6 °C Budapest

Hamarosan a Facebookon vehetünk fel hitelt a bankunktól?

Pénzcentrum
2014. május 20. 14:36

Több felmérés igazolja, hogy a lakásárak már túlvannak a mélyponton, és ezzel együtt a lakáshitelek felvétele is nőhet. A Portfolio Hitelezés 2014 konferenciáján megtudtuk azt is, hogy milyen intézkedések könnyíthetik meg a lakásvásárlást a közeljövőben.

Szép Péter, a Deloitte partnere szerint a lakosságban megfigyelhető a hitelfelvétellel szembeni ellenérzés és akkor indulhat be a hitelezés, ha ezt a gátat sikerül feloldani. Tokodi Gábor az FHB Bank vezérigazgató-helyettese előadásában elmondta, hogy a végtörlesztés időszaka óta lassan növekszik a hitelfelvételek száma. Ez a hitelkamatok csökkenésének köszönhető, a piacon átlagosan már 7 százalék körül alakulnak a kamatlábak.

A jogszabályi környezet stabilitása is elősegítheti a lakáshitelezést. Három intézkedés segítheti a családok lakásvásárlását, akár újépítésű, akár használt lakásról van szó:

  • A "Félszocpol" újra bevezetése,
  • az otthonteremtési kamattámogatás meghosszabbítása és a minimál kamat csökkentése,
  • illetve a családi házak esetén külön támogatási rendszer bevezetése.

A panelbeszélgetés résztvevői szerint az ingatlanárak és a lakáshitelezés rövidtávon el fog térni egymástól, tehát hiába indultak növekedésnek az ingatlanárak, a hitelezések csak lemaradva követik az ingatlanárak növekedését. Érdekesség, hogy a használt lakások és az erre felvett hitelek viszont kiugró mértékben növekedtek az elmúlt időszakban, illetve várható ezek tovább növekedése is, elsősorban a lakásfelújítások megszaporodása miatt.

Ezeken a területeken már nőnek a lakásárak
Vannak olyan területek Magyarországon, ahol a lakásárak már növekedésnek indultak, ilyenek az autópályán elérhető nagyvárosok, Budapest belvárosa, illetve a 4-es metró közvetlen környékén található ingatlanok. Egyébként ezeken a területeken kisebb volt az ingatlanok értékvesztése a 2008 óta tartó időszakban, vagyis értékállóbbak az itt található lakások.


Mit tesznek a bankok azért, hogy könnyebben jussak lakáshoz?

A konferencia résztvevői szavazatainak alapján az általános gazdasági pesszimizmus és a közbeszéd hitelellenessége miatt nem vesznek fel hitelt a magyarok. Lényeges azonban, hogy a válság előtti helyzethez képest sokkal több pénzt fordítanak a háztartások megtakarításokba. Ezért a hitelintézetek jelentős összegeket költenek az innovációra, elsősorban az internet és az online felületek adta lehetőségeket kihasználva nyújtanak új lehetőségeket az ügyfeleknek.

Mi alapján fogunk bankot választani?

A különböző bankok hitelkamatai egyre közelebb vannak egymáshoz, így ez alapján egyre nehezebb kiválasztani a nekünk megfelelő hitelintézetet. A legfontosabb szempont az ügyfeleknek a kiszámíthatóság, például a fix kamatozás lehetősége, illetve lényeges az is, hogy melyik bank mekkora kezdeti költségeket számít fel.

Kattints! Itt vannak a számok: ennyiért neked is megérheti bankot váltani

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Említésre került továbbá az új technológiák alkalmazása, kiemelkedő az online elérhetőség és a Facebook szerepe a banki vezetők szerint ebből a szempontból, ugyanis minden második ügyfél aktív használója a legnagyobb közösségi oldalnak. Egyébként ezek a csatornák elsősorban a fogyasztási hitelek esetén használhatóak ki, hiszen az új Polgári törvénykönyvnek köszönhetően akár online is intézhetjük az ilyen típusú hitelünk felvételét.

Balról jobbra: Tokodi Gábor, Morafcsik László, Ihász Csilla, Harmati László, Becsei András, Horváth Attila


Milyen hitelformát érdemes választani?

A legtöbben a lakáscélú hitelek felvételének növekedését várják, ez köszönhető az alacsony és hosszútávra fixálható kamtoknak. Azonban a kamattámogatási rendszer és a szocpol átalakítása, illetve a "Félszocpol" bevezetése megkönnyítené a lakáshitel felvételét, és a lakásvásárlást, így ezeknek a bevezetése fontos lenne a fiatalok lakáshoz jutásában, illetve a lakásvásárlások elősegítésének szempontjából.

A jegybank szerint több nagybank is elhagyhatja az országot
Kevesebb nagybank lesz a piacon - mondta Nagy Márton az MNB ügyvezető igazgatója. A piacra bízott konszolidáció rossz struktúra kialakításához vezet - hívta fel a figyelmet. Szerinte az új külföldi szereplők a szinergiát mérethatékonyságból és bankadóból nem tudják kihasználni. A fejlett országokban jelentősen csökkent 2000 óta a bankok számára, a GDP-hez viszonyított mérete viszont nagyobb, mint 2007-ben. Magyarország nem USA: nem bír el nagy számú bankot. Hogy hazai vagy külföldi tulajdonú legyen a bankszektorunk, azzal kapcsolatban Nagy Márton úgy vélte: a lényeg, hogy megfelelő diverzifikáltságú legyen.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 17. 15:56
A jogtulajdonossal kötött exkluzív szerződés értelmében a focirajongók Magyarországon kizárólag az R...
Holdblog  |  2024. október 17. 09:08
Az erőltetett béremelések csak egy dologhoz vezetnek egy igen szűk munkaerőpiacon: inflációhoz. Zsid...
Kiszámoló  |  2024. október 16. 18:58
Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azé...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 16. 15:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?