18 °C Budapest
salami production - meat packaging line

Rákot okozhat ez az élelmiszercsomagolás: erről jobb, ha tudsz, ha te is ezt veszed

2024. szeptember 24. 15:39

Az élelmiszer-csomagolásban használt vegyi anyagok potenciális egészségügyi kockázataira hívja fel a figyelmet egy új tanulmány - jelentette a CNN. A kutatás szerint közel 200, a mellrákkal összefüggésbe hozható vegyi anyagot alkalmaznak az élelmiszercsomagolás és a műanyag edények gyártása során, melyek közül több tucat rákkeltő anyag bejuthat az emberi szervezetbe.

Jane Muncke, a tanulmány társszerzője és az Élelmiszercsomagolási Fórum ügyvezető igazgatója kijelentette: "Erős bizonyíték van arra, hogy 76 ismert vagy potenciális mellrákkeltő anyag, amelyek a közelmúltban világszerte vásárolt élelmiszerekkel érintkező anyagokból származnak, az emberekben is megtalálható."

A kutatás rámutat, hogy az élelmiszercsomagolásban nemrégiben kimutatott vegyi anyagok közül 40-et már világszerte veszélyesnek minősítettek a szabályozó hatóságok. Jenny Kay, a Silent Spring Institute kutatója hangsúlyozta, hogy számos, az emberi egészségre veszélyesnek minősített vegyi anyag használata továbbra is engedélyezett az élelmiszerekkel érintkező anyagokban.

Az 50 év alatti nőknél a korai emlőrák aránya növekszik, és a szakértők szerint ez a tendencia nem magyarázható pusztán genetikai tényezőkkel. Dr. Len Lichtenfeld, az Amerikai Rákellenes Társaság korábbi helyettes vezető orvosigazgatója rámutatott, hogy számos tényező játszhat szerepet ebben a folyamatban.

A fogyasztói márkák szövetsége hangsúlyozta, hogy tagjai betartják az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) biztonsági előírásait. Sarah Gallo, a szövetség vezetője alelnöke kiemelte: "Az FDA tudományos és kockázatalapú rendszerén keresztül vizsgálja és hagyja jóvá az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagokat, mielőtt azok piacra kerülnek."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tanulmány olyan vegyi anyagokat azonosított, mint a benzol, a 4,4'-metilén-bisz-(2-klór-anilin), a 2,4-toluol-diamin, valamint a 3,3′-dimetil-benzidin és az o-toluidin. Ezek közül több ismert vagy feltételezett rákkeltő anyag.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 24. kedd
Gellért, Mercédesz
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?