11 °C Budapest
Elegant senior man seen tasting wine through the porthole on a wine cellar on a luxurious yacht.

Lehullt a lepel a dollármilliomosokról: meredeken nő a magyarok vagyona, Svájcot is előzzük a rangsorban

2024. augusztus 27. 16:02

A magyarok átlagos vagyona jelentősen emelkedett 2008 óta, ha az arányokat nézzük, csak kevés ország előzi hazánkat ebben. Az már más kérdés, hogy volt honnan felkapaszkodni, mindenesetre további növekedés várható. A szupergazdagok számát illetően szintén nagy emelkedést vetít előre a friss globális vagyoni jelentés, a következő 5 évben 14 százalékkal nőhet Magyarországon is a dollármilliomosok száma.

Megjelent a Global Wealth Report 2024, melynek legfontosabb megállapításai, hogy a világ minden vagyoni szegmensben fokozatosan gazdagodott. A vagyoni mobilitás, a vagyoni sávok közötti mozgás lehetősége emelkedett. Azt is megállapították, hogy egyre erősödik a horizontális vagyoni transzfer a vertikálissal szemben, ami azt jelenti, hogy egyre jellemző a vagyon öröklése és megtartása a házastársak által. Átlagosan 4 év telik el a házastárs halálát követően, mire a vagyon a következő generációra szállna. A jelentésből kiderült az is, hogy a dollármilliomosok száma tovább nőtt, már a vizsgált felnőtt lakosság 1,5%-át tették ki 2023-ban. Arányaiban az Egyesült Államokban van a legtöbb dollármilliomos - 22 millió ember, a lakosok 38%-a -, a második Kína, és a harmadik az Egyesült Királyság ebben a rangsorban. 

A nemzetközi vagyonjelentésből Magyarországgal kapcsolatban is sok érdekesség derül ki. Az átlagos növekedés az egy főre jutó vagyon tekintetében például csökkent, ahogy többek között Lengyelországban vagy Svájcban is, míg Törökországban, Oroszországban vagy Kínában növekedést látunk:

Ha viszont hosszabb távon vizsgáljuk az összvagyon növekedését, akkor arányaiban Magyarország nagyot lépett előre 2010 óta a többi országhoz képest. A vagyon több mint a duplájára növekedett a Global Wealth Report 2024 szerint 14 év alatt, ezzel a 10. helyen állunk a világranglistán. Az alábbi grafikonról az is leolvasható, hogy a 2000-2010-ig tartó időszak sokkal kiugróbb növekedést hozott, a vagyoni növekedés mértéke hazánkban is jelentősen magasabb volt, világviszonylatban mégsem volt olyan jelentős. 

A jelentés visszamegy egészen 2008-ig, és azt is megmutatja, mely országokban volt azóta a legjelentősebb növekedés. Ebben az esetben is a lista élmezőnyében van Magyarország. Európán belül csak a törökök és oroszok előznek bennünket:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A jelentés kitér arra is, hogy hogyan változik várhatóan a dollármilliomosok száma az elkövetkező 5 évben. Általánosságban a legtehetősebbek rétegének növekedését jósolják, legnagyobb mértékben Tajvanon, Törökországban, Kazahsztánban, Indonéziában, Japánban nőhet az arányuk. Magyarországon 2023-ban 24 692 dollármilliárdost számláltak, és a becslésük szerünk 2028-ra már 28 260-an lesznek, ez 14%-os növekedést jelent:

Nem minden vizsgált országban számítanak ugyanakkor növekedésre, Görögországban stagnálás, Hollandiában és az Egyesült Királyságban visszaesés várható 5 éven belül. 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
1 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
László
2 hete
A cikk szerint az USA-ban 22 milló milliomos él, ez a lakosság 38%-a.
Tudtommal az USA lakossága kb. 330 millió, így a 22 millió gazdag a lakosság 6,6 %-a.
0
0
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 13. 18:30
Orbán Viktor a kormánypropaganda átalakítását tervezi, ami mögött Magyar Péter és a Tisza Párt előre...
Holdblog  |  2024. szeptember 13. 08:23
Blázzsal ketten kitárgyaljuk a magyar gazdaságot. Mint a TV-ben. Meg egy kis káromkodás. Jó szórakoz...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 13. 07:45
Amikor hitelt akarunk felvenni, legtöbben az internetről, vagy személyesen a bankoktól tájékozódunk....
Bankmonitor  |  2024. szeptember 12. 16:23
Bankszámláink és bankkártyáink sokkal több lehetőséget nyújthatnak, mint azt elsőre gondolnánk. Tíze...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?