Lakáshitelt szeretnék felvenni: hogy kezdjek neki?

Pénzcentrum
2007. március 5. 06:50

Előző összeállításunk alapján Olvasóink pontosan tudják már, mire kell leginkább odafigyelni az ingatlan adásvételi szerződések megkötésénél, a kiszemelt lakás megvételét azonban jelentősen tovább bonyolíthatja, ha nem rendelkezünk a teljes vételárral és hitelt kell felvenni. Valljuk be, ez a gyakoribb eset, nem árt hát előre felkészülni a lakáshitel-felvétel folyamatára, hogy amennyire lehet megkönnyíthessük és felgyorsíthassuk a dolgot. Magától értetődő, hogy már magában az adásvételi szerződésben is rögzítésre kerül, hogy a vételár mekkora részét fizetjük hitelből, a továbbiakban azonban a bank és a hitelfelvevő ügyfél közti relációt állítjuk vizsgálódásunk középpontjába, ez lesz ugyanis "a bonyolultabb szál".

Mekkora hitelt kaphatok?

Az első és egyben az egyik legfontosabb kérdés, hogy egy bizonyos ingatlan megvásárlásának mekkora hányada fedezhető bankhitelből és mekkora önerővel kell rendelkezni.

Ezen a ponton kell bevezetnünk a bankok által használt hitelbiztosítéki érték fogalmat, mely tulajdonképpen a fedezetként felajánlott ingatlan bank által elfogadott értékét jelenti. A hitelbiztosítéki érték valójában a forgalmi érték százalékában meghatározott azon érték, mely biztosítja, hogy a bank a kölcsön bedőlése esetén legfeljebb 90 napon belül értékesíteni tudja az adott ingatlant.

A 90 napos értékesíthetőségi kritériumból következik, hogy a hitelbiztosítéki érték alacsonyabb a forgalmi értéknél, annak kb. 80%-a szokott lenni, de ez függhet magától az ingatlantól és a választott banktól is. Amint tehát meghatározásra került a hitelbiztosítéki érték, a törvény szerint a bank ennek legfeljebb 70%-áig hitelezhet (jelzálogleveles konstrukciók esetén, amint arról a későbbiekben szó lesz).

Összességében egyszerű számítást végezve elmondható, hogy a jelzálogleveles konstrukciók esetében nagyságrendileg a fedezetként felajánlott ingatlan piaci értékének 50-60%-áig terjedhet a hitel mértéke.

Ki kell emelni, hogy ez a törvényi megkötés csak a jelzálogleveles konstrukciókra vonatkozik, a leggyakoribb esetekben (pl. devizahiteleknél) azonban arról van szó, hogy a bank (közvetlenül) jelzálog fedezete mellett ad hitelt, nem pedig továbbítja a jelzálogbankok hitelét. (Utóbbi, jelzálogleveles esetben is lehetősége van persze a kereskedelmi banknak arra, hogy kiegészítse az összeget, jövedelem alapon.)

Ha a bank bejegyezteti jelzálogjogát az adásvétel tárgyát képező konkrét ingatlanra, akkor csak a belső szabályzatától függ, hogy arra mekkora hitelt nyújt, ebben az esetben ugyanis nem a jelzáloglevelek mögött álló - a fent vázolt törvény által védett - összetett ingatlanportfolió jelenti az ügylet fedezetét, hanem egy konkrét ingatlan.

Amennyiben a bank által felajánlott érték nem elegendő a kívánt tranzakció megvalósításához, lehetőség van pótfedezet bevonására. Fedezetként főszabály szerint csak olyan ingatlan szolgálhat, amely Magyarország területén áll, valamint per-, igény- és tehermentes (a teherrel kapcsolatosan azonban bankonként adódhatnak kivételek).

Összességében elmondható, hogy a pénzintézetek sok esetben már a korábban aranyszabálynak tartott korlátot is túllépik, mely szerint a finanszírozási érték a forgalmi érték 90%-a lehet. Az akár 0%-os önerőt hirdető lakáshitel ajánlatok az esetek többségében a vissza nem térítendő állami támogatások igénybevételét feltételezik. A bank által ajánlott végső finanszírozási arány a jövedelem mellett attól is függ, hogy új vagy használt lakás vásárlásáról van-e szó, illetve hogy hol helyezkedik el az ingatlan.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Általános piaci vélekedés szerint a lakáslízing konstrukciók megjelenése idővel kikényszerítheti a hitelbiztosítéki és forgalmi érték további közeledését...

A fedezet értékelése

Az egymást érő lakáshitel-akcióknak köszönhetően ugyan ma már a legritkább esetben kell értékbecslési díjat fizetni, nem árt azonban tudni, hogy ezen címszó alatt nagyságrendileg 30 ezer forinttól szabadíthatnak meg bennünket. (A konkrét összeg természetesen függ magától az ingatlantól és az értékbecslőtől is, akivel a bank szerződéses kapcsolatban van.)

Érdemes tudni, hogy újépítésű társasházi lakások esetén a bankok többsége elfogadja a vételárat hitelbiztosítéki értéknek, ezért nem is végeztet értékbecslést.

Az első körben szükséges dokumentumok

A hitelkérelem benyújtásához mindenképpen be kell mutatnunk a bank képviselőjének az adásvételi szerződést, illetve annak másolatát alaprajzokkal együtt csatolni kell. A legtöbb esetben kérnek olyan APEH igazolást, mely bizonyítja, hogy a hitelfelvevőnek (és esetleges adóstársának) nincs fennálló adótartozása. Ezek mellett az igényléshez csatolni kell a tartózkodási cím szerinti utolsó rendelkezésre álló közüzemi számlák másolatát, melyekből kiderül, hogy nincsen tartozásunk.

A személyi igazolvány, a lakcímkártya és az adóigazolvány másolata természetesen szintén szükséges (az adós, az adóstárs és a zálogkötelezett részéről is). Részben jövedelem alapú hitelek esetén munkáltatói igazolást, illetve jövedelemigazolást is mellékelni kell. Ezeken felül már "csak" a kölcsönigénylő nyomtatványt kell kitölteni, melynek során számos olyan jelentős horderejű döntést kell meghoznunk (forint vagy deviza, futamidő, kamatperiódus...), melyekre összeállításunk következő részeiben térünk ki részletesebben.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. szeptember 19. 17:04
Nagy Márton egyeztetett a Bankszövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője több pontban meg...
MEDIA1  |  2024. szeptember 19. 16:56
A grémium szerint veszélyeztette a Rádió 1 népszerű reggeli műsora a kiskorúak fejlődését. A testüle...
Holdblog  |  2024. szeptember 19. 07:56
Könnyű, de félrevezető, ha az évesített hozamokat vetjük csak össze az egyes alapok teljesítményének...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 18. 10:58
Nyakunkon a világvége, jönnek a migránsok, felrobbantanak minket és minden templomból mecset lesz, i...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?