A végső rangsor összeállításakor országonként csak a legmagasabb pontszámot elérő várost vették figyelembe.

Mi az a perec? Mi a perec sütés lényege, hogyan készül a perec? Házi sós perec recept egyszerűen: mik a perec hozzávalói és hogyan készül a perec? Mi a perec története?
Aki nem hallott még róla, joggal teheti fel a kérdést, hogy mi az a perec? Honnan származik a perec nevű, világhírű péksütemény és milyen ízekben fogyasztják Európában és Amerikában? Mi a perec legendája, hogyan készül a perec különleges tésztája? Gondoltad volna, hogy a perecnek még világnapja is van?
Mi az a perec?
A perec a világ egyik legnépszerűbb pékáruja, az egyik legtipikusabb sós sütemény, amit egy pékségbe belépve megláthatunk a polcokon. A perec közkedvelt és olcsó, gyors harapnivalóként nem csak a pékségekben, hanem a bevásárlóközpontokban, munkahelyi vagy iskolai büfékben is kapható, könnyű fogyasztani, mivel nem ken össze semmit. Magyarországon és Európában a perec sós verzióit fogyasztjuk (sós perec, sajtos perec, esetleg magvas perec), Amerikában viszont hódítanak az édes perecek is (cukros perec, csokoládés perec stb.). A perec pékáru mellett a perec apró, snack verziója is elterjedt, ami remek sörkorcsolyaként szolgál bármilyen összejövetelen.
A pereckészítés legendája
A perec készítésének a legendája szerint az első perec véletlenül készült el, egy bajor asszony hibájának köszönhetően. A történet szerint egy pék felesége éppen a pékműhelyt mosta fel lúgos vízzel, amikor a pék körül tevékenykedve véletlenül belelökött egy nyers perecet a lúgos felmosó vízbe. A pék felesége ijedelmében kikapta a perecet a vízből és megkérte férjét, hogy gyorsan süsse ki azt, amíg nem vész kárba a tészta – így jött létre az első perec.
A pereckészítés története a valóságban
Az ókori emberek még nem tudták, mi az a perec, ám a sötét középkorban, körülbelül a 600-as évektől már számos írásos emlék utal arra, hogy Németország, Olaszország és Franciaország térségében is készítették ezt a pékárut, ami a későbbiekben a német pékek céhének a szimbóluma lett. Az első perecet minden valószínűség szerint egy francia szerzetes készítette el, amelynek a formája eredendően imára kulcsolt kezeket szimbolizált.
A perec eredeti neve „pretiola”, azaz „kis jutalom” volt, amit azok a gyerekek kaptak, akik helyesen megtanulták az imákat. A pretiola lassan elterjedt Európában, így eljutott Németországba is, ahol először „bretzel”, majd „pretzel” néven vált népszerűvé. A perec megjelenik a katolikus liturgiában is: Cleves Catherine 1440-ben használt imakönyvében Szent Bertalant perecek vették körül – a perec, mivel három lyuka van, a Szentháromságot is szimbolizálhatta.
A középkori Németországban perecet akasztottak a karácsonyfára, a gyerekek újévkor perecet viseltek a nyakukban, sőt, húsvétkor a szülők apró pereceket rejtettek el, amit aztán a gyerekek megkereshettek – ez lehetett a húsvéti tojásvadászat őse is. A perec a böjti időszakban is gyakran szerepelt a kolostorok és a családok asztalán, hiszen csupán vízből és lisztből készült az egész finomság, nem tartalmaz semmilyen állati eredetű terméket, például tojást vagy tejet (a perec vegánok számára is fogyasztható, amennyiben nem kenik meg tojással a tetejét).
A perec világnapja
A perec világnapja (World Pretzel Day) április 26-án van, amit Amerikában minden évben tartanak – nemhiába, hiszen náluk is az egyik legnépszerűbb pékáruról van szó. A perec az Újvilágban az 1700-as években vált népszerűvé, azonban a legendák szerint már a híres Mayflower utasai magukkal vitték a perec receptjét. Ezen a napon, hogy a világ többi perec-rajongójával együtt ünnepeljünk, süssünk egy kis perecet és fogyasszuk el azt jó ízzel!
