24 °C Budapest
Budapest, 2022. augusztus 10.

Egyre több magyarnak már csak hitelből megy a lakásbérlés is: mi lesz itt, ha egyszer dől a dominó?

2024. augusztus 21. 05:30

Egyre drámaibb a helyzet az albérletpiacon és a bűvös 250 ezres átlag havi bérleti díjakat átlépve, már sokak számára egy nagyvárosi kiadó ingatlan lassan a megfizethetetlen kategóriába sorolható. A bajt csak tetézi, hogy nem elég a bérleti díjat és a kapcsolódó rezsit összespórolni, hanem a szerződéskötéshez egy kisebb vagyonnal a zsebünkben kell érkezni. A bérleti díjakkal együtt az egyösszegben fizetendő kaució is drágult, így nem ritka, hogy a saját és a család büdzséje sem fedezi a szükséges költségeket. Egyre többen lehetnek azok, akik személyi kölcsönt vesznek fel erre, legalábbis a legnagyobb hirdetési portálon már hitelt is reklámoznak kifejezetten a kaució rendezésére. Szakértőkkel beszéltünk a témáról: a Bankmonitor szerint a dolog nem ilyen egyszerű, sok esetben a bankok a megélhetés hitelezéseként értékelik a kaucióra felvett hitelt, így pedig elutasítják az igénylést.

Nincs könnyű dolga annak, aki most keres albérletet. A felvételi utáni csúcsidőszakban a kínálat jelentős részét felszippantják az egyetemi hallgatók és nem ritka az sem, hogy a már amúgy sem olcsó kiadó ingatlanok ára hirtelen megugrik ilyenkor. Június végén írtunk róla, hogy a budapesti bérlakások átlagos havi díja tovább emelkedett és átlépte a már egyébként is extrém magas negyedmilliós határt. Az akkori adatok szerint a fővárosi téglalakások havi bérleti díja 259 ezer forintra nőtt, ami meghaladja a tavalyi éves átlagot. A megfizethetőbbnek számító panellakások pedig havonta 180 és 200 ezer forint közötti áron érhetőek el.

A problémát ugyanakkor nem csak az egyre magasabbra kúszó bérleti díjak jelentik. Ahogy többet kell fizetni egy-egy albérletért havonta, úgy a szerződéskötéskor, egyösszegben fizetendő kaució összege is borsosabb. A mostani költségekkel kalkulálva pedig a kettő vagy három havi kaució előteremtése nem kis fejfájást okozhat az albérlet keresőknek.

Az átlag 250 ezres lakbérrel számolva a beköltözéskor 500-750 ezer forinttal kell készülnie a leendő bérlőnek, amelyhez már nem feltétlenül elég csak mélyen a zsebbe nyúlni.

Akinek nincs valamilyen megtakarítása vagy előző albérletből visszakapott kauciója és a család sem tudja támogatni, annak más megoldás után kell néznie. Úgy tűnik, egyre többen már csak hitelből tudják megoldani ezt, legalábbis a legnagyobb hazai hirdetési portálon már személyi hitelt kínálnak az albérletkeresőknek a kaució kifizetésére:

Már hitelt is kínálnak az albéreltek kauciójára. Forrás: ingatlan.comMár hitelt is kínálnak az albéreltek kauciójára. Forrás: ingatlan.com

Kíváncsiak voltunk, hogy valóban ekkora-e a baj az albérletpiacon, hogy az egekbe szökő bérleti díjakhoz igazított kaucióval sokaknak meghiúsulhat a költözési terve. Szakértőket kérdeztünk az aktuális kaució-etikettről, a piacról és a kaucióra felvehető kölcsönökről.

Sok bank nem hitelezi a megélhetést

Legtöbb esetben a kaucióval kapcsolatban a legnagyobb akadály, hogy egyösszegben kell kifizetni, plusz az első havi bérleti díjat is ilyenkor kérik el. Mivel egy kölcsönfelvételnél ez a probléma elhárul, sokan tökéletes megoldásnak gondolják a kauciónak megfelelő összeg felvételét, majd a pénz havi szintű törlesztését. Nemcsak a kaució esetében népszerűek ezek a gyors opciók, hanem más nagyobb összegű kiadásnál is. Argyelán József, a Bankmonitor elemzési igazgatója szerint a trendeket az MNB statisztikái is alátámasztják.

