14 °C Budapest
Outbreak of coronavirus, flu virus and COVID-19. Concept of a pandemic, epidemic for human cells. COVID-19 under the microscope, pathogen affecting the respiratory system. 3d illustration

Magyarországon is terjed a legújabb covid-variáns: ezt kell tudni a domináns KP.3-ról

2024. augusztus 29. 18:08

A 34. naptári héten a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja − a mérsékelt tartományban − stagnál. A tendenciát nézve emelkedés tapasztalható Békéscsabán, Szekszárdon és Zalaegerszegen, csökkenés egyedül Kaposváron látható, míg a többi mintavételi helyszínt stagnálás jellemzi - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Az év 34. hetére már egyik vizsgált városban sem maradt alacsony a covid-örökítőanyag koncentráció. A legtöbb helyen mérsékelt szintű a koncentráció, Budapesten, az agglomerációban és Békéscsabán pedig már emelkedett szintet üt meg.

A térképen is látható, hogy emelkedés látható Békéscsabán, Szekszárdon és Zalaegerszegen, csökkenést pedig csak Kaposváron látni. Minden további városban stagnálás figyelhető meg.

 

A szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Az azonos időszakban vizsgált szennyvíz minták variáns megoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal.

Februártól (2024. év 6. hetétől) a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjának folyamatos csökkenése miatt a szennyvíz minták már nem bizonyultak alkalmasnak variánsvizsgálatra, a variánsok relatív gyakoriságának megállapításához. Egy új módszer bevezetésével aktuálisan lehetőség nyílt az alacsony koncentrációjú mintákból történő variáns-elemzésre, ezáltal sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus alvariánst a 20. naptári hét mintáiból. Az elmúlt hetekben tapasztalható emelkedő tendenciának köszönhetően ismét alkalmasak lettek a minták a variánsok vizsgálatára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az NNGYK azt írja, továbbra is a JN.1 a meghatározó, azonban az USA-ban mára már dominánssá váló KP.3 alvariánsa is kimutatásra került. A KP.3 szintén a BA.2.86 variánsból fejlődött vonal, amely nem okoz a korábbi változatoknál súlyosabb, vagy eltérő kórképekkel járó betegséget. A szennyvízvizsgálatok alapján egyelőre nem várható, hogy az új típus miatt jelentősen emelkedne az esetszám. Látható, hogy már mennyire dominál az új variáns a vizsgált mintákban:

A CDC nem közölt új tünetet, vagy más tulajdonságokat a KP.3 variáns kapcsán, mint amit már a flirt variánsként is emlegetett JN.1 kapcsán tudunk. A jelenleg fertőző covid-variánsok a mostani tudomásunk szerint nem fertőzőbbek, nem okoznak súlyosabb tüneteket, mint az eddigiek.

Az NNGYK a szennyvízben az influenza örökítőanyagának koncentrációját is vizsgálja. Az Influenza A örökítőanyag koncentrációja országos átlagban alacsony szinten stagnál - írták. A 34. naptári héten a budapesti agglomeráció településein, Kecskeméten, Egerben és Szombathelyen volt az Influenza A vírus örökítőanyag mennyisége kimutatási határ felett.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02