A Pénzcentrum 2025. január 19.-i hírösszefoglalója, deviza árfolyamai, a ötöslottó nyerőszámai, heti akciók és várható időjárás egy helyen!
Az emelkedő rezsiköltségek, az egyre magasabb alapanyagárak miatt nincs hét, hogy ne adnánk hírt arról, hogy épp melyik vidéki étterem vagy bisztró húzta le a rolót. Ezért is lehet örömteli, hogy közben akadnak még lelkes, elhivatott vendéglátósok, akik válságos időkben, horrorinfláció közepette is abban látnak fantáziát, hogy igényes helyekkel népesítik be a vidéket. Körbenéztük: milyen újabb, ígéretesnek tűnő éttermek, bisztrók, cukrászdák nyíltak, ahová 2023 zord telén is érdemes lehet ellátogatni!
A Covid-19 világjárvány ellenére a hazai vendéglátóhelyek többsége sokáig tartotta magát, bízva abban, hogy a járvány elmúltával újrakezdheti, így kezdetben jelentős üzletszám-csökkenésre nem került sor. Mára azonban az 51 ezer üzletből mintegy 3400 vendéglátó egységgel – 1400 étteremmel, vagyis meleg konyhás üzlettel és körülbelül 2 ezer szórakozóhellyel, illetve italárusító üzlettel – lett kevesebb a 2019-es évhez képest - közölte még 2022 őszén a HelloVidékkel a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Az brutálisan emelkedő rezsiköltségek, az egyre magasabb alapanyagárak és a munkaerőhiány miatt azóta sincs olyan hét, hogy ne adnánk mi is hírt róla, hogy újabb vidéki kultikus étterem húzta le a rolót.
Több mint egy hónapja zárt be például a legendás tatabányai hamburgerező, a Dixie. Ők sem bírták kigazdálkodni a megnövekedett, jövőre több milliósra rúgó horrorrezsit. hamburgerese Ahogy győri Arrabona Ételbár sem. Az üzletvezető, Mike Zoltán Facebook-posztjában a bezárás okai közt említette a koronavírust, a létszámhiányt, a nyersanyag- és energiaár emelkedését, valamint az áruház átalakítását érintő bizonytalanságát.
Az ígéretes hazai gasztroforradalmat pillanatok alatt földbedöngölték a válságok, sok étterem nem bírta el a bezárásokat, a munkaerőköltségek, az alapanyagok, végül az energiaárak növekedését, és úgy döntött inkább lehúzza a rolót: ideiglenesen vagy akár végleg - írta a Pénzcentrum is.
Már eddig is rengeteg kiváló vendéglátóhely adta fel a harcot, ám a szakemberek szerint majd csak 2023 januárjától jön a valódi feketeleves és a tömeges bezárások.
Ezért is lehet örömteli hír, hogy közben azért akadnak lelkes, elhivatott vendéglátósok, akik válságos időkben, horrorinfláció közepette is abban látnak fantáziát, hogy különleges helyekkel népesítik be a vidéket. Körbenéztük: milyen újabb, ígéretesnek tűnő éttermek, bisztrók, cukrászdák nyíltak, ahová 2023 zord telén is érdemes lehet ellátogatni! Találtunk azért párat – lássuk is!
1. Szeszélyes Nyár Bisztró: fogadó és fürdőpajta a Balatonnál
Különleges vendéglátóhely nyílott néhány hónapja a Balaton-felvidéken, Vöröstón, ami egy picinyke, alig 100 fős település Nagyvázsony, Barnag és Mencshely között, a Balaton partjától jó 20 percnyi autóútra található. Ez a Szeszélyes Nyár Bisztró, ahol lehet kávézni, cseh sört és hozzá cseh sörkorcsolyát fogyasztani, de ami még a lényeg, terveznek egy fürdőpajtát is, szaunával, közösségi élettel.
A bisztró épülete régen a falu tejcsarnoka volt, itt gyűjtötték össze a tejet az összes portáról. A különleges söröző és bisztró tematikája pedig Jiří Menzel 1968-as filmjére, a Szeszélyes nyárra épül– amelynek történetének jelentős része egy cseh kisvárosi fürdőházban és a kocsma előtti placcon játszódik. A hely szelleme a film hangulatát ídézi. A bisztróba természetesen enni is lehet, az alapanyagok közül pedig, amit csak lehet, a környékbeli termelőktől szerzik be.
2. Kukoricatárolóból fine dining, csirkepaprikásból művészet Kisharsányban
2022 februárjában nyitották meg a Górét a Baranya megyei Kisharsányban, ahová a hétköznapitól eltérő éttermet terveztek. Bár a hely a falusi fine diningként aposztrofálja magát, azonban sokkal többről van szó.
