31 °C Budapest
Budapest, Magyarország - 2019. október 01.: A Nagykörút (magyarul Nagykőrös) Budapest egyik legközpontibb és legforgalmasabb része, az 1896-ra, Magyarország millenniumára épült főútvonal.

Brutál áremelkedés az albérletpiacon: hova lehet még emelni a bérleti díjakat?

2024. július 11. 15:04

Nagy választékkal várja a vidéki diákokat a fővárosi albérletpiac. Ám a bérlőknek számolniuk kell az árnövekedéssel, ami a legolcsóbb lakások esetében akár a tíz-húsz százalékot is elérheti. Aki pedig most hosszasan válogat, az könnyen kiszorulhat valamelyik, az iskolájától már távoli külső kerületbe.

Alig két hét múlva, július 24-én hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, s ezzel az egyetemvárosok bérleti piacain formálisan is indul a főszezon. Idén több mint 120 ezren várják a hírt, hogy megkezdhetik-e szeptemberben a felsőoktatási tanulmányaikat, ami sokuknak azt is jelenti, hogy addig szállást is kell találniuk a kiszemelt városban.

Legtöbbjüket Budapest várja, ahol Kurecskó József, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetőjének tapasztalatai szerint már meg is kezdődött az albérletvadászat.

Akik bíznak a megszerzett pontszámaikban, nem várnak a hivatalos döntésig, s már egy ideje kutatják a jobb lehetőségeket.

A szakember szerint indokolt is a sietségük, mert azok, akik a startpisztolyra várnak a helyek lefoglalásával, lehet, hogy már csak a külső kerületekben találnak számukra megfizethető szállást.

A kínálat ugyan egyelőre bőséges, már az is meglátszik rajta, hogy a pénzpiaci hozamok csökkenésével kezdenek visszatérni a befektetők az ingatlanpiacra, s ezzel nő a kiadásra szánt lakások száma is. Ugyanakkor a bérlői konkurencia is bővül: egyre több a külföldi bérlő Budapesten. Mostanában főleg az unión kívülről érkezők – főleg oroszok, ukránok, dél-koreaiak, kínaiak – érdeklődése hajtja fel az árakat. Sok külföldi fiatal jön a fizetős egyetemi képzésekre is, akik ugyancsak versenytársai lesznek a szállást kereső hazai diákoknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bérleti díjak határozottan emelkedtek, Kurecskó József tapasztalatai is egybevágnak az Ingatlan.com-KSH lakbérindex legutóbb publikált adataival, miszerint a növekedés a múlt évhez képest 10-13 százalék. Ehhez az index összeállítói azt is hozzáfűzték, hogy ezúttal a külső kerületekben tapasztaltak tempósabb, 13 százalékos drágulást. „Tavaly azt mondtuk – idézi fel a régióvezető –, hogy havi 150 ezer forint alatt nem igazán lehet már albérletet találni Budapesten, ez a határ mostanra felment 160-180 ezer forintra."

Aki nemcsak egy-egy szemesztert akar átvészelni, annak a hosszabb távú gondolkodás hasznot is hozhat. Kurecskó József az ilyen lehetőségek közé számítja a hosszabb távú bérleti szerződéseket is. Tapasztalata szerint egy két-három éves megállapodással kiszámíthatóbban és jobb áron lehet szálláshoz jutni a városban, ha erre a tulajdonos is nyitott.

Távolabbra tekintve az is megfontolandó lehet, hogy ne bérléssel, hanem befektetéssel, vásárlással biztosítsa a család a gyerek iskola közeli szállását. A régióvezető úgy tartja, a vásárlás akár hitelből is észszerű lehet, még annak ellenére is, hogy most éppen újra felfelé mozdulnak egy kicsit a kamatok. A már említett lakbérindex ugyanis azt mutatja, hogy a Covid és a piaci megtorpanás után újraindult és Budapesten 2023 januárjától ismét töretlen a lakbérek növekedése. Kurecskó József pedig úgy kalkulál, hogy ha a bérleti díjak ugyanígy emelkednek tovább, akkor 2-4 év múlva az aktuális lakbér beérheti a vásárláshoz felvett hitel havi törlesztőrészletének összegét is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 31. szerda
Oszkár
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm