The senior couple takes a break after running

Sok idős magyar életét menthetné meg ez az egyszerű okoseszköz: már sokan használják minden nap

2024. október 28. 17:47

Az okosórák egyre nagyobb szerepet játszanak az egészségügyi ellátásban és a betegségek megelőzésében. A viselhető eszközök által gyűjtött adatok segíthetnek az orvosoknak a korai diagnózisban és a személyre szabott kezelésben, valamint lehetővé teszik a páciensek számára, hogy jobban figyelemmel kísérjék saját egészségi állapotukat - írta a BBC.

A svájci CHUV Egyetemi Kórházban Patrick Schoettker aneszteziológus főorvos és kollégái egy olyan kísérletet folytatnak, amelyben a betegeket Masimo W1 okosórával látják el a műtét előtti hetekben. Az eszköz folyamatosan méri a páciensek szívritmusát, légzésszámát, vér oxigénszintjét és más fontos paramétereket. Schoettker szerint ezek az adatok segíthetnek a műtéti komplikációk előrejelzésében és megelőzésében. "Azt tervezzük, hogy ezeket a műtét előtt szerzett adatokat felhasználjuk a lehetséges műtét előtti vagy utáni komplikációk előrejelzésére, és megelőző jelleggel cselekszünk" - mondja Schoettker.

Az okosórák különösen hasznosnak bizonyultak a szívbetegségek korai felismerésében. Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint az okosórával végzett EKG-mérések megbízhatóan azonosítják az extra szívveréseket, ami a pitvarfibrilláció előjele lehet. Más kutatások azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia algoritmusok az Apple Watch EKG-adatai alapján 88%-os pontossággal képesek felismerni a szívelégtelenség jeleit.

Gosia Wamil, a londoni Mayo Clinic Healthcare kardiológusa szerint az okosórák adatai már most is segítenek az orvosoknak a gyorsabb diagnózisban és kezelésben. "Egyre több beteg hajlandó az okosóráját használni arra, hogy bizonyos adatokat szerezzen, majd a kinyomtatott adatokat és eredményeket elhozza nekünk" - mondja Wamil.

Az okosórák alkalmazása azonban túlmutat a kardiológián. A Cardiffi Egyetem kutatói szerint az eszközök mozgásérzékelői akár hét évvel a klinikai diagnózis előtt képesek felismerni a Parkinson-kór jeleit. Cynthia Sandor, a tanulmány vezetője úgy véli, hogy ez az információ segíthet a betegség korai stádiumban történő kezelésében.

Az epilepsziával élők számára az okosórák potenciálisan életmentőek lehetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Aileen McGonigal, a Queenslandi Agykutató Intézet munkatársa egy olyan projekten dolgozik, amely mesterséges intelligenciát használ az okosórák adatainak elemzésére, hogy előre jelezze az epilepsziás rohamokat.

A jövőben az okosórák még több egészségügyi alkalmazással bővülhetnek. Joe Kiani, a Masimo vezérigazgatója szerint a cég már az asztmás rohamok előrejelzésén dolgozik. "Most pedig rendelkezni fogunk ezzel a gazdag információhalmazzal, amely segíthet az embereknek abban, hogy elkerüljék a sürgősségi osztályt, és mégis megkapják a megfelelő ellátást" - mondja Kiani.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

NAPTÁR
Tovább
2024. október 28. hétfő
Simon, Szimonetta
44. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?