19 °C Budapest
Biatorbagy moon night sky milky way

Megéri ma éjszaka felnézni az égre: akár 100 hullócsillagot is láthahatunk, érkezik a Perseidák

2024. augusztus 12. 18:21

Idén augusztus 12-én lesz a Perseidák meteorraj gyakorisági maximuma. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy óránként akár 100 hullócsillagot láthahatunk ma éjszaka.

Augusztus közepe minden évben megajándékoz bennünket néhány különleges éjszakával, amelyek során nem csak a csillagászat, illetve az égbolt iránt érdeklődők, hanem szinte túlzás nélkül jelenthetjük ki, hogy mindenki, aki fennmarad sötétedésig, kémleli az eget. Idén augusztus 12-én lesz várhatóan a meteorraj maximuma, amikor akár 100 hullócsillagot is láthatunk egy óra alatt! - írta a honlapján a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A meteorraj a Perseus csillagképről kapta a nevét, hiszen abban a csillagképben van az úgynevezett radiánspontja, tehát felvillanó hullócsillagainak vékony útvonala onnan látszik majd kiindulni. A Hold már este 11 óra előtt lenyugszik, nem fog minket zavarni a fényével az éjszaka nagy részében zavartalanul figyelhetjük meg a feltűnő fénycsíkokat.

Még sok csodás jelenség vár ránk augusztusban

Bár már a júliusi telihold is sokkal fényesebb és nagyobb volt, mint a megszokott, hivatalos számítások szerint 2024-ben az első szuperhold augusztus 19-én lesz. Azt már hamarabb is megfigyelhetjük, hogy a Hold már a teliholdat megelőzően is nagyobbnak, fényesebbnek látszik majd. Ennek oka, hogy a Hold pályája most közelebb esik a Földhöz. Azt a jelenséget, amikor a telihold éppen egybeesik azzal az időponttal, amikor a Hold a legközelebb tartózkodik a bolygónkhoz, nevezzi a köznyelv szuperholdnak (a csillagászok nem használják ezt a kifejezést). A szuperhold és a ma esti csillaghullás mellett még számos szép égi jelenségben lehet a részünk augusztusban, ezeket az alábbi cikkben közöltük:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?