14 °C Budapest
doctor pediatrician in a white coat carefully examines the baby

Ilyen van? Több 10 ezer forinttal csökkentik a védőnők bérét

2024. augusztus 29. 16:50

Szeptembertől jelentős fizetéscsökkenés vár a védőnőkre a Dél-pesti Centrumkórházban, ahol egyesek akár 80 ezer forinttal kevesebbet is vihetnek haza. Az ágazatban már eddig is megvonták a pótlékokat, és a munkakörülmények is sokszor elmaradnak az elvárhatótól. Bár a kormány szavakban elismeri a védőnők munkáját, az anyagi támogatás egyre inkább csökken, ami súlyos nehézségek elé állítja az egészségügyi dolgozókat.

Bár a védőnők munkáját gyakran méltatják, szeptembertől súlyos anyagi megszorításokkal kell szembenézniük. A Dél-pesti Centrumkórházban dolgozók bérében jelentős, több tízezer forintos csökkenés várható, és más egészségügyi intézményekben is hasonló helyzet alakulhat ki. A védőnői szektorban már korábban is csökkentették a pótlékokat, és az alapvető munkakörülmények is sok esetben hiányosak - írja az atv.hu. 

Júniusban Vitályos Eszter kormányszóvivő és Takács Péter egészségügyi államtitkár méltatta a védőnői szolgálat munkáját annak 109. évfordulóján, azonban a szavakban megfogalmazott elismerés nem tükröződik az anyagi támogatásban. Az ATV Híradó értesülése szerint szeptembertől a Dél-pesti Centrumkórházban dolgozó védőnők fizetése akár 80 ezer forinttal is csökkenhet.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Dél-pesti Centrumkórház az ATV megkeresésére nem reagált, de egy érintett védőnő eljuttatta a csatornához a szerződése részletét, amelyben a kórház elismeri, hogy anyagi források hiányában nem tudja biztosítani az eddigi bérkiegészítéseket.

A szektorban dolgozók már korábban is szembesültek a juttatások megvonásával. Egy védőnő elmondta, hogy a korábban az önkormányzat által biztosított bérkiegészítéseket és a cafeteria juttatásokat is elvették vagy beépítették az alapbérbe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tavaly nyáron a védőnői rendszert átszervezték, és az állam vette át a fenntartói szerepet az önkormányzatoktól. Bár a kormány növelte az alapbéreket, a korábbi önkormányzati bérkiegészítéseket fokozatosan megszüntették a kórházak, ahogy ez most a Dél-pesti Centrumkórházban is történt.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint több védőnő esetében a bérnövekedés ellenére sem emelkedett a havi kereset, emellett a munkakörülmények is hagynak kívánnivalót maguk után. Szalainé Pintér Boglárka szerint számos védőnő dolgozik olyan körülmények között, amelyek nem felelnek meg az előírt minimumfeltételeknek, legyen szó tanácsadói felszerelésről vagy a rendelők állapotáról. Gyakran előfordul, hogy a védőnők fűtetlen, hűtés nélküli rendelőkben vagy penészes ingatlanokban fogadják a családokat, mert az önkormányzatok és a kórházak nem egyeztetnek a szükséges karbantartásokról és beszerzésekről.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02