25 °C Budapest
Patient on a Drip Looking up at Drip-Bag from Hospital Bed

Hamarosan indul az új ügyeleti rendszer: a MOK-nak nem tetszik, éles kritikát fogalmaztak meg

2024. szeptember 23. 09:33

Az október 1-jén induló új budapesti ügyeleti rendszer kapcsán a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kritikákat fogalmazott meg, míg Takács Péter egészségügyi államtitkár előrelépésként értékelte a változásokat. A MOK szerint a háziorvosokat nem keresték meg időben az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) részéről, és az átalakítás következtében olyan "lefedetlen" időszakok keletkezhetnek, amikor korábban a 24 órás ügyeletek biztosították az ellátást. A kamara javaslata szerint két orvosnak kellene ügyelnie különböző idősávokban, amit az egészségügyi kormányzat elutasított- derül ki a Népszava cikkéből. 

A kamara számításai szerint az új rendszerben a fővárosi háziorvosok túlterheltek lesznek, mivel a nyolcórás munkaidő helyett akár 12-14 órát is dolgozhatnak egyhuzamban. A MOK kompromisszumként elérte, hogy a gyermek- és felnőttellátást különválasztják, és két helyszínen 24 órás ügyelet marad. Azonban a háziorvosi ügyeleti pontok működtetéséhez több orvosra lenne szükség, a felnőttellátáshoz 675, a gyermekellátáshoz pedig 135 orvos kellene. Sok orvost még nem kerestek meg, így nem tudnak szerződni az OMSZ-szel.

Takács Péter szerint az új ügyeleti rendszer javítani fog a budapesti egészségügyi ellátáson, és nincs szükség a rendelési idők módosítására. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a délután 4-től 8-ig tartó rendelések a budapesti életvitelhez igazodnak, és az ügyeleti időszakok lefedésével nem lesz probléma. Ennek ellenére a MOK aggódik, hogy az új rendszer működtetése komoly kihívások elé állítja az ellátórendszert.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 23. hétfő
Tekla
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?