Couple seen from above wait for pregnancy test result while leaning on the window.

Nagy előrelépés lehet ez a meddőségi kezelések terén: fontos terméketlenségi tévhit dőlt meg

2024. október 11. 17:27

A meddő párok ellátásában egyre fontosabbá válik a férfiak kezelése, ez a páciensek egy részénél akár szükségtelenné is teheti az in vitro fertilizációt, a szervezeten kívüli megtermékenyítést – közölte Zádori János, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Reprodukciós Medicina Intézet orvosigazgatója pénteken.

A szakember az intézet által szervezett nemzetközi konferencia előtt újságíróknak elmondta, a párok meddőségének oka valamivel kevesebb mint egyharmad részben a petevezeték elzáródása. Az esetek 40-45 százaléka a férfi oldali meddőség következménye, míg a párok egy részénél más, akár ismeretlen vagy az életkorral összefüggő okok következménye, hogy nem születik meg a vágyott gyermek. Az orvosigazgató hangsúlyozta, új irányt kezd venni az in vitro fertilizáció: míg korábban javarészt a női oldalra koncentráltak, egyre fontosabbá válik a férfiak kezelése annak érdekében, hogy fokozni lehessen a sikeres fogantatás esélyét.

A férfi oldali meddőségi problémák aránya a modern terápiákkal valószínűleg csökkenthető - tette hozzá. A szakember kifejtette, a legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hiába létezik olyan technika, amellyel nagyon kevés spermiumból is létrehozható terhesség, egyáltalán nem mindegy, hogy a kezelés pillanatában mennyi spermium áll rendelkezésre. Összetett hormonterápia segítségével a férfi oldalon is jelentős javulás érhető el a kezelés előtt.

Amennyiben a férfi vállal egy három hónapos terápiát, előfordulhat, hogy olyan szintre sikerül felhozni a spermiumtermelést, hogy nem is szükséges az in vitro fertilizáció. Szegeden komoly hagyományai vannak a meddőséggel kapcsolatos kutatásoknak és a meddőségkezelésnek. Az egyetem három éve vette át az egykori Kaáli Intézetet, azóta az SZTE végzi a meddő párok kezelését – közölte az orvosigazgató. Zádori János kifejtette, a kezdetektől fogva fontos cél volt, hogy a kutatás mellett a szakterületen dolgozóknak minél szélesebb körben bemutassák a legújabb tudományos ismereteket.

Ezért szervezett az intézet nemzetközi konferenciát, melyen világszerte elismert szakemberek ismertetik kutatási eredményeiket. A résztvevők kétharmada érkezett magyarországi reprodukciós medicina intézetekből, egyharmaduk pedig külföldről, a környező országok – Románia, Szerbia, Szlovénia – mellett Spanyolországból is. Európai statisztikák szerint a fejlett országokban egymillió lakosra évente mintegy 1500 kezelés esik. Ez alapján Magyarországon 14-15 ezer kezelésre lenne szükség, amit meg is közelít a jelenlegi 12 ezret meghaladó éves szám – tudatta a szakember. Az SZTE Reprodukciós Medicina Intézetében évente valamivel több mint ezer kezelést végeznek. Szegeden a párok ellátása valamivel több, mint két hónappal a jelentkezésüket követően kezdődhet el – tudatta az intézetvezető.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?