28 °C Budapest
Budapest, 2016. március 23.A Fõvárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) munkatársai szemétszállító jármûbe - kukásautóba - rakják, majd elszállítják a fõváros X. kerületének egyik utcájából a lakosság által elõzõ nap a járdára kitett, majd guberálók által idõközben jócskán széttúrt lomot.

Javában tart a bírságidőszak: 150 ezres büntetést kockáztatnak a figyelmetlen ingatlantulajok

2024. július 18. 10:02

Javában tart a budapesti lomtalanítási szezon, viszont még mindig kevesen tudják: rengeteg olyan hulladéktípus van, amit ilyenkor sem szabad kitenni, és az sem mindegy, mikor, hová rakjuk ki a lomokat - bírság is járhat annak, aki hibázik. Például a veszélyes vegyszereket nem viszik el, azokat a hulladékudvarokba kell leadni - de a létesítmények azoknak is megoldást jelenthetnek, akik nem akarnak a lomtalanításig várni, vagy már túl sok a hulladék, amit nem akarnak tárolgatni. A MOHU Budapest közlése szerint majdnem 8,5 tonna hulladékot adtak le a budapesti szelektív hulladékgyűjtő udvarokban. Mint megtudtuk, viszonylag kevesen tudnak az egyénileg kérhető lomtalanításról, legalábbis a cég szerint 2023-ban csak 86 budapesti lakos igényelte.

A tavalyi évben összesen 8 437 686 kg elkülönítetten gyűjtött hulladékot adtak le a budapesti szelektív hulladékgyűjtő udvarokban, ebből 2 365 400 kg volt lomhulladék, 1 956 430 kg pedig sitt - közölte érdeklődésünkere a MOHU Budapest. Mint kifejtették a fővérosban jelenleg 18 szelektív hulladékgyűjtő udvar (hulladékudvar) működik, ahol a lakosság bizonyos elkülönítetten gyűjtött veszélyes, speciális kezelést igénylő, valamint csomagolási hulladékfajtákat adhat le díjmentesen. Ráadásul az 5 legnagyobb, legtöbb hulladékfajtát fogadni képes udvar még vasárnap is várja a lakossági beszállítást.

A hulladékudvarok csak lakossági, hulladékfajtánként különválogatott, nem szennyezett hulladékot vesznek át magyarországi lakcímkártya / tartózkodási engedély / hatósági bizonyítvány / regisztrációs igazolás / bejelentőlap egyikének bemutatását követően hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig

- hívták fel a figyelmet. Veszélyes hulladéknak a 2012. évi CLXXXV. törvény a hulladékról 1. mellékletében meghatározott veszélyességi jellemzők legalább egyikével rendelkező hulladék minősül. Fontos tudni, hogy nem mindenhol adhatóak le például vegyszerek, ezen az oldalon elérhető az a táblázat, amelyből kiderül: melyik hulladékudvarban mit vesznek át. Emellett mennyiségi korlátozás is érvényben van, az egyes hulladékfajták maximális leadható mennyiségei itt érhetők el. Alább pedig egy térkép a hulladékudvarokról.

Napi és éves limit átlépés esetén, vagy a felsorolt dokumentum hiányában, illetve gazdasági társaságoktól térítés ellenében sem áll módunkban hulladékot átvenni! Kérjük tisztelt Ügyfeleinket, hogy a hulladékudvaraink zárva tartása alatt hulladékot az udvar elé, a közterületre ne helyezzenek! Az ilyen cselekedet illegális hulladéklerakásnak minősül, feljelentést von maga után!

- áll a tájékoztatóban. Fontos tudni azt is, hogy a hulladék odaszállításában a cég nem tud segíteni, viszont, mint a fenti térképen látható, viszonylag jó elosztásban üzemelnek az átvevőhelyek. Lom és sitt leadáshoz ajánlott előzetesen időpontot foglalni, mert az időpontfoglalás nélkül érkezőktől csak abban az esetben tudják átvenni a hulladékot ha a hulladékudvar kapacitása ezt lehetővé teszi.  

Javasoljuk az időpontfoglalás használatát, mert a foglalt időpontokra a szükséges kapacitást fenntartjuk, továbbá az ügyfelet biztosan fogadjuk a foglalt időpontban még nagy forgalom esetén is, tehát időpontfoglalással az átvétel nagy biztonsággal biztosított

- írták.

A hulladékudvarok csak hulladékfajtánként különválogatott, nem szennyezett hulladékokat vesznek át, mert ennek hiányában a hulladék átvétele megtagadható.

