21 °C Budapest
Little boy sitting alone on floor after suffering an act of bullying while children run in the background. Sad young schoolboy sitting on corridor with hands on knees and head between his legs.

Ezt rontja el rengeteg szülő sulikezdéskor: így lesz szorongó felnőtt a gyerekükből

2024. augusztus 9. 12:46

Az iskolakezdés időszaka sok szülő számára megkönnyebbülést hoz. A nyári táborok, vakációk és egyéb programok szervezése után végre stabilabb napirendhez térhetnek vissza. Azonban a gyerekek számára ez az időszak nem mindig ilyen egyszerű - írja a Huffpost. Bár izgatottan várják a barátokkal való találkozást és az új tanévet, sokukban szorongás is felmerülhet.

"Az iskolába való visszatérésre készülő gyerekek gyakran különféle szorongásokkal küzdenek, beleértve a barátkozással kapcsolatos aggodalmakat, a teljesítmény miatti stresszt és az új rutinokhoz való alkalmazkodás nehézségeit" - mondja Nicole Cain természetgyógyász. Ezeket a szorongásokat tovább erősítheti a kirekesztettség, megkülönböztetés, iskolai zaklatás is. Mutatjuk a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy gyermeke szorong az iskolakezdés miatt, és néhány tippet is adunk, hogyan lehet ezen segíteni.

Ha gyermeke fájdalmat vagy más zavaró tüneteket tapasztal, először keresse fel a gyermekorvost. Gyakori azonban, hogy a gyermekek szorongása olyan fizikai tünetekben is megnyilvánul, mint:

  • Fejfájás
  • Gyomorfájás
  • Alvászavarok (elalvási nehézségek, éjszakai felébredés)
  • Étvágyváltozás
  • Emésztési problémák

A hangulatban vagy viselkedésben bekövetkező változások is jelezhetik a szorongást:

  • Mogorvaság vagy nyugtalanság
  • Túlzott csendesség
  • Dühkitörések
  • Feledékenység
  • Halogatás
  • Összpontosítási nehézségek, bambulás
  • Dacosság
  • Távolságtartás, zavartság
  • Részletekhez, apróságokhoz való görcsös ragaszkodás
  • Túlzó ragaszkodás a szülőkhöz
  • Visszafejlődés (például ágybavizelés, ujjszopás)
  • Iskolai témák kerülése

Lehetséges, hogy gyermek aggódik, szorong, de ennek tudja pontosan megfogalmazni az okát. A szülőnek meg kell próbálni elkerülni, hogy a gyermek aggodalmát erősítse, felfújja, kétségbeessen. Ehelyett inkább forduljunk együttérzéssel a gyermekhez, biztassuk rá, hogy számíthat ránk, meghallgatjuk, elmondhat bármit, nem baj, ha rosszul érzi magát.

Ha a szülő tudja is, hogy a gyermeke nehezen barátkozik, és emiatt szorong, kerülni kell, hogy ráerősítsünk, vagy bagatelizáljuk a félelmeit. Ne mondogassuk a gyereknek pl. hogy mindig is nehezen barátkozott, vagy azt se, hogy ugyanmár, emiatt minek aggódni, ez a világ legegyszerűbb dolga. Ne hasonlítgassuk másokhoz: a bátyádnak ez nem jelentett sose gondot - ilyeneket ne mondjunk. Kezeljük természetesnek, ha gondja van, mondjuk el neki, hogy milyen jó tulajdonságai vannak, amiért majd megkedvelik a többiek, ügyesen veszi az akadályokat. Ne adjunk olyan viselkedési tanácsokat, amelyek a személyiségével teljesen ellentétes, hogy úgy szerezzen barátokat.

Bátoríthatjuk a gyermeket nyitott kérdésekkel, hogy megbirkózzon a szorongásával: "Mit gondolsz mi fog történni?" és "Mit tudnál akkor tenni?" Erősítsük bennük az érzetet, hogy képesek megoldani az ijesztő helyzeteket is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ha a gyermek szorongása pánikszerűen is rátör, akkor tanítsunk számára légzőgyakorlatot, stresszoldó gyakorlatokat. Ha nehezen alszik el, akkor kövessünk egy napi rutin, alakítsunk ki egy lefekvés előtti szokást. Ha a gyermek már túl nagy az estimeséhez, a meditáció pl. segíthet az elalvásban.

A túrterheltsége miatt szorongó gyermekeknek segítség lehet, ha nagyobb rendszer van az életükben, segítsünk nekik a házifeladat-lista, időbeosztás megírásában. Próbáljunk meg terheket levenni a válláról, ha kell hagyjuk el a különórát.

Viszont az is fontos, hogy ne próbáljuk megoldani a gyerek helyett a saját életét - ha problémája van, hallgassuk meg, biztassuk, segítsük tanácsokkal, de ne avatkozzunk be. Ha megoldjuk helyette az életét, azzal a fejlődési lehetőséget vesszük el tőle, úgy fogja érezni egyedül nem tudja megoldani a problémáit és hosszú távon csak rontunk a helyzeten.

Ha a gyermek szorongása nem javul, vagy romlik, a mindennapjaira is rányomja a bélyegét, és a szülői érzelmi támogatás nem jelent megoldást, akkor érdemes lehet beszélni a pedagógusokkal, iskolapszichológussal, gyermekpszichológussal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?