6 °C Budapest

Hitelüket vesztett gazdagok Nagy Britanniában: a java csak most jön?

Pénzcentrum
2008. április 7. 14:00

Már a magas jövedelműek számára sem olyan egyszerű jelzáloghitelhez jutni. Hiába a hat számjegyű fizetés, a szigetországbeli bankok és építési hitelt nyújtó szövetkezetek tovább szigorítják a hitelnyújtás feltételeit.

Míg korábban azon személyek, akik magas jövedelemmel, kedvező hitelminősítéssel és nagy összegű betéttel rendelkeztek könnyen juthattak jelzáloghitelhez, manapság már számukra sem könnyű a feladat, különösen, ha szabad foglalkozásúak. Általuk benyújtott hiteligények elutasítására már számtalan példa létezik a Sunday Times szerint.

A Halifax, az Egyesült Királyságban működő egyik legnagyobb hitelnyújtó bank ugyan továbbra is nyújt jelzáloghiteleket, azonban a kondíciók mától nála is szigorodnak. A jelzáloghitelek refinanszírozása mind a fix kamatozású, mind a változó kamatozású konstrukciók esetében drágább lett.

De nem csak a kamatok szintje emelkedett. Szigorodtak azon feltételek is, amelyek mellett az önfoglalkoztatók hitelhez juthatnak. Jövedelmük igazolásaként a megelőző két év tevékenységéből származó bevételeikről kell kimutatással rendelkezniük.

Szintén súlyosbítja helyzetüket a bankok és hitelszövetkezetek hitelezési piacról történő sorozatos kivonulása. Múlt héten beszüntette működését Nagy Britannia legnagyobb hitelszövetkezetének, a Nationwide-nak azon leányvállalata, amelyik kifejezetten ezen önfoglalkoztatóknak nyújtott jelzáloghitelekre specializálódott. A Lehman Brothers szintén előző héten hagyta el a piacot, miután milliárdos nagyságrendű veszteségeket szenvedett el a a sub-prime válságban.

A gazdagokat sem kíméli a hitelkonstrukciók szigorodása. Már a milliós bónuszok láttán sem enyhülnek meg a bankok, újabban ugyanis már erről is visszamenőleges adatokat kell szolgáltatniuk a hitelért folyamodóknak. De ez még nem minden. A bónuszok várható mértékéről, illetve a kifizetések várható időpontjáról és a kifizetés módjáról is részletes kalkulációkat kell benyújtaniuk. Ez igen nagy problémát jelenthet a dolgozók számára, hiszen legtöbben nem tudják előre megmondani, hogy milyen bónuszra számíthatnak.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Angliában igen közkedveltek az úgynevezett kiegyenlítő jelzáloghitelek (offset mortgage). Ezek jellegzetessége, hogy a hitelek után fizetendő kamatokat csökkentik a hitelfelvevő által, a banknál elhelyezett betétek után fizetendő kamatokkal. Ez a konstrukció elsősorban azok számára jelentett eddig alternatívát, akik kellően nagy betétállománnyal rendelkeztek. Miután ezek a hitelek általában valamilyen referenciakamathoz kötöttek, így kitűnő célpontjai a kamatemelésnek, amit nem is késlekedtek érvényesíteni az angliai bankok. Múlt héten a NatWest bank megemelte ezen hitelek kamatát, holott az alapkamat nem emelkedett, sőt várhatóan csökkenni fog.

Hogy mégis hogyan lehet ilyen feltételek közepette jó ügyletet kötni? Az egyik legjobb módja az, ha minél előbb nekilát az ember a keresésnek. Akár 3-6 hónapra előre is lehet ügyletet kötni. Ha pedig ráakadunk a megfelelő konstrukcióra, hamar kell cselekedni, ugyanis a termékek palettája olyan gyorsan változik az utóbbi időben, hogy nem lehet tudni, mikor vonja vissza a bank az adott ügyletet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 17. 15:56
A jogtulajdonossal kötött exkluzív szerződés értelmében a focirajongók Magyarországon kizárólag az R...
Holdblog  |  2024. október 17. 09:08
Az erőltetett béremelések csak egy dologhoz vezetnek egy igen szűk munkaerőpiacon: inflációhoz. Zsid...
Kiszámoló  |  2024. október 16. 18:58
Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azé...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 16. 15:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?