A perec változatai a világ körül
A perec lehet a jól ismert pékáru, illetve a ropogtatni való, perec alakú sóspálcika is, amit előszeretettel kínálunk baráti összejövetelek során sörkorcsolyának. Magyarországon leginkább a sós perec és a sajtos perec elterjedt, de találkozhatunk az erdőhorváti pereccel, a kunsági pereccel, az őrségi kerek pereccel és a debreceni füzéres pereccel is. Habár számos recept eltérő módon kezeli a perecek sütését (egyes receptek tejjel, vajjal, tojással vagy éppen olajjal kenik meg a pereceket), a magyar perecek közös vonása, hogy általában sósan fogyasztjuk őket. Míg itthon a sós perecek a népszerűek, Amerikában és Kanadában előszeretettel fogyasztják az édes ízű, cukros, lekváros, csokoládés pereceket is.
JÓL JÖNNE 3,1 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 107 405 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 66 220 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,61%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 67 312 forintos törlesztőt (THM 11,39%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Egyszerű sós perec recept
A perec legendájából egyedül az igaz, hogy mielőtt a perecet kisütik, egy ideig tényleg ázik vízben. A perec készítése során lisztből, vízből és élesztőből egy puha tésztát gyúrunk, amit hurkaszerű formára nyújtva a jellegzetes perec-hurokba kötünk. Miután a perec megkelt, a nyers tésztát röviden forrásban lévő, szódabikarbónás vízbe mártjuk: ami ekkor történik, az úgynevezett Maillard-reakció, amikor a perec tésztájában lévő cukrok és aminosavak reakcióba lépnek egymással, így a perec barna színű lesz. Ezután a perec formáját kiigazítjuk, tetszőlegesen megízesítjük, végül kisütjük.
Így, hogy végre tudjuk, mi az a perec és a perec honnan származik, nézzünk egy végtelenül egyszerű, ám annál finomabb házi perec receptet!
A perec hozzávalói
A perec tésztájához:
- 500 g búza finomliszt
- 1 csomag instant élesztő
- 260 ml tej
- 3 ek napraforgó olaj
- 2 tk só
- 1 tk cukor
A sós perec öntethez:
- 4 ek búza finomliszt
- 40 ml víz
- 2 ek só
A perec főzéséhez és sütéséhez:
- 1,5 ek szódabikarbóna
- 1 db tojás
A perec elkészítése
- Keverjük össze a tejet a sóval, a liszttel, majd a cukorral, végül adjuk hozzá az olajat és az élesztőt is. Dagasszuk addig, amíg homogén tésztát nem kapunk, ezt követően hagyjuk kelni 20 percig.
- Felezzük a tésztát háromszor kétfelé, hogy 8 egyforma adagot kapjunk, ezeket nyújtsuk ki hosszú hurkákra és formázzunk belőlük pereceket.
- Egy fazék vízben keverjük el a szódabikarbónát és forraljuk fel, ezt követően röviden, kb. 20 másodpercen keresztül főzzük benne a perecek mindkét oldalát. Tegyük a pereceket tepsibe és pihentessük további 10 percen keresztül.
- Verjük fel a tojást, kenjük meg vele a perecek tetejét, majd süssük őket 15 percen keresztül, 200°-ra előmelegített sütőben, hőlégkeveréses módban. Ez alatt keverjük el az öntet hozzávalóit, a 12 perc leteltével csurgassuk a perecekre, végül süssük azokat a sós öntettel együtt további 5 percen keresztül.

Horror az ára, így metszd az áfonyát, hogy idén bőséges legyen a termés: 4+1 trükk a sztárkertésztől
Az áfonya termesztése gondos odafigyelést igényel, és az egyik legfontosabb ápolási feladat a rendszeres metszés. Kósa Dániel segítségével most lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan csináld!
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Hoppá! Tudtad melyik bank lett a legjobb lakossági állampapír forgalmazó? (x)
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) idén is a Gránit Banknak ítélte „Az év Lakossági állampapír forgalmazója” díj ezüst fokozatát.
-
A Soós Tészta Kft. megbízható minőséget nyújt (x)
A Soós Tészta Kft. több mint 40 éve nyújt kiváló minőségű tésztákat a vásárlók számára, és a KMÉ-védjegyet 26 termékük kapta meg.
-
Vásárlói élmény és innováció a hazai kiskereskedelemben (x)
Második alkalommal rendezték meg február 25-én a Visa Boltok Boltja verseny díjátadóját, amely a kiemelkedő vásárlási élményt nyújtó és innovatív megoldásokat alkalmazó fizikai üzleteket ismeri el.
Green Transition & ESG 2025
AI in Business 2025
Biztosítás 2025


