21 °C Budapest
Iron fence ending with decorative concrete blocks

Ezt rengeteg kertesház-tulaj ronthatja el 2024 őszén: repülhet a bírság, ha ezt nem gondolják át

2024. szeptember 20. 14:02

A kerítés nem csak a telek határát jelöli, hanem otthonunk esztétikai és funkcionális meghosszabbítása is egyben. Ahhoz, hogy valóban az igényeinket szolgálja, és harmonikusan illeszkedjen a környezetéhez, néhány kulcsfontosságú szempontot érdemes még a tervezés előtt alaposan átgondolni. A számtalan szín, anyag, méret és forma között nem könnyű eligazodni és a kevésbé tapasztaltak könnyen belefuthatnak olyan hibákba, melyek egy alapos és átgondolt tervezéssel, vagy egy szakértő bevonásával elkerülhetők lettek volna. A Semmelrock most összegyűjtött 3+1 olyan fontos lépést, amit érdemes átgondolni még a kerítés tervezése előtt.

A bőség zavarával szembesül az, aki kerítésépítés előtt áll. Nincs egyszerű dolga, és tapasztalat híján szinte lehetetlen kiválasztani, milyen anyagból és milyen méretű kerítést válasszunk, ami színben is megfelelő, illeszkedik a ház stílusához, kényelmes és praktikus a mindennapi használathoz, sőt, még a helyi építési szabályzatnak, vagy egyéb rendeleteknek is megfelel. Lássuk, mik azok a pontok, amikre érdemes odafigyelni, mielőtt nekiállunk a tervezésnek.

1. A külső megfog, az anyag megtart

Az, hogy egy kerítés önmagában szép, még nem jelenti, hogy jó is. A tartósság és alacsony karbantartás érdekében érdemes gondosan megválasztani a kerítés anyagát. A modern megoldások, mint a porfestett acél, a WPC vagy a beton sok színben és stílusban is elérhetőek, kevés odafigyelést igényelnek, cserébe hosszú élettartamot biztosítanak. Ezen anyagok ráadásul egymással is remekül kombinálhatók. A modern hatású betonkerítés igazán kényelmes megoldás, hiszen azt még vakolni sem kell.

„Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy az emberek azt hiszik, bármelyik kerítés bármelyik ingatlanhoz illik. A tökéletes összhang eléréséhez fontos figyelembe venni az adott ingatlan építészeti stílusát, a környék arculatát, valamint az ingatlan funkcióját is. Választhatunk olyan térkőelemeket is, amik nemcsak stílusukban, de színükben is passzolnak az összképbe” – tanácsolja Rózsa Anna Semmelrock tájépítész mérnöke.

2. Túl magasan van a léc?

A kerítés megtervezése során alapvető fontosságú, hogy ellenőrizzük a helyi építési szabályzatokat és az adott település előírásait. Bizonyos esetekben, például műemlékvédelmi területeken, külön szabályok vonatkozhatnak a kerítés anyagára, magasságára és stílusára. A legtöbb önkormányzat például tiltja a teljesen átláthatatlan és magas kerítések kialakítását. Kompromisszumos megoldás lehet az oszlopos kerítés, de kialakíthatók léc- vagy lamellás megoldások is.

Ha nem a helyi önkormányzat szabályainak megfelelő kerítést építünk, akkor később kötelezhetnek annak elbontására, illetve akár pénzbüntetés is járhat a szabályok megszegéséért.

„Háziállatok esetén érdemes odafigyelni, hogy olyan zárt kerítést válasszunk, amin nincsenek túl nagy lyukak, illetve rések, ahol esetleg kijuthatnak a kertből, viszont hagyjunk rajta átlátási lehetőséget, mert ők is szeretnek nézelődni” - javasolja a szakértő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

3. A fenntarthatóság gyönyörködtet

A tervezéskor érdemes törekedni arra is, hogy a kerítésünk fenntartható anyagokból készüljön amellett, hogy harmonizál a környezettel​. A legújabb trendek szerint már nem csak a ház és a kert építésekor, de a kerítések esetében is ezek a megoldások a legnépszerűbbek. Érdemes utánajárni és olyan gyártó termékeit választani, ahol a vállalati stratégia része a zöldítésre való törekvés és ez a gyártás mellett már a termékfejlesztésben megjelenik. Ráadásul, ha hazai alapanyagból, Magyarországon készült termékeket választunk, azzal csökkentjük a környezeti terhelést és a szállítás okozta szén-dioxid-kibocsátást.

„Formabontó megoldás, ha kerítésünket növényekkel kombináljuk, amelyekkel még természetesebb hatást tudunk elérni, és a privát szférát is meg tudjuk őrizni. A kerítésre futtatható borostyán, lonc vagy vadszőlő gyorsan nőnek, így hamar elérhető a kívánt hatás” – véli Rózsa Anna. A szakértő szerint a kerítés kombinálása növényzettel nem csak esztétikai előnyökkel jár, hanem növeli a biodiverzitást, tisztítja a levegőt és javítja a mikroklímát is​.

3+1. A szakértő válaszol

Ne féljünk a kertépítéshez és a kerítés tervezéséhez külső segítséget kérni. Egy szakértő nem csak hasznos és praktikus tanácsokkal lát el, de bevonásával időt és energiát takaríthatunk meg, továbbá fel tudja hívni a figyelmünket műszaki és esztétikai részletekre is. Sőt, segít kiválasztani a megfelelő anyagokat, alkotóelemeket a kerítéshez és segítséget tud nyújtani a tervezési folyamatban is.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?