20 °C Budapest
virus petri dish Scientist pipetting a experimental vaccine into a multi well plate with the virus in the background

Alattomosan, szépen lassan újul ki a járvány itthon: erre számíthatunk a COVID kapcsán hazánkban

2024. augusztus 12. 09:41

Az Egyesült Államokba, de több nyugat-európai országba is megérkezett újra a Covid-járványhullám, ami azzal függ össze, hogy a korábbiaknál még fertőzőképesebb variánsnak van lehetősége terjedni az emberi magatartás miatt (utazások, tömegrendezvények, több klímázás). Több jel mutatkozik arra is, hogy hazánkban is megindult a betegség terjedése, miután megjelent az új variáns, az alapellátó orvosok egyre jobban leterheltek, és a szennyvízadatokból kiolvasható trendek is ezt mutatják. Ki kell mondani: már nem igaz az a régi szabály, hogy a felsőlégúti megbetegedések az ősz beköszöntével futnak fel, és ez a koronavírus jellegéből fakad- írja a Portfolio. 

Az elmúlt hetekben egyre több hír és jelentés látott napvilágot az Egyesült Államokból, miszerint ismét nyári Covid-járványhullám kezdődött. Mindez nem váratlan. Egyrészt az USA-ban van az egyik legfejlettebb riportáló rendszer és közelről követi a tudós társadalom, valamint a járványügy, hogy milyen fertőző veszélyek leselkednek a lakosságra. Másrészt már tavaly is megfigyelhető volt, hogy nyáron indul meg a koronavírus-fertőzés terjedése. Talán annyiban különleges a 2024/25-ös szezon, hogy ezúttal még korábban indult meg a betegség felépülése.

Eric Topol amerikai kutató közelről követi nyomon a fertőzés terjedését az Egyesült Államokban, és a legutolsó szennyvíz-adatokból arra következtet, hogy az USA-ban naponta 900 ezer Új fertőzött lehet. Ahogyan az az alábbi ábráról leolvasható, a mostani fertőzötti szám jócskán meghaladja a tavalyi értéket. Arra is figyelmeztetett a szakértő, hogy a SARS-CoV-2 terjedésének meredeksége még mindig magas, így még nem értük el a platózás állapotát.

Az adatok alapján azt állítja, hogy az amerikai kórházak sürgősségi osztályain a fertőzéssel összefüggésben szintén megnövekedett a terhelés: az összes sürgősségi osztályos eset 2,2%-a a Covid-fertőzéssel függ össze. Azt is kiemelte legutóbbi hírlevelében, hogy ez az érték már közel van a tavaly nyáron tapasztalt 2,5%-os csúcsértékhez. Az ország nagy része mérsékelt (+10-19%) vagy jelentős (>20%) növekedésről számolt be az orvoslátogatások számában az elmúlt héten.

Közben hasonló jelentések érkeznek Németországból is, hetek óta ott is dúl a Covid-fertőzések felfutása, ami megcáfolja azokat az általános vélekedéseket és vírusszkeptikus hangokat, miszerint a járványnak állítólag vége lenne. A német jelentések arról számoltak be, hogy a meleg évszak ellenére a fertőzések száma folyamatosan növekszik, és mára a tavaly őszi hullám kezdeti szintjén van. Júliusban olyan hírek érkeztek, miszerint a Robert Koch Intézet (RKI) adatai azt mutatják: Németországban 5,1 millió ember szenved akut légúti betegségekben. Szakértők szerint

a bizonyítékok egyértelműek: a koronavírus nyári hulláma épül fel.

Thomas Rhein, az Észak-Rajna Gyógyszerészek Szövetségének vezetője a Rheinische Post újságnak elmondta: „a légúti fertőzések jóval a szokásos szint felett vannak a nyári hónapokban. A gyógyszertárak is érzik ennek hatását. ... Általánosságban elmondható, hogy a lakosság védekező mechanizmusai már nem olyan hatékonyak a koronavírus óta. A rhinovírus, az RSV és az influenzavírusok mellett a koronavírus a negyedik új kihívás az immunvédelem számára.” A koronavírus-tesztekre nagy az igény a patikákban. Matthias Blum, a Krankenhausgesellschaft NRW ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a kórházak is érzik a hullám hatásait. „Jelenleg a koronavírus-fertőzöttek számának meglepő növekedését tapasztaljuk a nyári szezonban.” A növekedés „mérsékelt”, de „ez a fejlemény” „természetesen a kórházi fekvőbeteg eseteken is megmutatkozott”. A mostani terheltség körülbelül heti 1170 kórházi kezelésnek felel meg. A kórházi kezelések száma tehát több mint háromszorosa a tavalyi év azonos időszakának.

