Storage of food in the kitchen in the pantry. Cereals, spices, pasta, nuts, flour in jars and containers, kitchen utensils. Cooking at home, stocking food, household

Tömve vannak a magyar konyhaszekrények ezekkel a kacatokkal: nem valók semmire, kár őrizgetni

2024. május 8. 12:15

Julia Williamson professzionális lomtalanítóként segít az ügyfeleinek megszabadulni a felesleges, nem kívánt vagy túlszaporodott tárgyaktól, különös tekintettel a konyhákra, amelyek gyorsan halmozhatnak fel lomot - írja a Business Insider. A lap szerint a szakértő tippjeinek segítségével minimális erőfeszítéssel szabadíthatunk fel teret és tehetjük rendezetebbé a konyhánkat. 

A hivatásos lomtalanítóként végzett munka lényege, hogy megszabadítsa az ügyfeleket a felesleges tárgyaktól. A konyhában, mint az otthon központi helyiségében, jellemzően sok felesleges tárgy halmozódik fel. Az alábbi öt tipp segíthet több helyet és nagyobb rendet teremteni a konyhában.

Először is, érdemes áttekinteni a fűszeres szekrény tartalmát: itt találhatunk rengeteg felhalmozott, lejárt szavatosságú, már használhatatlan, feleslegesen tárolt dolgot. Sok esetben a fűszerek a lejárat után már bontatlanul sem megfelelő ízűek: az őrölt fűszerek jellemzően egy évig, az egész fűszerek pedig egytől három évig őrzik meg frissességüket. Fésüljük át a fiókot/szekrényt és szabaduljunk meg a már lejárt, rossz szagú vagy ízét vesztett fűszerektől. Ha itt teremtünk rendet, annak nincs óriási látszatja, viszont sok bosszúságtól kímélhet meg. Írhatunk egy listát szanálás közben, mit kell pótolni és meggyőződhetünk róla hogy miből van pont elég, vagy még túl nagy mennyiség is otthon.

A szakértő javaslata szerint a második lépésben a kávésbögréket mustráljuk végig. Gyakran előfordul, hogy több bögre van, mint amennyit valaha is befogunk használatra, és ahogy a számuk egyre nő, egyre több helyet foglalnak a konyhaszekrényben. Tartsunk önvizsgálatot, melyik bögréket használjuk, szeretjük, melyikeket nem. A nem használt daraboktól váljunk meg.

A harmadik lépésként javasolja a mosogató alatti szekrény rendbetételét. A felesleges tisztítószerek és eszközök kiszanálása növelheti a rendet és könnyebbé teheti a takarítást.

A negyedik tanács, hogy a túlszaporodott konyhai eszközöket válogassuk ki. Akár a felgyűlt evőeszközök, amelyek még a terítést is nehezíthetik, vagy a sok ugyanolyan funkciót ellátó főzőeszközök csak porfogóként szolgálnak. Sok konyhapulton áll például egy olyan fakanáltartó, melyből a két kedvencét használja mindenki, a többi csak porfogó, ezeket el lehet pakolni, ki lehet szanálni és olyan eszközöket tenni a tartóba, amit valóban használunk főzéshez, sütéshez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő ötödik tippjét valószínűleg a legtöbb magyar háztartásban érdemes megfogadni. Mind közül a legfontosabb és legnehezebb feladat: megtalálni az egyensúlyt a megtartandó és eldobandó zacskók között annak érdekében, hogy ne foglaljanak el túl sok helyet. Bár rágondolni is fárasztó, hogy elővegyük és átnézzük a zacskós zacskót, ez ugyancsak sok bosszúságtól kímélhet meg minket a jövőben. Ha pedig valakinek nem egy vagy maximum kettő, hanem ennél több zacskókat tartalmazó zacskója van, annak erősen ajánlott akár a zacskóbegyűjtési szokásait is megvizsgálni, önvizsgálatot tartani.

Összességében ezek a lépések segíthetnek csökkenteni a felesleges tárgyak mennyiségét a konyhában anélkül, hogy nagyobb erőbefektetésre lenne szükség. Az eredmény egy rendezettebb tér lesz kis erőfeszítéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem