Miből vettük a karácsonyi ajándékot? - Elmaradt a hitelláz

Pénzcentrum
2008. február 1. 05:55

Miközben meglódult a háztartások betétképzési hajlandósága, elmaradt a karácsonnyal összefüggő hitelfelvételi láz tavaly decemberben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank tegnap közzétett adataiból. Visszamenőleges adatmódosítások miatt a statisztika arra is rámutat, hogy az eddig ismertnél érdemben nagyobb volumenű volt a frankalapú devizahitelezés Magyarországon tavaly. A Portfolio.hu számításai szerint a 2007-ben a háztartások által újonnan felvett hitelek kissé több mint háromnegyede devizaalapú volt. Ez számszerűen 1480 milliárd forintot (5.9 milliárd eurót) tett ki (a jenvolumen egyelőre nem ismert), amely 40%-kal több, mint 2006-ban volt.

A novemberi 134 milliárd forinton stagnált decemberben az új jelzáloghitel-szerződések összege, amely a frankalapú konstrukciók (szabadfelhasználású és lakáscélú) iránti stabil kereslettel függ össze. Emiatt az ilyen típusú új kölcsönökön belüli devizaarány is 93%-on maradt. A decemberi adatok ismeretében elmondható, hogy 2007-ben a magyar háztartások 1420 milliárd forintnyi új jelzáloghitelt vettek fel, 30%-kal többet, mint 2006-ban.

Az MNB által 2007-re vonatkozóan most végrehajtott visszamenőleges adatmódosítások kapcsán érzékeltetjük, hogy eddig 2007 novemberére 108.5 milliárd forintnyi új jelzáloghitel-felvételt közölt, amely tehát az új adatok szerint bő 25 milliárd forinttal magasabb volt - kizárólag a frankkölcsönök volumenének felfelé módosítása miatt. A korábbi hónapokban azonban ennél jellemzően kisebb volt a felfelé módosítás a jelzálog, illetve a fogyasztási hitelek esetében.


Miközben a forintalapú jelzáloghitelek iránti új igény nem változott a havi 10 milliárd forintról, a frankalapú lakáscélú (azaz a szabad felhasználású hitelek nélküli) konstrukciók iránti igény enyhén csökkent 58 milliárd forintra. Az alábbi ábrán az is látható, hogy a tavaszi hitelfelvételi élénkülést az elmúlt fél évben lényegében stagnálás követte havi 60-70 milliárd forint között. 2007-ben lakáscélra 770 milliárd forintnyi kölcsönt vettek fel a háztartások a 2006-os 690 milliárd forint után.


A lakáshitelek költségeit vizsgálva decemberben csekély mozgások mutatkoztak, a forintalapúaké jellemzően 12.5%-ot, míg a frankalapúaké 6.5%-ot tett ki éves szinten.

Csupán kissé emelkedett novemberhez képest decemberben a deviza-, és a forintalapú fogyasztási hitelek iránti igény, ami arra utal, hogy folytatódik a kormányzati megszorítások miatt is visszafogottabb lakossági költekezési hajlandóság. Ez rossz előjel a negyedik negyedéves GDP-növekedési adathoz.

Frankalapon 76, forintalapon 22 milliárd forint körüli volt az új fogyasztási hitelszerződések értéke az utolsó hónapban, ami azt jelenti, hogy az ilyen kölcsönök 77%-át vette fel devizában a lakosság (az euro súlya elhanyagolható).


A karácsonyi hitelláz elmaradása ellenére a 2007-es évvel kapcsolatban ki kell emelni, hogy kalkulációink szerint összesen 1030 milliárd forintot tett ki a kimondottan fogyasztási célú új hitelfelvétel Magyarországon (forint+deviza, a szabadfelhasználású jelzáloghiteleket itt vettük figyelembe) a 2006-os 740 milliárd forint után. Ez összességében erőteljes lakossági fogyasztássimítási magatartásra utal, azaz a megszorítások miatti reálbérvisszaesést hitelfelvételek árán is igyekszik ellensúlyozni a lakosság, hogy fenntarthassa korábbi fogyasztási szintjét. Erre a folyamatra már korábban is felhívtuk a figyelmet:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2008.01.09 09:30
Foggal-körömmel ragaszkodnak fogyasztási szintjükhöz a magyar háztartások

Érdemes megemlíteni: nem volt még példa arra, hogy ilyen szűk (5.5%-pontos) legyen a frankalapú fogyasztási hitelek költségelőnye, mint 2007. decemberében: ez az emelkedő frankhitel-kamatláb, illetve a mérséklődő forintalapú hitelkamatláb következménye.


A decemberi MNB-statisztika egyik érdekessége, hogy látványosan megugrott a lakosság betétképzési hajlandósága. Ennek jelei már novemberben is mutatkoztak. Az év végi takarékoskodási hajlam (amellett, hogy elsősorban év végi jutalmakkal, egyedi kifizetésekkel függ össze) egyes bankok csábító ajánlatai is magyarázhatják. A betétállomány korábban beragadt a 6000-6100 milliárd forintos sávba, ahonnan novemberben 6140 milliárd forintra emelkedett, majd decemberben 6340 milliárd forintra ugrott. Év végén az 5900 milliárd forintnyi lakossági hitelállomány minden eddiginél magasabb része, 55%-a volt devizaalapú.


A betéti kamatok esetében figyelemre méltó az euroalapú konstrukciók egyre vonzóbb kamatlába, a decemberi 4.1%-os (éven belül évesített mérték) a rendelkezésre álló adatok szerint a legmagasabb.

2007-ben a forintalapú lakossági új hitelszerződések 430 milliárdot, a devizaalapú konstrukciók a bevezetőben is jelzett 1480 milliárd forintot (5.9 mrd EUR-t) tettek ki, azaz a háztartások az új kölcsönök bő háromnegyedét devizaalapon igényelték. Amint az alábbi ábra jelzi, miközben erőteljes bővülést mutat a devizaalapú hitelezés Magyarországon, addig a forintalapú szépen apad. (Amennyiben a devizahitelek esetében nem az új hitelszerződések, hanem az állomány változását nézzük - amely a törlesztések és a refinanszírozás hatását is figyelembe veszi, de a számításaink szerint elhanyagolható mértékű árfolyamhatást nem tartalmazza -, akkor 1230 milliárd forintos, azaz kb. 4.8 milliárd eurónyi bővülés következett be számításaink szerint.)


Az MNB adataiból tehát az következik, hogy közel 6 milliárd eurónyi forrást vettek fel külföldön és váltottak át forintra a folyósítás érdekében a hitelintézetek tavaly, ami fizetőeszközünk árfolyama szempontjából igen erős támogató erőt jelenthetett az év egészében az egy romló külpiaci körülmények (amerikai hitelpiaci válság szerteágazó fertőző hatásai) mellett is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 16. 19:40
A TV2 bejelentette, hogy október 26-án immár ötödik évadával érkezik a Dancing with the Stars, amely...
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?