12 °C Budapest
Durva dolog derült ki a nők vezető halálokáról: egy egyszerű vizsgálattal kiszűrhető a betegség

Durva dolog derült ki a nők vezető halálokáról: egy egyszerű vizsgálattal kiszűrhető a betegség

2024. szeptember 4. 14:16

Egy új tanulmány arra világított rá, hogy a középkorú nők esetében három, a vérben található biomarker szintjének a mérésével akár már évtizedekkel korábban pontosabb képet alkothatunk arról, hogy milyen súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatával érdemes számolniuk - számolt be róla a CNN.

Az Egyesült Államokban a nők első számú halálokaként tartják számon a különféle szívbetegségeket. 2021-ben több mint 310 000 nő halálát okozták a szív- és érrendszeri eredetű megbetegedések, amelyek az összes női haláleset mintegy ötödét foglalják magukban. A 40-60 év közötti nők körülbelül 80%-a él együtt a koszorúér-betegség legalább egy kockázati tényezőjével, azonban csak a felük sorolja a szívbetegségeket a legnagyobb egészségügyi kockázatai közé.

Harminc éves kutatás eredményeit tárták a közönség elé

A New England Journal of Medicine-ben közzétett és az Európai Kardiológiai Társaság londoni konferenciáján bemutatott tanulmányban Dr. Paul Ridker és munkatársai közel 40 000 nő egészségügyi állapotát követtek nyomon, 30 éven keresztül. A vizsgálatban résztvevők átlagéletkora a kezdetekkor 55 év volt. A kutatók három biomarker - az LDL-koleszterin, a nagy érzékenységű C-reaktív fehérje (CRP) és a lipoprotein(a) - szintjét mérték. Dr. Ridker szerint ezeknek a paramétereknek a vizsgálata nem csak széles körben elérhető, hanem viszonylag olcsó is.

A tény, miszerint működnek az elsődleges megelőző intézkedések, azért elgondolkodtató számomra, mert az eredmények alapján megállapíthatjuk, hogy az érelmeszesedésért felelős folyamatok már a nők korai életszakaszában megkezdődnek

- fejtegette dr. Ridker.

Jelentősen nő a kockázatbecslés pontossága

A tanulmány megállapította, hogy a fent említett három biomarker együttes vizsgálata jelentősen növeli a kockázatbecslés pontosságát. Az eredmények alapján azoknak a nőknek az esetében, akiknél mindhárom biomarker szintje magas volt, közel háromszor nagyobbra nőtt a valószínűsége annak, hogy súlyos szíveseményt szenvedjenek el, emellett közel négyszer nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy stroke-ot kapjanak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nők miért 65 éves korban kezdik el a sztatinok (a koleszterin és triglicerid csökkentését szolgáló gyógyszerek) szedését, amikor a férfiaknak már 50 éves kortól ajánlhatják? Ugye? Biológiai szempontból egyszerűen ostobaságnak tartom ezt a különbségtételt

- hangsúlyozta Dr. Ridker a szívproblémák korai azonosításának és kezelésének a fontosságát.

A tanulmánynak természetesen vannak korlátai is, ugyanis a résztvevők többsége a fehér bőrű nők közé tartozó egészségügyi szakember volt. Dr. Sonia Tolani, a Columbia Women's Heart Center társigazgatója felvetette a kérdést, miszerint az eredmények vajon alkalmazhatók-e nagyobb általánosságban, beleértve a különböző társadalmi-gazdasági hátterű és kisebbségi származású nőket is.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03