Kell-e tartani az új hullámtól?

A mostani gyors felfutásnak több oka is van. Egyrészt az új hullámért már a még jobban terjedő (omikron változatból származtatható) KP.3 és a KP.3.1.1 variánsok a felelősek, az Egyesült Államokban együttesen az új eseteknek már több mint a felét teszik ki. Az elmúlt két hétben a KP.3.1.1 veszi át a domináns szerepet.

A fentiek alapján nagyon úgy tűnik, hogy el kell fogadnunk: a Covid éven belül legalább kétszer okoz nagyobb hullámot. Szakértők szerint egyelőre azt még korai lenne megmondani, hogy ez a kettős szezonalitás megszűnik-e, vagy általánossá válik. A mostani terjedés azzal is összefügg, hogy:

az emberek immunitása a nyár közepére meggyengül, akár azért, mert az utolsó őszi oltásuk óta eltelt több hónap, akár azért, mert a korábbi fertőzés adta immunizáció is lecsökkent. Az emberi viselkedés is nagy szerepet játszik a mostani terjedésben.

Ahogy az időjárás melegszik, több időt töltünk légkondicionált beltéri helyiségekben, ahol a legtöbb vírus terjed ki – magyarázta a Johns Hopkins Egyetem portáljának Andy Pekosz, PhD, a molekuláris mikrobiológia és immunológia professzora. Hozzátette: csukott ablakok mellett, melynek célja, hogy bent tartsuk a hűvös levegőt, korlátozzuk a szellőzést és a légkeringést, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a vírus terjedését.
Az amerikaiak többet is utaznak, ez pedig növeli a fertőzés behurcolásának, hordozásának a kockázatát. Az utazók pedig könnyen hihetik azt (főleg amikor messzebbre repülnek), hogy nem a Covid-betegségről van szó, hanem csak a jet lag miatt érzik gyengének magukat. A fáradtság, a fejfájás vagy a torokfájás – mindez gyakori egy hosszú repülés után – szintén a COVID tünete lehet.

A COVID folyamatos kettős szezonalitása a vírus egész évben tapasztalható magasabb jelenlétének és a mutációs képességének tudható be. Vagyis mivel a koronavírus jobban jelen van és erőteljesebb a terjedése, amikor megkapja a lehetőséget (utazás, nyári tömegrendezvények, bezártság stb.), akkor "él" vele és rákapcsol. Az egész évben történő terjedés és a több eset pedig lehetőséget ad a vírusnak a mutálódásra.
A nyári hullám pedig hatással van az országok oltási stratégiájára is, ugyanis a korábbi klasszikus őszi oltakozást korábbra hozzák. De az is nagyon fontos szempont, hogy a különböző hatóságok mit mondanak, mely vírustörzsek törnek előre a következő hónapokban, mert ennek fényében tudnak megfelelő oltóanyag-készítményt javasolni.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Általában ezek az ajánlások (FDA gyógyszerügyi hatóságtól és a CDC járványügyi központtól) tavasszal érkeznek, hogy őszre elkészüljenek a megfelelő, erős hatásossággal rendelkező vakcinák. Ha viszont a nyár folyamán nő a fertőzés terjedésének sebessége, akkor nagyobb valószínűséggel alakulnak ki új variánsok, ami tulajdonképpen megnehezíti a vakcina alapú védekezés hatásosságát. Pont ezért vannak olyan szakértői vélemények, miszerint egyes egyéneket, különösen a magas kockázatú egyéneket nyár elején védőoltásra fognak ösztönözni, a feltételezett nyári hullám előtt. Egyes kutatók szerint most az a nagy kérdés, hogy

vajon a Covid-járvány a jelenlegi átmeneti időszak után végül felvesz-e egy szezonális mintázatot, hogy fel lehessen rá készülni?

Mi a helyzet itthon?

