Budapest, 2019. március 31.A hatóság által kihelyezett figyelmeztetõ felirat a Nagy-Hárs-hegy erdei turistaútja mentén, amely a teljes tûzgyújtási tilalom életbelépésérõl tájékoztatja a természetjárókat.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Itt a bírságidőszak, brutális csekket kaphatnak a háztulajok: nincs kegyelem, fizethet, aki ezt megszegi

2024. július 10. 15:16

Az országos kánikula miatt július 11-től tűzgyújtási tilalmat vezetnek be Magyarország teljes területén. A hatóságok figyelmeztetnek: az aszály és a rendkívül száraz növényzet miatt már egy kisebb szél is gyorsan terjedő tüzeket okozhat. A tilalom megszegése súlyos következményekkel, akár milliós bírságokkal járhat.

Mint beszámoltunk róla, holnaptól az ország egész területére tűzgyújtási tilalmat vezetnek be. A Nébih figyelmeztet: az aszály és a rendkívül száraz biomassza miatt már egy kisebb szél is gyorsan terjedő tüzeket okozhat, melyek akár 15-30 méteres lángmagasságú koronatüzekké is fejlődhetnek.

A tilalom ideje alatt tilos tüzet gyújtani a külterületi erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, beleértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt tűzrakóhelyeket, a vasút- és közútmenti fásításokat, továbbá a parlag- és gazégetést is.

Kevesen tudják, csúnyí büntetés lehet a vége

Aki a tűzgyújtási tilalom alatt gyújtana tüzet, az komoly bírságot is kaphat. Az úgynevezett tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő hatóság jogosult, de emellett szabálysértési és környezetvédelmi bírság is várhat a szabályszegőkre.

A büntetés 10 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a több milliós összeget is elérheti, ha az eset súlyos környezeti károkat okoz!

A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól. A hatóságok szigorúan ellenőrzik a tilalom betartását, és súlyosabb esetekben akár bűncselekmény elkövetéséért is felelősségre vonhatják az illetőt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Jászai Csaba, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 7. hétfő
Amália
41. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?