Férfi a teste elé tartott táblagépen színes röntgenillusztrációkat mutat kézzel készített papírstruktúrákból.

Rettegett népbetegség támadja a magyar férfiakat is: ha nem veszik észre időben, halálos lehet

2024. október 21. 14:47

A férfiak mellrákja: egy aluldiagnosztizált, de létező probléma - számolt be róla a CNN.

A mellrák nem csak a nőket érinti - a férfiaknál is kialakulhat ez a betegség, bár jóval ritkábban. Dr. Jamin Brahmbhatt urológus és robotsebész, az Orlando Health munkatársa, valamint a Florida Urológiai Társaság korábbi elnöke hívja fel a figyelmet erre a gyakran figyelmen kívül hagyott problémára. A férfiak mellrákja az összes eset mindössze 1%-át teszi ki, de ez még mindig jelentős számú beteget jelent.

A férfiak mellrákjának egyik legnagyobb kihívása, hogy gyakran észrevétlen marad. Sokan nem tudják, hogy náluk is kialakulhat ez a betegség, és nincsenek olyan rutinszerű szűrési irányelvek, mint a nők esetében. Ennek következtében a férfi mellrákos esetek több mint 40%-át későbbi stádiumban diagnosztizálják.

Néhány évvel ezelőtt volt egy férfi páciensem, aki mellnagyobbodásra panaszkodva fordult hozzám

- emlékszik vissza Dr. Brahmbhatt. Hozzátette, hogy "a vizsgálat során valami nem stimmelt az egyik oldalon. Úgy döntöttem, hogy elrendelem a mammográfiát, hogy közelebbről megnézzem. Az eredmények egy kóros foltot mutattak, ami miatt szakorvoshoz fordult. A diagnózis ennek a férfinak? Mellrák."

A tünetek lehetnek finomak - csomók, mellbimbóváladék, bőrelváltozások vagy duzzanat a mell területén. Ha bármilyen változást észlel a férfimellekben, ne hagyja figyelmen kívül. Mindig jobb, ha kivizsgáltatja magát. A genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a férfiak mellrákjának kialakulásában. A BRCA1 és BRCA2 gének mutációi növelhetik a kockázatot. A BRCA2 mutációval rendelkező férfiaknál a mellrák kialakulásának kockázata életük során 7-8%, ami jóval magasabb, mint az általános férfi lakosságnál.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A férfi és a női mellrákban vannak hasonlóságok, de van néhány alapvető különbség is. Mivel a férfiaknak kevesebb a mellszövete, a rák gyakran közelebb van a mellkasfalhoz, ami befolyásolhatja a terjedését. A mellrákos férfiak ötéves túlélési aránya alacsonyabb, mint a nőké, ami részben a későbbi diagnózisnak köszönhető.

Dr. Brahmbhatt hangsúlyozza a rendszeres önvizsgálat fontosságát. Bár nincsenek hivatalos irányelvek a férfiak mellének önvizsgálatára vonatkozóan, a javasolt technikák segíthetnek a lehetséges problémák korai felismerésében. A férfiak mellrákjához sajnálatos módon stigma kapcsolódik. Sok férfit zavarba hoz vagy megdöbbent a diagnózis, ami miatt tétovázhatnak a korai segítségkéréstől. Dr. Brahmbhatt szerint "a rák nem törődik a nemmel, és Önnek sem kellene. A korai felismerés a legjobb módja a betegség elleni küzdelemnek, nemtől függetlenül."

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 21. hétfő
Orsolya
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?