Flooded street n Budapest with traffic sign

Gőzerővel készülnek a dunai áradásra Budapesten: szigorú tilalmat vezettek be, megjárja, aki erre nem figyel

2024. június 5. 17:01

Karácsony Gergely főpolgármester a Duna vízszintjének emelkedése miatt a hét árvízvédelmi szakaszból négy szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. A tetőzés szombaton hajnalban várható Budapesten. A Főváros érintett szakcégei mindent megtesznek azért, hogy a Dunán levonuló árhullám ne veszélyeztesse a budapestiek ellátási biztonságát.

Budapest zavartalan ivóvízellátásának biztosítására a Fővárosi Vízművek megtette az árvíz idején szükséges előkészületeket - írja közleményében a Főpolgármesteri Hivatal. Mint írják, folyamatos az üzemeltetésben részt vevő kutak, gépházak és szivattyúk rendkívüli ellenőrzése, hogy a gépészeti berendezések az emelkedő Duna-vízszint mellett is biztonságosan működjenek. A vízművek szakemberei ilyenkor fokozottan figyelnek az ivóvíz minőségére is. A normál üzemmenetnél sűrűbben történik mintavétel és végeznek laborvizsgálatokat, hogy a budapestiek egészséges ivóvízellátása biztosított legyen.

Áradás idején a fővárosi csatornarendszer védelme is kiemelt feladat. A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai a vízügyi előrejelzések alapján kedden és szerdán csatornazsilipeket és egy felszíni árvízvédelmi kaput zártak le, és szerdán megtörtént egy további átemelőtelep átállítása árvízi üzemmódra. A felszín alatti felkészülés már megtörtént, most már a felszínen is látható az árvízi védekezés.

Az ún. védvonali áttöréseket, más néven az árvízi kapukat is megkezdték lezárni agyagos töltéssel. A XXII. kerületi Kastélypark utcai aluljáró után, ma a III. kerületi Kossuth üdülőparton is lezártak egy mélyebben fekvő átjárót a szakemberek. A tetőzés a hétvégére várható, de sok múlik azon, hogy az elkövetkezendő napokban mennyi csapadék esik a Duna vízgyűjtő területén. Az FCSM munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik az előrejelzéseket és szükség esetén újabb zárásokat végeznek az áradó folyó megfékezése érdekében.

A Budapest Közút tájékoztatása szerint az alsó rakpartokon június 6-án, csütörtökön 0.00 órától megállási tilalom lép életbe. Az ezt jelző táblákat már kihelyezték. Azokat a járműveket, amelyek a megállási tilalom ellenére a rakparton maradnak, elszállítják. A közúti forgalom elől várhatóan csütörtökön 20 órától lesznek lezárva a rakpartok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17