Napping, Resting, Sleeping, Canada, Domestic Cat

Ezt kevés kutya- és cicatartó tudja: így simán megbetegedhet a háziállatod a kánikulában

2024. augusztus 14. 14:34

Ahogy évről-évre melegebbek a nyarak, egyre többen döntenek egy modern légkondicionáló beszerelése mellett. Ezek a készülékek megkönnyítik és kényelmesebbé teszik számunkra a kánikula átvészelését, de ha háziállatunk van, felmerülhet a kérdés: megbetegítheti kis kedvencünket, ha otthon légkondit használunk? Az LG Magyarország szakértői most összegyűjtötték a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az emberi test jól alkalmazkodik a hőmérsékleti változásokhoz: ha melegünk van, izzadunk, ha pedig fázunk, ereink összehúzódnak, és kevesebb hőt adunk le, illetve didergéssel igyekszik plusz hőt termelni a szervezetünk. Otthoni négylábú kedvenceink testhőszabályzása azonban eltér a miénktől, hiszen ők nem tudnak izzadni a melegben. A hőleadásra a kutyák esetében elsősorban a lihegés szolgál, és bár a macskák őse eredetileg sivatagi faj, ezért jobban viselik a meleget, nekik is megterhelő lehet a nagy nyári hőség. Kisállataink a légzéssel, az ürítéssel és a mancsokon keresztüli párolgással is szabályozzák vízháztartásukat, amit evéssel és ivással tudnak kompenzálni.

A kánikulában azonban mindez kevésnek bizonyulhat, és akár komolyabb következményekhez, például kiszáradáshoz, vagy végső esetben hőgutához is vezethet az extrém hőség. Ennek a veszélye különösen akkor áll fent, ha a környezeti hőmérséklet meghaladja az állat testhőjét: ez a kutyák esetében 38-39, macskák esetében pedig 38-38,5 Celsius fokot jelent. A hő azonban nagyjából 31 °C felett már nem távozik a bőrön keresztül, ezért ennél magasabb hőmérséklet esetén mindenképp figyelnünk kell kisállataink jelzéseit – ilyenkor a lihegés, zihálás válik az egyetlen eszközzé a testhő csökkentésére.

Fontos figyelembe vennünk azt is, hogy a lihegés hatékonyságát nagyban befolyásolja a megnövekedett páratartalom, illetve az, ha zárt, rosszul szellőző helyen tartjuk kis kedvencünket. Mindemellett bármilyen, a felső légutak működését akadályozó tényező, például betegség vagy egyes fajtáknál – például bulldog, mopsz vagy boxer – a rövid orr is hátrányos lehet.

Ventilátor vs. légkondi

Mivel háziállataink nem izzadnak, egy hagyományos ventilátornak egészen más hatása van rájuk, mint ránk, emberekre. A ventilátorok ugyanis nem változtatnak a beltéri hőmérsékleten, csupán a levegő keringetésével segítik a veríték gyorsabb párolgását. Kisállatainknak a ventilátor éppen ezért egyáltalán nem jelent felüdülést a nagy melegben, ugyanakkor a légkondicionáló készülékekkel pontosan szabályozhatjuk a beltéri hőmérsékletet, megteremtve így négylábú kedvencünk számára is az ideális körülményeket.

De megbetegítheti a háziállatunkat a klíma?

Ameddig betartunk néhány alapvető szabályt, a klímaberendezés használata pont, hogy előnyös az állatok számára” – mondta Falvi József, az LG hazai légkondicionáló üzletágának értékesítési vezetője. „Kisállatainkra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint ránk: haközvetlenül éri őket a légáram, könnyen megfázhatnak, ugyanúgy, ahogyan mi is megfázunk, ha sokáig huzatos helyen tartózkodunk. Bár kánikulában csábítónak tűnhet jéghidegre állítani a légkondit, a saját és a kisállataink érdekében is célszerűbb a benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva megadni: 8-10 foknál ne legyen nagyobb a különbség a kültéri és beltéri hőmérséklet között. Fontos továbbá, hogy mind a beltéri, mind a kültéri klímaegységet rendszeresen, fél-egyévente tisztíttassuk, a beltéri egység szűrőit pedig adott esetben cseréltessük, hiszen, ha elhanyagoljuk a készülék karbantartását, baktériumok és gombák telepedhetnek meg egyes egységekben, amelyek ránk és a kisállatokra is veszélyesek lehetnek.” Amíg tehát a légkondicionálót felelősségteljesen használjuk és rendszeresen karbantartjuk, addig nem kell aggódnunk azon, hogy a kisállatunk megbetegszik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Milyen hőmérséklet ideális az állatainknak?

Azt, hogy mi az ideális beltéri hőmérséklet kisállatunk számára, sok szempont befolyásolhatja, például a háziállat mérete és fajtája, szőrzetének mennyisége és típusa, de a kora, a súlya és az egészségi állapota is. Általánosságban elmondható azonban, hogy nyáron, beltéri környezetben a 23 és 25,5 fok közötti hőmérséklet megfelelő a háziállatok számára, a téli hónapokban pedig a 20 és 22 fok közötti hőmérséklet az ideális. Érdemes figyelembe vennünk, hogy a kölykök, illetve az idős és beteg állatok nehezebben tartják meg a testhőjüket, ezért számukra ennél valamivel magasabb hőmérséklet lehet a kényelmes.

Nyáron külön figyelmet érdemelnek a vastag szőrzetű állatok is, hiszen a nagyobb bunda csökkenti a bőrön keresztül távozó hő mennyiségét. Ugyanez fordítva igaz a nagyon rövid szőrű vagy kopasz állatokra: a kínai meztelen kutya például kevésbé tolerálja a hideget. Az állat méretét tekintve jó, ha tudjuk, hogy a nagyobb felület-térfogat aránnyal rendelkező kisméretű állatok gyorsabban veszítik el a hőt és, hogy az elhízott állatok nem tudnak olyan jól lehűlni a zsír szigetelő hatása miatt.

Hagyjuk bekapcsolva a légkondit, ha elmegyünk otthonról?

Nap közben a lakás gyorsan felmelegedhet, éppen ezért a kánikulával sújtott nyári heteken érdemes bekapcsolva hagyni a légkondit a kisállatok számára. Ami az állattartó létesítményeket illeti, a hivatalos ajánlás szerint érdemes figyelni arra, hogy kutyák esetében a hőmérséklet tartósan, azaz több mint négy órán át ne menjen 29,5 Celsius fok fölé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?