Komoly büntetés jöhet, ha rosszul, rosszkor rakod ki

A 2024-es lomtalanítási naptár szerint 2024. július 18. - augusztus 1. között a IV. kerületben megy a hulladékok begyűjtése, de egyébként a főváros java részén már lement a lomtalanítás. Fontos kiemelni, hogy a lomtalanítás alkalmával csak a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat (amelyek méretük miatt nem rakhatók a hulladékgyűjtő-tartályokba) gyűjtik össze és szállítják el. Így lomtalanítás alkalmával nem helyezhető ki:

  • a háztartásokban naponta képződő hulladék
  • ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett hulladék
  • veszélyes hulladék
  • elektromos és elektronikai hulladék
  • építési törmelék
  • gumiabroncs
  • zöldhulladék (ág, nyesedék, lomb, fű)
  • szénpor, hamu
  • föld
  • elkülönítetten gyűjtött üveg-, papír-, műanyag- és fémhulladék.

Lomtalanításkor a ki nem tehető hulladékok mellett a tájékoztatót is alaposan meg kell nézni, abban megjelölnek egy idősávot, amikor ki lehet helyezni a hulladékot - ha nem így teszünk, komoly büntetést kaphatunk. Hiszen aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el,

szabálysértést követ el, melynek büntetése hatósági eljárás megindulása esetén 150 000 forintig terjedhet. Aki a megjelölt időpont előtt, vagy után viszi ki a lomokat a közterületre, az szintén elköveti a szabálysértést! 

Azt is kevesen tudják, hogy a lom az utcára történő kihelyezéssel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerül, így vagyon elleni szabálysértést, illetve bűncselekményt követ el az, aki elvisz belőle. 

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 676 013 millió forintot igényelnél 84 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 47 769 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 47 901 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Akkor sincsen baj, ha lemaradtál a lomtalanításról!

Aki lemaradna a szokásos lomtalanításról, vagy annyi a hulladék, hogy nem bírja kivárni, ameddig lakhelye sorra kerül, annak is kínálnak megoldást! Az alábbi hulladékudvarokban egész évben átveszik a lomot a budapesti lakosoktól:

  • XV. Budapest, Károlyi Sándor u. 166.
  • XVIII. Budapest, Besence u. 1/a.
  • XXII. Budapest, Nagytétényi út 335.
  • XVIII. Ipacsfa utca 14. 

Emellett eseti lomtalanítást is lehet igényelni, a vállalat közlése szerint 2023-ban lakosság részéről 86 db eseti megrendelés érkezett, amely keretében 309 m3, gazdálkodó szervezetek részéről 58 eseti megrendelés keretében 2 641 m3 lomhulladékot szállítottak el. Az eseti lomtalanításért viszont már fizetni kell.

Minden esetben előzetes helyszíni felmérést követően adunk részletes árajánlatot eseti lomtalanításra. A szolgáltatást a hivatalosan közzétett ügyfélszolgálati elérhetőségeken keresztül írásban, vagy személyesen az ügyfélszolgálati irodákban lehet megrendelni

- magyarázta kérdésünkre a vállalat.

Ha másnak még jó lehet, ne dobd ki!

Ugyanakkor a lomtalanításkor nem válogatnak, csak a külön kihelyezett fahulladékot gyűjtik be elkülönítetten, minden más kihelyezett lomhulladékot egyben szállítanak el - nem nézik, hogy az egyes tárgyak használhatóak-e még, jók lehetnek-e másoknak. De annak is van megoldás, aki nem szeretné, hogy még használható dolgai a hulladék között kössenek ki, mert még másoknak jó szolgálatot tehetnek.

A fővárosi kukáscég ugyanis két külön üzletet is fenntart a használtcikkeknek:

  • Az egyik a XV. kerület Károlyi Sándor utca 166. szám alatt,
  • a másik a XVIII. kerületben, a Besence utca 1/A szám alatt található.

A létesítményekbe a lakosság díjmentesen hozhatja be a számukra már felesleges, de az eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltő, használható állapotban lévő - nem hálózati árammal működő - tárgyaikat, pl. babafelszerelést, játékot, sporteszközt, bútort, könyvet, konyhafelszerelést, lakberendezési tárgyat, szerszámokat, lemezeket, DVD-t.

A Központokban a MOHU Budapest csak raktározza az újrahasználatra átvett tárgyakat. Ezeként felszámolnak egy úgynevezett raktározási díjat - ezt kell kifizetnie annak, aki valamit el szeretne vinni -, amely a tárgyak méretének függvényében változik. A teljes árlistát itt találod.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 30. péntek
Rózsa
35. hét
Augusztus 30.
Az eltűntek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?