Budapest, Magyarország. Pest, Szimpla vasárnapi termelői piac. Kolbászok.

A csabai kolbászkirály elárulta a dédapái titkát: ez a 4 fűszer teszi tökéletessé a magyar kolbászt

2025. január 13. 14:15

Mi az igazán ízletes csabai kolbász fűszerezésének titka? Miből mennyi kell? A híres békéscsabai kolbászkirály most elárulta a 200 éves családi receptúrát! Nézzétek, hogyan csinálják!

Milyen fűszerek kellenek az igazán jó, tökéletes csabai kolbászhoz? Miből mennyi szükséges? A BEOL „Kolbászkirályok titkai” sorozatában már bemutatták a kolbászkészítéshez szükséges alapanyagokat és eszközöket, a legújabb részben pedig a kolbászhús fűszerezésének titkát fedték fel. Juhász György és felesége, Juhászné Varga Borbála – akik pár éve elnyerték a rangos Kolbászkirály és Kolbászkirálynő címet – most elárulták az ízletes csabai kolbász fűszerezésének titkát. Az alábbi videóban is mesélték, a családban apáról fiúra száll a receptúra, amely legalább 200 éves. Generációk óta így őrzik a különleges, és méltán híres békéscsabai receptet.

A csabai kolbász egyedi ízét mindössze négy összetevőnek köszönheti. Hogy melyek ezek?

Juhász György szerint a fokhagyma, a kömény, az asztali só és az őrölt pirospaprika. Négy egyszerű alapanyag, de nagyon nem mindegy, milyen minőségűek. Nem győzték hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy minőségi, házi paprika színezze és erősítse a húst, hogy házi, tavaszi fokhagyma kerüljön bele, az egész kömény és a só mellé.

 A kömény egyébként, derült ki a riportból, a csabai kolbász megosztó fűszere: vannak, akik nem rajonganak érte, a kolbászkirály és fia azonban nem engednek a receptből.

Íme, a Juhász-féle ízes csabai kolbász receptje!

  • Tíz kiló kolbászhoz 70 százalék hús és 30 százalék szalonna szükséges.
  • Tíz kiló kolbászhúshoz 18-20 deka asztali só kell: ez a legjobb, de a felhasználás előtt szitáljuk át. A megmaradt nagyobb darabok jók lesznek például a szalonna sózásához, mert lassabban olvadnak fel, így lassabban szívja be a szalonna is a sót.
  • Három-öt deka zúzott fokhagymát tesznek Juhászék 10 kiló kolbászba, és ugyanennyi egész köményt is.
  • Őrölt pirospaprikából 25 deka kell bele, ebből 20 deka a csemege, 5 deka a csípős.

A lehűtött húst és szalonnát 6-8 mm-esre daráljuk, és a fűszerekkel többször összekeverjük. Vékony sertésbélbe, valamint kuláréba (vastagkolbász) töltjük. A frisskolbászt megsütjük, a többit füstöljük, a vastagot pár nappal tovább, mint a vékonyat.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 13. hétfő
Veronika
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33