Az egész napos ülőmunka súlyos egészségügyi kockázatokat rejthet magában, még akkor is, ha rendszeresen sportolunk.
Augusztusban már javában a paradicsom szezonjában járunk: nem csoda, hogy töretlen a házi frissáru, a házi paradicsomlé, paradicsomsűrítmény, lecsó népszerűsége, hiszen nem kell bebizonyítanunk, hogy a bolti a nyomába se ér azoknak a paradicsomoknak, amelyek a kertünkben érnek mézédesre. Miért jobb ennyivel a házi paradicsom és hogyan főzzük be a termést, hogy családunk egész évben élvezhesse azt? Hogyan készül a tökéletes házi paradicsomlé és paradicsomsűrítmény, mi mindent készíthetünk még paradicsomból? A HelloVidék most elárulja a legjobb paradicsomos trükköket.
A paradicsomot egyik háziasszonynak sem kell bemutatnunk, jól ismerjük ezeket az élénkpiros, sokszor egészen egyedi formákat öltő zöldséget – ami valójában egy gyümölcs -, ám sokan azzal szembesülünk augusztusban, hogy hirtelen annyi termésünk érik be, hogy a lehetetlenséggel határos a frissáru elfogyasztása. A paradicsom az egyik legkiválóbb befőzési alapanyag: számtalan formában elrakhatjuk, adalékanyagmentesen tartósíthatjuk, ráadásul olyan ízeket őrizhetünk meg a befőttesüvegekben, palackokban, amiknek biztos, hogy nincs párja a szupermarketek polcain!
A paradicsomot nem csak azért fogyasztjuk, mert finom, azért is népszerű, mert alacsony kalóriatartalma mellett (rendkívül népszerű fogyókúrás étel, a paradicsom kalória tartalma: 18kcal/100g) gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, növényi aromákban. A paradicsom kiemelkedő C-vitamin tartalommal bír, ám gazdag A, B1- és B2-vitaminokban is, nagy mennyiségben tartalmaz karotint és tomatint, melyek gátolják a gombás, gyulladásos betegségek terjedését. A paradicsomban található likopin gátolja a daganatos betegségek és az idegrendszeri degeneratív betegségek kialakulását, de a bőrt is védi a káros UV-sugárzással szemben.
Habár a paradicsom ültetése jó mókának tűnik, a kezdő kertészeknek gyakran meggyűlik vele a baja, hiszen a paradicsom sok törődést igényel: oda kell figyelnünk a helyes palántanevelésre, a fejtrágyázásra, a kötözésre, a kacsolásra és az öntözésre, és a gyomirtás sem utolsó feladat (szántóföldeken még mindig gyakori a gyalogművelés). Gyakran nem termőföldben, hanem valamilyen más ültetőközegben tartják a palántát (pl. kókuszrost vagy kőzetgyapot) – rézben ez is az oka a hatalmas ízbeli különbségnek.
Ha tetszett, amit olvastál, akkor az egész cikket megtalálod a HelloVidék oldalán.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
-
Még könnyebb lesz a lakástakarékok felhasználása: te mit vennél belőle?
A lakástakarék megtakarítás lényegében bármilyen lakáscélra felhasználható.
-
Te mire költenéd a lakástakarékpénztári megtakarításodat?
A lakástakarék típusú öngondoskodás a piaci változások közepette is képes biztonságot adni.
-
20 éves Magyarország egyik legkedveltebb üzletlánca, a Lidl (x)
Közel 3,5 millió magyar elsőszámú választása, ha élelmiszerről van szó.