Májusban 71,98, míg júniusban 69,47 milliárd forint összegben kötöttek személyi kölcsön szerződést a magyarok. Ilyen havi volumenekkel még nem találkozhattunk a legnépszerűbb fedezetlen kölcsön esetében. Az átlagos kölcsönösszeg is folyamatosan emelkedett az elmúlt időszakban. A jegybank júniusi adatai alapján az átlagos kölcsönösszeg 2,67 millió Ft volt

– foglalta össze a pontos adatokat a szakember. Elmondta, hogy a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorát használók még ennél is magasabb összeget igényelnének. Az elmúlt 1,5 hónapban kalkulálók leggyakrabban 3-3,5 millió Ft összegű kölcsönökkel számoltak.

Argyelán József megerősítette, hogy megjelentek a kaucióra, sőt a lakbérre hitelt igénylők is a hitelpiacon, de hozzáfűzte, hogy ezek száma még a rajtuk keresztül igényelt hitelek esetében nem olyan magas. A legnépszerűbb hiteltípusok egyelőre a felújítási célú és az autóvásárlási célra igényelt kölcsönök.

Nagy a baj?!

A házakat is figyelembe véve az elmúlt évek stabil emelkedést mutattak a kiadó ingatlanok piacán az OTP Otthon adatai szerint. 2022-ről 2023-ra 15, majd idénre további 5 százalékot emelkedtek a hirdetési árak a portálon. A kiadó lakásoknál 2023 12,7 százalékkal, 2024 első felében 7,8 százalékkal magasabban hirdettek lakásokat.

2024 változatos képest mutat havi bontásban: az áprilisi, 300 ezer forintot meghaladó átlagos kiadási árhoz képest májusban, júniusban 260 ezer forint, júliusban már 270 ezer forint fölött lehetett lakást bérelni a hirdetések szerint”

– mondta Bohus Péter, az OTP Otthon PR vezetője.

A problémát az jelenti, hogy ehhez képest 2024 nyarán a teljes munkaidőben dolgozók nettó keresetének mediánja 364 ezer forint volt a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. Ebből látható, hogy egy átlagos fizetésnél a bérleti díj elviheti, akár a bevétel háromnegyedét is és akkor még a kaució összegét nem vettük számításba.

Általánosságban a bérbeadók az első havi bérleti díjat és 2 havi kauciót kérnek szerződéskötéskor. De előfordul már sok esetben a 3 havi kaució is a bérleti piacon, jellemzően akkor, ha nagyobb rizikófaktort éreznek a tulajdonosok a bérlő esetében”

– fogalmazott Benedikt Károly, a Duna House marketing és elemzési vezetője.

A kaució összegét és feltételit a szerződésben lehet rögzíteni, ami eltérő lehet. De elmondható, hogy mindig a bérbeadót védi és arra szolgál, hogyha a bérlő hibájából kár keletkezne a bérleményben, akkor ez fedezetet biztosít a bérbeadó (tulajdonos) számára az ingatlan helyreállítására az Otthon Centrum szakértője szerint. Bohus Péter hangsúlyozta, hogy a kaució egy pénzügyi garancia, amelyet, ha a bérleti időszak végén nincsenek károk és a bérlő teljesítette a szerződéses kötelezettségeit, akkor vissza kell téríteni. Viszont a visszatérítés, amely általában évekkel később esedékes nem jelent könnyebbséget a bérleti idő elején megfizetendő kaucióval.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ó, ió, ció, kaució

A kaució mértéke, vagyis az, hogy a bérbeadó mennyit kérhet el, nincs törvényileg szabályozva. Ahogy fentebb már írtuk, általában 2 vagy 3 havi bérleti díjnak megfelelő összeg kifizetése a leggyakoribb a rizikófaktoroktól függően. A fizetés, visszafizetés és az említett rizikó tényezők, károkra vonatkozó térítési díjak a szerződésben vannak részletezve. Ami viszont fontos, hogy a tulajdonosnak dokumentálnia kell minden olyan esetet, amikor a kaució egy részét vagy egészét károk fedezetére vagy egyéb költségekre használja fel és ezt világosan kommunikálnia kell a bérlő felé is.