Mivel Magyarország sem szigetként létezik Európában, a jelenség idehaza is felütötte a fejét, amit több jel is megerősít. Az NNGYK szennyvízminta-jelentéséből kiderült, hogy a 31. héten idehaza is kimutatták a KP.3 alvariánst, vagyis a gyorsan terjedő alváltozat megérkezett hazánkba, ami nem sok jót ígér. Elmondásokból lehet azt tudni, hogy egyre nagyobb a terhelés az alapellátó rendszeren, vagyis egyre több beteg keresi fel a háziorvosát, felsőlégúti panaszokkal. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online

Szervezetének alapító elnöke lapunknak is kifejtette, hogy a nyári hónapokhoz viszonyítva szokatlanul sok a beteg a rendelőkben, ami például a szamárköhögéssel, de a terjedő Covid-fertőzéssel is összefügg. Másrészt arról is beszélt, hogy részben szezonális problémáról is beszélünk, ugyanis ilyenkor betegednek meg sokan a nagy melegben a klimatizálás miatt is. A felsőlégúti megbetegedések mellett a krónikus betegek is egyre jobban jelentkeznek az orvosoknál, ami szerinte azzal is összefügg, hogy az állami járóbeteg-ellátás beszűkülése miatt a betegek a háziorvosukat keresik fel.

A járványügyi hatóság minden évben a 20. hétig követi nyomon felsőlégúti jelentéseiben a járványhelyzet, így a Covid heti alakulását. Ezt követően már csak integrált és szennyvíz jelentéseket közöl. A szennyvízből kimutatott adatok szerint van némi felfutás a Covid-esetekben idehaza.

Mi a teendő? Lehet például vakcinaidőpontot foglalni

A tünetek az új variánsok esetében a következők lehetnek: tüsszögés, orrdugulás, fejfájás, izomfájdalom, hányinger vagy hányás. Érdemes ezekre a tünetekre figyelni, főleg ha nagyobb tömegrendezvény után érezzük magunkat betegnek, vagy egy külföldi nyaralás után. Ajánlott felkeresni a háziorvost, de sok szakértő ilyenkor azt tanácsolja, hogy a nulladik lépés legyen egy gyorsteszt elvégzése. Ha az pozitív, akkor érdemes az ilyenkor tanácsolt lépéseket követni: izoláció, pihenés, háziorvosi tanács esetén gyógyszerszedés, távolságtartás, esetleg a korábban már Covid-járványok idején alkalmazott orrspray-k használata. Ha magunkat betegnek érezzük, különösen fontos a veszélyeztetett csoporttal való találkozás mellőzése, ők az idősek és a krónikus betegségben szenvedők.

Ha pedig nem vagyunk betegek, de nem is szeretnénk megbetegedni, akkor érdemes elgondolkodni a Covid elleni védőoltás rendszeres, ismétlő felvételén. Főleg azoknak ajánlott, akiket ez a vírus a leginkább veszélyeztet, az időseknek. Éppen ezért nagyon különös, hogy nem látható központilag szervezett kampány az illetékesek részéről, pedig az oltakozási lehetőség jelen van, nem úgy, mint tavaly ilyenkor. Úgy tűnik, hogy nem nagyon tanultunk az elmúlt évek Covid-hullámaiból, pedig nem is kéne nagyon visszamenni az időben. Tavaly nyáron a szakértői figyelmeztetések ellenére nagyon későn kezdődött el az oltakozási lehetőség megnyitása és van olyan szakmai álláspont, miszerint a 65 éveseknél idősebbek körében tavaly decemberben tapasztalható 10%-os többlethalálozást el lehetett volna kerülni. 

"Ha ezek a vakcinák, főként a legújabb összetételű védőoltás időben és nagy adagszámban állt volna rendelkezésre, továbbá az oltóorvosok és a lakosság figyelmét is felhívták volna a Covid-veszélyre és a megelőzés lehetőségére, akkor a többlethalálozást meg lehetett volna előzni. Fontos lenne ebből tanulni: sokkal előbb kell az oltási kampányt elkezdeni, már augusztusban" - fejtette ki a Portfolio-nak adott interjújában egy hónappal ezelőtt Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatója. Azt is kiemelte, hogy mivel a Sars-Cov-2 járvány a szokásos légúti szezonnál (40. hét) hetekkel korábban kezdődik, ezért ellene nem érdemes az influenzával közös oltási kampányt szorgalmazni. Mindezt a 2023-24-es szezon miatt mondta, de akár az előttünk álló szezon miatt is érdekes lehet ez a kijelentés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?