18 °C Budapest
Patkányinvázió szabadulhat Budapestre: brutális fertőzéseket hurcolhatnak a magyar otthonokba

Patkányinvázió szabadulhat Budapestre: brutális fertőzéseket hurcolhatnak a magyar otthonokba

2024. szeptember 20. 16:44

Az árhullám levonulása újabb kihívásokat is hozhat magával: közeleg a Duna tetőzése, ami után a patkányok, egyéb rágcsálók és rovarok megjelenésére lehet számítani az érintett területeken. Ezek nemcsak kellemetlen látványt nyújtanak, hanem súlyos betegségek terjesztői is lehetnek. Sőt, extrém esetekben a vízcsöveken keresztül még a vécéig is felúszhatnak. 

A szigetközi szakaszt már elhagyta az árhullám, pénteken Komáromnál és Esztergomnál, szombaton Vácnál és Budapesten tetőzik a Duna – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)vezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Baján csak hétfőn tetőzik az árhullám az előrejelzések szerint. A védekezés nagy erőkkel zajlik: már 1 862 500 darab homokszákot töltöttek meg eddig, a nyúlgátak nagyjából készen vannak - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a ma reggeli Árvízinfón. Összesen 150 helyszínen kapcsolta le az áramot az E.ON az árvíz miatt biztonsági okokból, ez több mint 1400 ügyfelet érint.

Az árhullámmal együtt azonban nem várt járulékos problémák is megjelenhetnek, az árvíz sújtotta területeken felbukkanhatnak a patkányok és rovarok.

A víz levonulása után különös figyelmet kell fordítani a rovarok és rágcsálók irtására. A szúnyogok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség (pl. nyugat-nílusi láz) terjesztői lehetnek, a rágcsálók pedig az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket szennyezhetik ürülékükkel, vizeletükkel, amelyek így olyan fertőző betegségek terjesztői lehetnek, mint például a tularémia (nyúlpestis) és a leptospirózis (állati vizelettel terjedő betegség, mely súlyos hasi problémákat, egyes esetekben halált is okozhat). A hazánkban jellemzően előforduló vándorpatkány például hozzávetően 40 féle betegség terjesztője lehet, mint például a szalmonelláé, a kiütéses tífuszé vagy a veszettségé.

Komoly betegségeket is terjeszthetnek a patkányok

Ugyanakkor a Pénzcentrumnak korábban nyilatkozó Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (melynek utódja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) tájékoztatása szerint az árvízzel veszélyeztetett területeken az enterális úton terjedő fertőző betegségek (bélfertőzések) Magyarországon és a hazánkkal szomszédos területeken ritkák. Így különleges járványügyi intézkedésekre, a lakosság széleskörű védőoltására jelenleg nincs szükség.

Már nem kell sokáig várni a patkányokra

De úgy tűnik, még az árhullám levonulása előtt megjelennek a nem várt rágcsálók: az Óbudai Önkormányzat tájékoztatás szerint  a Királyok útja-Nánási út környékén már láttak patkányokat.

Arra kérik a lakosságot, amennyiben patkányt észlelnek a kerület bármely, akkor tegyenek bejelentést a Főpolgármesteri Hivatal honlapján, telefonon vagy akár személyesen is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Patkány a vécéből? Nem lehetetlen!

A patkányok testfelépítése lehetővé teszi, hogy könnyedén átpréseljék magukat a legszűkebb helyeken is - például a vécé elvezető csöveken. Ráadásul remek úszók: akár három percig is képesek visszatartani a lélegzetüket, éppen ezért nem kizárható, hogy az otthonainkba is bejuthatnak a vízvezetékeken keresztül.

Ezt egy hiteles forrás is megerősítette: a National Geographic videójában megmutatta, milyen könnyen fel tud kúszni egy patkány a vécében:

 

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?