A legtöbb esetben a bérlők vannak kiszolgáltatottabb pozícióban, ezért a visszaélések elsősorban a bérbeadók részéről történnek meg. Például vita tárgyát képezheti, hogy egy esetleges idő előtti kiköltözés esetén jár-e vissza óvadék vagy mik azok a tényleges károk, ami miatt megtartható a kaució"

- mondta dr. Szabó Kristóf Lajos, ingatlanforgalmi szakjogász, földhivatali és földügyi szakértő, ügyvéd.

Kifejtette, hogy a bérlő és a bérbeadó édeke is, hogy a részletek minden esetben tisztázva és írásos formában rögzítve legyenek, illetve fotók is készüljenek az ingatlan és a berendezések állapotáról.

Az összeget a bérleti idő lejártakor a bérbeadó csak akkor tarthatja vissza, ha rongálás történt. A használatból adódó állapotromlásra hivatkozva egy általános szerződés esetén teljesen jogtalan megtagadni a kifizetett összeg visszafizetését. A jogász szerint sok tulajdonos választja azt az opciót, hogy felajánlja a bérlőnek, hogy „lakja le” a kaució összegét.

Ez úgy tűnhet, hogy mindkettő félnek jó megoldás, de valójában nem túl szabályos, hiszen a kaució nem bérleti díj, hanem egy anyagi garancia. Könnyen kellemetlenné válhat a szituáció, ha a bérlő továbbra is a lakásban lakik és már nem fizet bérleti díjat, hanem a kaucióból ketyegnek az utolsó hónapok. Így az adott időszakban történő károknak valójában nincs fedezete és búcsút inthet a tulajdonos a betonbiztos anyagi háttérnek.

Dr. Szabó Kristóf Lajos elmondta azt is, hogy Magyarországon nem elfogadott, hogy a bérbeadó munkáltatói igazolást, vagy esetleg bankszámlakivonatot kérjen a leendő bérlőtől, míg ez külföldön több helyen sztenderd eljárás.

Véleményem szerint a kaució szokásos összege pedig a manapság szintén emelkedő felújítási, javítási költségek, valamint berendezési tárgyak árának tekintetében egyre kevesebbre elég. Ezért én számítok arra, hogy akár 3-4 havi kaució általánossá válása is közel van"

- fogalmazott.

A szakértő úgy gondolja, hogy bérbeadói oldalról a helyes eljárás, ha jogi szempontból is bebiztosítja magát, hiszen nem sok információ áll a lakás tulajdonos rendelkezésére a bérlő anyagi helyzetét illetően.

Mindezek ellenére még mindig rengeteg kérdőjel övezi a kaució témakörét a kifizetéstől, a jogos kötelezettségeken át egészen a visszafizetésig. Az Otthon Centrum szerint jellemzően a kifizetésben család, barátok segítenek szükség esetén és még kevésbé jellemző, hogy banki forrásból oldanák meg a bérlők a kaució finanszírozását.

A személyi kölcsön a néhány százezer forinttól 3 millió forintig terjedő összegekben nyújthat gyors segítséget az ügyfeleknek, így a kaució esetében is kiválóan használható. Ugyan a kauciót teljes egészében visszakaphatja a bérlő, fontos számolni a viszonylag magas járulékos költségekkel a személyi hitel esetében, így csak annak érdemes ezt választania, akinek nincs más lehetősége”

– részletezte Benedikt Károly.

Hozzáfűzte, hogy régen sokkal gyakoribb volt a szülői, baráti segítség, de ez könnyebb is volt, hiszen néhány éve még „csak” 200-300 ezer forintot kellett összeszedni a költözéshez.

címlapkép: Balaton József, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?