Július 30-án minden magyar érdekeltségű sportágban lezárult a kvalifikációs időszak.
![Egy elegáns nő a konyhapultján lévő bevásárlólistákat olvassa. Mellette a konyhapulton egy zsák zsákvászonban őszi gyümölcsök és zöldségek széles választékát tartja.](https://cdn.penzcentrum.hu/images/articles/lead/2024/01/1704454175-xEjzi21bm_lg.jpg)
A padlizsán évszázadok óta az európai konyhák egyik kedvelt alapanyaga, nyáron pedig még reggelire is kiváló étel készíthető belőle.
Habár a boltokban jóformán egész évben kapható, a padlizsán valódi hazai szezonja július végén, augusztus elején kezdődik: hagyományosan ilyenkor jelenik meg a frissen szüretelt magyar padlizsán a piacokon és a boltok polcain – a gyakorlott kertészek azonban saját konyhakertjükben is egyszerűen megtermelhetik. A HelloVidék most tippeket ad, pontosan mit kezdjünk ezzel a népszerű zöldséggel.
Ha közelebbről is megvizsgáljuk, máris rájövünk, hogy a padlizsán egyike a hazánkban is megtermő legkülönlegesebb konyhai alapanyagoknak. A nyár egyik legnépszerűbb idényzöldsége a padlizsán, amit gyakran neveznek kékparadicsomnak és törökparadicsomnak is – angolul „eggplantnek”, azaz tojásnövénynek hívják, részben jellegzetesen hosszúkás, gömbölyded formája miatt. Habár a mai padlizsánok a legkevésbé sem hasonlítanak a tojásokra, ez nem mindig volt így: a 18. századi változatoknak Európában tipikusan fehéres, sárgás héja volt, így sokakat tyúk- vagy libatojásra emlékeztetett.
Maga a padlizsán kifejezés a bolgár „patladzsan” átvételéből származik, termesztésének nagy hagyománya van Erdélyben és Magyarországon is. Maga a növény egyébként Délkelet-Ázsiából származik, ahol évezredek óta hasznosítják (ma is Kína a legnagyobb előállítója, őt India, majd Egyiptom követi a dobogón), a Távol-Keletről fokozatosan húzódott egyre nyugatabbra a termesztése. A padlizsán Európában először a Balkánon vált népszerűvé; a térségünkben közkedvelt padlizsán-alapú ételek például az erdélyi zakuszka, a vinetta nevű padlizsánkrém és a szerb ajvár is.
További tippeket, recepteket a HelloVidék cikkében találhatsz, IDE KATTINTVA!
72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.
Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.
Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.
Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.
-
Több tízezres kiadás az iskolakezdés: így tudsz segíteni a rászoruló családoknak
Idén is elindult a Máltaiak és a SPAR Adni Öröm! tanszergyűjtő akciója.
-
Négy díjat hozott el a Global Finance magazin 2024 évi lakossági digitális banki versenyéről a Gránit Bank (x)
Többek között a mobilbanki applikáció és az adaptív banki weboldal kategóriájában nyertek.
-
Amit az Otthonfelújítási Programról tudni kell (x)
Már folyamatosan lehet jelentkezni az MFB Otthonfelújítási Programjára, ami régi családi házak energetikai korszerűsítését célozza.
-
A jövő okosotthon trendjei már itt vannak és működnek (x)
Amit néhány évtizeddel ezelőtt még csak a sci-fikben vagy mesékben láthattunk, az mára valósággá vált.
- Még soha ennyi magyar autóst nem kaptak el a traffipaxok
- Döbbenetes ingatlanos rekordot döntött egy megakastély
- A magyar rendőrség sem igazán szívleli a Waze-t, de van ellene módszerük
- Néhol nem lesz játék a szombati zivatar, a szél pedig sehol sem
- Cserbenhagyásos gázolás: öten ültek az autóban, senki sem segített
- Siklósi Gergely nyerte az utolsó párbajt, olimpiai bajnok a csapat – a magyarok párizsi aranypéntekje
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
Future of Finance 2024
Sustainable World 2024
![](https://cdn.penzcentrum.hu/images/articles/lead/2024/08/1722584216-1ZYp3LPK5_sm.jpg)
![](https://cdn.penzcentrum.hu/images/articles/lead/2024/08/1722607443-uhScD2KXM_sm.jpg)
![](https://www.hellovidek.hu/images/site/articles/lead/2020/06/1591084422-Y4AeyUAw1_md.jpg)