Csapdahelyzet: mégsem olyan jó a digitális tévé

Pénzcentrum
2008. június 23. 09:00

2010 végén itthon is megszűnik az analóg tévéműsor-sugárzás. A digitális tévének szebb a képe, sőt az eddiginél valamivel több csatorna vétele válik majd lehetővé. Azonban ez még nem minden, a digitális adásnak vannak hátulütői is - összegzi a Népszabadság.

Az egyik ilyen, hogy a nagy felbontású adás kizárólag digitális lehet, ugyanis attól, hogy az adás digitális, még nem nagy felbontású is egyben. Akkor lesz HD (high definition) az adás, vagy a lemezen vásárolt műsor, ha a képsorok száma legalább 720. Ehhez a ma legkívánatosabb, 81-82 centis képátlójú, 1366*768 képpontos tévék állnak a legközelebb.

A másik csapda, hogy ugyan a digitális tévéadás ugyanazt az állományformátumot sugározza, mint ami a DVD-lemezeken is van, azonban hibajavításba és a rádióhullámú, vagy nagy frekvenciás továbbításhoz szükséges elektronikus protokollba csomagolja. A földi telepítésű adótornyokból DVB-T formájú adás érkezik, miközben a kábelszolgáltatótól DVB-C. A szolgáltatótól 15-20 ezer forintért, vagy hűségnyilatkozatért cserébe ingyen kapott jelátalakító doboz (set-top box) teszi a jelet a tévén keresztül közvetíthetővé. A műholdas digitális adás a DVB-S, a kis képernyős, kézi eszköznek szánt adás a DVB-H nevet kapta. Vagyis lehet ugyan digitális a tévé, attól még kell hozzá külön tápot és távirányítót igénylő set-top box.

A másik csapda akkor állhat elő, ha egy háztartásban több tévé is üzemel. Az analóg műsort bizonyos hardverelemek, VHF/UHF elosztók segítségével el lehetett juttatni akárhány készülékbe. Ezt a DVB-C jellel is meg lehet tenni, azonban a készülékbe csupán egy set-top boxból kerülhet a műsor, az újabbat pedig a szolgáltatótól lehet csupán megvásárolni, s minden készülékhez külön kell előfizetni a kábelszolgáltatásra.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?