17 °C Budapest
Ezeket a gépeket nappal is tilos használni: százezres bírságot kockáztatnak a magyar háztulajok

Ezeket a gépeket nappal is tilos használni: százezres bírságot kockáztatnak a magyar háztulajok

2024. augusztus 7. 12:03

Már tavaly is nagy balhé kerekedett a magyar interneten abból, hogy Handrás kiakadt zajos szomszédai miatt, most újabb videóval jelentkezett, amiben a hangos kerti szerszámokra panaszkodik. Abban igaza van, hogy a törvény szerint bizonyos zajszintnél hangosabb eszközöket egyáltalán nem lehetne használni lakott területen belül. Aki nem tartja be a szabályokat, meg is büntethetik, ennek mértéke településenként változhat.

Már tavaly is nagy balhé kerekedett a magyar interneten abból, hogy Handrás TikTok live-ban azért kezdett tombolni, hogy a szomszédja szombaton délután hatkor beindította a motoros láncfűrészt. A videós most hétvégén ismét kiakadt, mert szomszédai hangos szerszámokkal dolgoztak.

Azért probléma lakott területen belül az ilyen 100-120 decibeles motoros fűrész meg fűkasza, mert stresszt okoz. Európában az embereknek a 20%-a küzd zajszennyezés miatti stresszel, vagy éppen akár érrendszeri megbetegedésekkel. A zaj a szívrohammal és a stroke-kal is kapcsolatba hozható, mivel krónikus stresszt okoz. Megnő az altatóvásárlás, kialvatlanság, álmatlanság. Ez a GDP-ben is jelentkezik, mert szarabbul dolgoznak az emberek, ezért probléma. Napközben nem csak hétvégén, hanem 8 és 22 óra között, lakott területen belül nem lehet ilyen hangos eszközöket használni, 50 decibel általában a határérték, üdülőövezetben, ahol én is lakom egyébként, 40 decibel. Ez itt most, amit hallotok, 70 decibel környékén mozog. Értitek? Ez a probléma. Nem az a probléma, hogy most van ideje megcsinálni, hanem az, hogy egyáltalán semmikor nem csinálhatja

- magyarázta a videójában.

@handras

♬ original sound - Handras

Mit mond a törvény?

A csendháborítás kapcsán a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény előírja, hogy az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének vagy használójának kötelessége, hogy tartózkodjon minden olyan tevékenységtől, amely feleslegesen zavarja a környezetében élőket, beleértve a szomszédokat is. A környező ingatlanok lakóinak nem kötelességük eltűrni a szükségtelen zajokat, függetlenül attól, hogy azok mely napszakban keletkeznek, illetve hogy kívülről vagy belülről erednek-e. Az adott területre vagy társasházra vonatkozó zajvédelmi szabályokat a helyi önkormányzati rendeletek határozzák meg, és a nagyobb társasházak saját házirendjei is tartalmazzák az együttélés szabályait.

A 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet meghatározza, hogy a környezeti zaj- és rezgésterhelésnek milyen határértékeken belül kell maradnia, figyelembe véve az ingatlan elhelyezkedését, a szomszédok távolságát, valamint azt, hogy nappal vagy éjszaka történik-e a zaj.

Abban egyébként Handrásnak igaza van, hogy különböző lakóövezetekben más és más a csendháborítási értékhatár. A csendháborítás törvény 2024 évi szabályai szerint a következő hangossági szinttől minősül egy adott tevékenység csendháborításnak, attól függően, hogy hol található a zaj forrása:

  • Kisvárosi, falusi lakóterület, az oktatási létesítmények területe, zöldterületek és temetők: 06-22h között 50 dB; 22-06 között (éjjel) 40 dB
  • Nagyvárosi, sűrűn beépített, vegyes lakóterület: 06-22h között 55 dB; 22-06 között (éjjel) 45 dB
  • Az épületek zajtól védendő lakóhelyiségeiben a határ egységesen 06-22 óra között 40 dB, 22-06h között (éjjel) pedig maximum 30 dB lehet.

A szabályozás egyébként tipikusan a kertépítést és a zöldterület-felújítást, a pirotechnikai eszközök használatát, a riasztóberendezéseket, a szabadtéri hangerősítést és a mobil hangerősítést emeli ki példaként.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

1. Kertépítés- és zöldterület-felújítás okozta csendháborítás

Ide tartozik a fűnyírás, a motoros favágás, a kerti traktor használat és más, kertben végezhető, nagy zajjal járó tevékenységek. Ezek a következő alkalmakkor végezhetőek:

  • munkanapon 07-20 óra között;
  • szombaton és pihenőnapokon 09-12 óra, illetve 15-18 óra között;
  • vasárnap és munkaszüneti napokon pedig nem végezhetőek.

2. Pirotechnikai eszközök használata okozta csendháborítás

  • Az olyan pirotechnikai eszközök, mint a tűzijáték használata szabadtéren engedélyezett, legfeljebb 22 óráig, maximum 20 percen keresztül, kivéve jeles alkalmakkor (augusztus 20; Szilveszter).

3. Riasztóberendezések indokolatlan zajkibocsátása (lakás és autó) okozta csendháborítás

4. Szabadtéri hangerősítés okozta csendháborítás (műsorszórás céljából)

  • Minden nap 10-22 óra között engedélyezett, helyhez kötve.

5. Mobil hangerősítés okozta csendháborítás, koncert, közrendezvények szabadtéren

12-20 óra között lehetséges, ha az önkormányzatnál 3 nappal előre bejelentettük.

Komoly büntetés járhat érte

Mint korábban Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke a Pénzcentrum megkeresésére elmondta, nincs egységes büntetési tétel a csendháborításra, ezt az önkormányzatok szabályozzák egyénlieg. Hozzátette, vérmérséklettől függ, hol, miért és mennyi bírságot kapunk, de súlyos százezrekbe is kerülhet, ha nem hagyjuk abba a zajos tevékenységet, mikor mások éppen pihennének.

A zaj nagyon nehéz kérdés. Az eltérő munkarend nem teszi lehetővé, hogy mindenkinek biztosított legyen a zavartalan pihenése. Természetesen „tilos” este 22.00 és hajnali 6.00 óra között zajongan, de tilos hétvégén is, ezeket azonban az önkormányzatok eddig nem egységesen szabályozták. A helyi rendelet megsértése is bírságot von maga után. Az általános büntetési tétel 100 000-500 000 Ft-ig terjed, de az önkormányzatok eltérő büntetési tételeket alkalmazhatnak

- mondta Tóth János.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?