Balogh Ildikó öt éve esett szerelembe Kisharsánnyal. Akkor mondta először: neki kell egy ház a faluban. A fővárosi üzletasszony azonban minden elképzelését túlszárnyalta: nemcsak házat, hanem egy több mint száz éves kukoricatárolót is megszerzett, amiből az ország egyik legizgalmasabb falusi fine dining éttermét alakította ki. Ez a Góré
- írta a helyről a Pécs Aktuál.
A gasztronómia művészi megfogalmazása ez, ahol mindennek jelentése van, legyen szó textúráról, ízekről, színekről, látványról, megvilágításról. Pontosan megtervezett és levezényelt, jól komponált konyha ez, ahol a látvány elemek mellett az ízélmények egyáltalán nem törpülnek el. A séf játszótere a korábban disznóólaknak helyt adó, 100 éves épület kortárs stílusban kialakított étterme, ahol a pimaszság a luxussal kéz a kézben jár
- írják az étterem honlapján.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
3. Úri Utcza Bistro & Bar, Zalaegerszeg
Zalaegerszeg is új étteremmel büszkélkedhet: az Eötvös József utcában családias hangulatú egységet nyitott két jóbarát, akiknek mindig is szívügyük volt a jó konyha, az élmény alapú vendéglátás. Az Úri Utcza Bistro & Bar étlapján klasszikus bisztró fogásokat találunk, burgerek, pizzák kíséretében:
4. Festői helyen Szarvas luxusétterme: az Újváros Bisztró
Tavaly nyáron nyitott meg Szarvason – a Holt-Körös partján – a védett mocsárciprusok által övezett festői szépségű telken az Újváros Bisztró, melynek teraszáról a patinás óváros tárul elénk Millenniumi emlékművével és a Bolza-kastéllyal.
A Délkelet-Magyarország egyik legszebb településén található luxusétterem tulajdonosai, Szin Csaba és Szin Bence minden követ megmozgattak annak érdekében, hogy az emberek a lehető legjobb szájízzel távozzanak tőlük. Elkötelezettségük eredménye, hogy a Hi-Tech irodaház földszintjén kialakított vendéglátóhely kreatív séfje a nemzetközi szinten is jegyzett Várvizi Péter, a vezető séf pedig az a Piltz Zoltán, aki Anglia és a világ kiemelkedő fine dining éttermeiben pallérozta magát
- írták a bisztró honlapján, ahol a beszámolók szerint a legizgalmasabb fogások között például a lazacot szakés narancsos szósszal tálalják, a gnocchi-t pedig sáfrányos szósszal öntik nyakon.
5. Túró Rudi süteménnyel és monodesszertekkel ostromol a budaörsi a Mimi\'s
Január 28-án, azaz szombaton nyílik Budaörsön Pallag Dávid éttermének desszertműhelye, a Mimi\'s Sweetaway and Patisserie, amelynek névadója a Rutin Étterem séfjének lánya. Az egészen picike, mindössze 10 fő leültetésére alkalmas cukrászda kínálata alapvetően monodesszertekből fog állni, a koncepcióért itt is a Rutin desszertkínálatának megújítója, Czompa Fanny cukrász felel – írta a diningguide.hu.
Kezdésként 6 féle desszert lesz a pultban, a kínálatban egyszerre szerepel a nemzetközi vonal, ami mellett tökéletesen megfér a mindenki fülének ismerősen csengő desszertkínálat. Emellett pop cake-ek, kekszek, macaronok is kaphatóak lesznek, valamint idővel házi csokoládéval is szeretnék bővíteni a szortimentet, továbbá lesznek vegán és cukormentes édességek is. A sütemények mellé jó minőségű fekete illik, amelyről La Marzocco kávéfőzőgép gondoskodik, kifejezetten a cukrászdának blendelt saját márkás kávéból főzvre – ígérik.
Őrületes csavart fánk, ahogy Borbás Marcsi készíti: kívül ropogós, belül foszlós, pont mint a nagyié
A világ zajától távolt, az Őrségben élő Borbás Marcsi és Szabi, a pék receptjével hozzuk ezt a mennyeien finom magyaros fánkot, amit reméljük idén farsang...
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
-
Milyen lakáscélod van? Vásárlás vagy felújítás?
Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy mit gondolnak olvasóinknak a lakás-előtakarékosságról.
-
Milliókat is bukhatnak a lakástulajdonosok, ha nem figyelnek erre
Arra keressük a választ, hogy az olvasóink a lakásukat vagy ingatlanjukat érinthető káresemények közül mitől tartanak a leginkább.
-
Kiváló Minőségű Élelmiszerek az ALDI polcain (x)
Az ALDI egyre több, olyan magas minőségű termékkel várja a vásárlókat, amely elnyerte a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet!