33 °C Budapest
What a surprise! 19.07.2015 just North of Alzey (Rhineland-Palatinate).I stayed all night long on a field in the middle of nowhere and monitored a weak rain cluster near Paris. And every time I looked on a weather radar I wanted to turn back and go home. But some weather models indicated good conditions in Germany, so it was possible that the cluster will  become more intense here. After the cluster crossed the German border the activity strengthened and the system began to shear eastward - all good signs which validated the weather model calculations. Shortly after 5 AM the south flank of the system arrived at my spot. Here is how it looked like shortly before sunrise - a very photogenic updraft and lightnings, which made the moment more special.

Zivatar, jégeső miatt adtak ki riasztást 3 megyében: végleg elsöpri a hőséget az égi áldás?

2024. július 18. 07:24

Zivatar veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye területére a HungaroMet Zrt. szerda este. A veszélyjelzés szerint a három vármegye érintett járásaiban hevesebb zivatarokra kell számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy vihar idején fokozottan figyeljünk a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - érdemes védett helyre vinni. Azt tanácsolták, hogy ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, akkor lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul.

Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy ahol villámárvíz alakul ki, ott már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Csütörtökön még három megyében: Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád területén harmadfokú hőségriasztás van érvényben. Pénteken már csak Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére lesz érvényes a kegyetlen hőségre szóló figyelmetetés a HungaroMet veszélyjelzése szerint.

Csütörtökön napközben napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtök este a legtöbb helyen kiderül az ég, ugyanakkor a Dunántúlon ismételten képződhetnek gomolyfelhők, amelyből főleg az éjszaka második felében, és elsősorban a Dél-Dunántúlon néhány zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Az északias szél többnyire mérsékelt marad, csak néhány helyen lehet élénk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul, de a szélvédettebb északi völgyekben 15, 17 fok is lehet. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 420 267 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 135 855 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, a Raiffeisen Banknál 6,69%; a MagNet Banknál 6,76%,  a K&H Banknál 6,86%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Pénteken napos idő valószínű többnyire kevés gomoly- és fátyolfelhővel, azonban záporok, zivatarok besodródhatnak az Alpokaljára. A keleti országrészben többfelé megélénkül az északkeleti, északi szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Délután 30, 36 fokra van kilátás. 

Szombaton sok napsütés várható időszakosan megnövekvő fátyol- és gomolyfelhőzet mellett. Helyenként - legkisebb eséllyel északon, északkeleten - valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti, északi szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban általában 17, 23, délután 30, 36 fok között várható. Továbbra is a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb.

Vasárnap többnyire napos idő valószínű, a nap nagyobb részében még száraz lehet az idő, majd nyugat felől növekszik a felhőzet. Ezzel összhangban a zápor, zivatar kialakulási esélye is növekszik. A nagyrészt még délies szél helyenként élénk lesz. A hőmérséklet hajnalban 13, 22, délután 31, 37 fok között várható. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 30. péntek
Rózsa
35. hét
Augusztus 30.
Az eltűntek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?