13 °C Budapest
Mi folyik itt? Egyre kevesebben kérnek az állami ingyenpénzből: leáldozik a slágertámogatásnak?

Mi folyik itt? Egyre kevesebben kérnek az állami ingyenpénzből: leáldozik a slágertámogatásnak?

2024. október 4. 13:01

A napokban ismertettük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelzáloghitelekkel és személyi hitelekkel kapcsolatos legfrissebb adatait, melyekből kiderült, hogy a nyár utolsó hónapjában mindkét típus esetében csökkent az újonnan kötött szerződések összege. Nincs ez másképp a babaváró hiteleknél sem, azzal a lényeges különbséggel, hogy ebben az esetben csak egészen minimális mértékben szűkült a piac (-0,6%).

A júliusi nagy menetelés után augusztusban jelentősen visszaesett a magyarországi hitelezés, legalábbis a megelőző hónaphoz képest. Ez egyaránt elmondható a jelzáloghitelek és a személyi hitelek piacáról is, és bár sokkal kisebb mértékben, de csökkenésről beszélhetünk a babaváró hitelek kapcsán is. Igaz, ebben az esetben a visszaesés mértéke jóval szerényebb – a júliusi 21,29 milliárd forinttal szemben augusztusban 21,17 milliárd forint került kihelyezésre, amely mindössze 0,6%-os csökkenést jelent (-0,12 milliárd forint).

Lényeges különbség azonban, hogy a személyi hitelek és a jelzáloghitelek piaca az év egészét nézve rengeteget tudott bővülni mind idén januárhoz, mind a tavalyi évhez képest. Ezzel szemben a babaváró hitelek kihelyezése szinte egy helyben topog az idei évben, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig kifejezetten csökkenésről beszélhetünk. Személyi hitelből a tavaly augusztusi összeg 143,4%-a, míg lakáshitelből a tavaly augusztusi 201%-a került kihelyezésre idén augusztusban, ezzel szemben a babaváró hitelek esetében csupán a 83,8%-a.

Általánosságban a babaváró hitelek piacának stagnálását jelzi, hogy a tavalyi évben havonta átlagosan 22,54 milliárd forint került kihelyezésre a konstrukcióból, míg az idei évben 20,64 milliárd forint (-8,4%).

A szerződések darabszáma a júliusi 1 955-ről augusztusban 1 943-ra csökkent, ami a hitelösszeghez hasonlóan 0,6%-os csökkenést jelent. Ugyanakkor a tavalyi év azonos időszakával összevetve már igen jelentős csökkenést figyelhetünk meg – a 2023. augusztusi 2 549 szerződéshez képest a mostani érték 23,8%-os visszaesést jelent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nőtt ugyanakkor a szerződések átlagos hitelösszege – a szerződések darabszáma és az új szerződések összege alapján azt mondhatjuk, hogy augusztusban átlagosan 10 893 831 forintot vettek fel a babavárósok, ami 4 059 forinttal magasabb a júliusi értéknél (+0,04%).

Augusztusban is nőtt a hitelköltség-mutató

Augusztusban - ha kis mértékben is, de - tovább emelkedett a babaváró hitelek átlagos hitelköltség-mutatója – a júliusi 9,66%-ról 9,76%-ra (+0,1%p). A növekedés azonban nem újkeletű folyamat, hiszen az április óta folyamatosan megfigyelhető – az akkori 8,65%-hoz képest mostanra 1,11 százalékponttal nőtt a babavárók átlagos hiteldíja.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. október 4. 14:29
Az Európai Unió más tagországaihoz hasonlóan Magyarországon is folyamatosan emelkedik a csomagolási...
MEDIA1  |  2024. október 4. 12:45
A Media1 megtudta, hogy Bordás Gábor, az RTL.hu nemrég távozó főszerkesztője a HVG.hu főszerkesztő-h...
Kiszámoló  |  2024. október 4. 08:30
Magyarország költi az egyik legkevesebbet GDP arányosan a nyugdíjasokra, egyedül Málta költ kevesebb...
Holdblog  |  2024. október 4. 07:55
A mai adásban megreformáljuk a mezőgazdaságot, de előtte röviden véleményt formálunk egyéb fontos do...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 4. péntek
Ferenc
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?