Reykjavik panorámája nyáron, éjféli napsütésben. Ez a kép drónnal készült.

Végre egy ország, ahol télyleg bejött a 4 napos munkahét: ez a titkuk

2024. október 25. 19:45

A rövidebb munkahét bevezetése látványos eredményeket hozott Izland számára, ahol a gazdaság bővülése és a munkavállalók életminőségének javulása is kiemelkedő. Az ország kísérleti programjai, amelyek a közszférában a 35-36 órás munkahétre építettek, elősegítették a munka-magánélet egyensúly javulását és a termelékenység növelését. Az IMF legfrissebb adatai alapján Izland gazdasági növekedése továbbra is meghaladja az európai átlagot, alacsony munkanélküliségi rátája pedig stabil marad, míg más országok vegyes eredményekkel küzdenek a négynapos munkahét adaptálása során.

Az elmúlt évtizedben Izland úttörő szerepet vállalt a rövidebb munkahét bevezetésében, ami jelentős pozitív hatást gyakorolt az ország gazdaságára és munkavállalóinak jólétére. A CNN beszámolója szerint a szigetország gazdasági teljesítménye felülmúlja európai versenytársaiét, miközben a munkavállalók életminősége is javult - írta a hvg.hu.

A brit Autonomy Institute és az Izlandi Fenntarthatóságért és Demokráciáért Egyesület (Alda) kutatása rávilágított, hogy Izlandon kiemelkedően alacsony a munkanélküliségi ráta, és a gazdasági növekedés üteme is meghaladja az európai átlagot. Ez a siker részben a 2015 és 2019 között végrehajtott kísérleteknek köszönhető, amelyek során a közszféra alkalmazottai heti 35-36 órát dolgoztak bérezésük csökkentése nélkül.

A kísérletek célja a termelékenység fenntartása vagy növelése volt, miközben javítják a munka-magánélet egyensúlyt. A tesztelési fázisban közel 2500 ember vett részt, ami az izlandi munkaerő egy százalékát jelentette akkoriban. Az eredmények annyira biztatóak voltak, hogy a szakszervezetek országszerte tárgyalásokat kezdeményeztek tagjaik munkaidejének csökkentéséről.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint 2023-ban Izland gazdasága 5%-kal bővült, ami Málta után a második legmagasabb növekedési ütem Európában. Ez jelentősen meghaladja az ország 2006 és 2015 közötti átlagos, közel 2%-os növekedési rátáját. Fontos megjegyezni, hogy az IMF az elkövetkező évekre mérsékeltebb növekedést prognosztizál a belföldi kereslet gyengülése és a turisztikai kiadások növekedésének lassulása miatt.

Az ország munkaerőpiaci helyzete is kiemelkedő: az IMF World Economic Outlook szerint a munkanélküliségi ráta 2023-ban mindössze 3,4% volt, ami alig több mint fele a fejlett európai gazdaságok átlagának. Bár enyhe emelkedésre számítanak, a mutató várhatóan 3,8% körül marad az elkövetkező években is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Míg Izlandban sikeresnek bizonyult a rövidebb munkahét bevezetése, más országokban vegyes eredményeket hozott. Magyarországon például a Magyar Telekom és a Libri-Bookline is kísérletezett a négynapos munkarend bevezetésével, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Magyar Telekomnál arra a következtetésre jutottak, hogy a modell nem alkalmazható egységesen minden munkavállalóra, és a vegyes munkarendű csapatok összehangolása is kihívást jelentett hosszú távon.

Az izlandi példa azt mutatja, hogy a rövidebb munkahét bevezetése pozitív hatással lehet a gazdaságra és a munkavállalók jólétére, azonban fontos figyelembe venni, hogy minden ország és vállalat egyedi kihívásokkal szembesülhet a megvalósítás során.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.10.25 08:44
Maradjon aktív, hogy egészséges maradhasson! Fáj a válla, dereka, elnehezedett, mintha berozsdásodt...
laskainelli  |  2024.10.14 09:55
Az önmagunkkal való őszinte szembenézés fontos része a személyes fejlődésnek. Először talán nem esik...
perfekt  |  2024.09.30 14:40
Ha gazdaságtudományi diplomával rendelkezel, és érdekel a mérlegképes könyvelői szakma, a Perfektnél...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 25. péntek
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?