Nincs több hitelkártyás fizetés: fellázadtak az amerikai benzinkutak!

Pénzcentrum
2008. június 19. 10:06

Sok kúttulajdonos egyre elégedetlenebb azzal a ténnyel, hogy minden egyes hitelkártyás vásárlás után, legyen szó akármilyen kis összegről, nekik bizony díjat kell fizetniük. Emiatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy véget vetnek a hitelkártyás fizetéseknek.

Bár ténylegesen még csak egy-egy töltőállomáson lehet ezzel találkozni, de szerte az Egyesült Államokban egyre több tulajdonos ad hangot aggodalmainak növekvő díjak miatt, amelyeket a hitelkártya elfogadása miatt fizetnek a szolgáltatóknak, mivel ez jelentősen csökkenti a profitot az amúgy sem túl ideális piacon.

Minél többen vásárolnak ugyanis kártyával, a benzinkutaknak annál többet kell fizetnie. Az emelkedő üzemanyagárak miatt pedig a forgalom sem olya mint régen. A szolgáltatóknak fizetendő százalék a vásárlások után fix, jelenleg két százalék körüli, de a fizetendő összeg az árak emelkedése miatt egyre nő.

Egy gallon (3,78 liter) üzemanyag jelenleg 4 dollár (634 forint) körül van, ami viszont már eddig is 10 centtel (15,8 forint) emelte a fizetendő összeget. Ilyen árak mellett sokaknak már egyáltalán nem éri meg elfogadni a kártyákat. A tavalyi adatok szerint a kártyát elfogadó helyek összesen 7,6 milliárd dollárt (1200,8 milliárd forint) fizettek ki a vásárlások után, miközben a teljes profit mindössze 3,4 milliárd dollár (537,2 milliárd forint) volt.

Sokak szerint a fizetési kötelezettség nem egészen fair, mivel az üzemanyagárak emelkedésével a fizetendő összeg is emelkedik, miközben a magának a kártyás fizetésnek a lebonyolítása a szolgáltató részéréről ugyanannyiba kerül. A szolgáltatónak teljesen mindegy, hogy 1000 vagy 100 dollárról van szó, a tranzakció költsége ugyanakkora.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A kártyatársaságokkal azonban úgy tűnik, nem lehet semmit tenni, mivel ők természetesen jogosnak tartják a díjakat, így a szakértők szerint a benzinkutaknak más megoldáshoz kellene folyamodniuk. Ilyen lehet például az, ha valamekkora engedményt adnak a vásárlóknak, ha készpénzzel fizetnek.

Ennek ellenére vannak, akik a radikálisabb megoldást követik, és egyszerűen betiltották a kártyás fizetést. A tapasztalatok szerint az embereket ez nem riasztja el, az ügyfelek nagy része elfogadja a helyzetet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 16. 19:40
A TV2 bejelentette, hogy október 26-án immár ötödik évadával érkezik a Dancing with the Stars, amely...
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?