17 °C Budapest
Súlyosan alábecsülték ezt a betegséget: ezek a magyar dolgozók vannak a legnagyobb veszélyben

Súlyosan alábecsülték ezt a betegséget: ezek a magyar dolgozók vannak a legnagyobb veszélyben

2024. augusztus 6. 19:01

Egy friss tanulmány megerősíti azokat a félelmeket, hogy az eddig bejelentettnél több állattenyésztő kapta el a madárinfluenzát. Gregory Gray, a University of Texas Medical Branch fertőző betegségekkel foglalkozó kutatója "nagyon biztos" abban, hogy több ember fertőződött meg, mint amennyiről tudunk - írja a CNN.  

Gray szerint a probléma gyökere a gyenge felügyeleti rendszerben rejlik. Mivel a madárinfluenzás eseteket nem jelentik be kellőképpen, az egészségügyi tisztviselők azt kockáztatják, hogy lassan veszik észre, ha a vírus fertőzőbbé válik.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) döntéseit a meglévő megfigyelési adatokra alapozza. Az ügynökség például rendelkezik madárinfluenza elleni vakcinával, de mivel alacsony volt az ismert megbetegedések száma, úgy döntöttek, hogy nem kínálják fel ezt a mezőgazdasági dolgozóknak. A mezőgazdasági dolgozók körében végzett madárinfluenza-vizsgálatok azonban továbbra is ritkák.

Gray csoportja korábbi madárinfluenza-fertőzések jeleit mutatta ki két texasi tejgazdaság dolgozóinál. Elemezték 14 mezőgazdasági dolgozó vérmintáját, akik nem vizsgálták magukat a vírusra, és kettőnél találtak antitesteket. Ez közel 15%-os találati arányt jelent mindössze két tejgazdaságból.

Az egyik antitestekkel rendelkező munkás gyógyszert szedett elhúzódó köhögése miatt áprilisban. A másik nemrég lábadozott ki egy légúti betegségből. Nem tudta pontosan mi okozta betegségét, de elmondta a kutatóknak, hogy környezetében más mezőgazdasági dolgozók is megbetegedtek.

Richard Webby szerint az eredmények megerősítették gyanúját: az idei évben bejelentett 13 emberi madárinfluenzás esetet alulszámolták.

Bár ez egy kis létszámú tanulmány volt, mégis sürgeti annak szükségességét, hogy jobban figyeljünk a mezőgazdasági dolgozók és állatorvosok körében előforduló nem diagnosztizált megbetegedésekre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Natasha Bagdasarian Michigan egészségügyi főigazgatója szerint ez csak "az első lépés". Az állam fokozza ugyanis a mezőgazdasági dolgozók tesztelését, de erőfeszítéseit olyan rendszerszintű problémák nehezítik mint például bizonytalan foglalkoztatás vagy az egészségbiztosítás hiánya. Gray hangsúlyozza: nagyobb segítséget kell nyújtani a mezőgazdasági dolgozóknak és együtt kell működniük az állattenyésztési ágazattal ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a felügyelet.

Egy tejipari dolgozó elmondása szerint szemirritáció miatt fordult orvoshoz - ami gyakori tünete lehet a madárinfluenzának -, de sem ő sem orvosa nem gondolt erre mint lehetséges okra. Hasonló tapasztalatokról számoltak be texasi munkások is akik védelmi felszerelések nélkül dolgoznak tehenekkel érintkezve.

Az elemzéséből kiderült: sok mezőgazdasági dolgozó nincs biztosítva és alacsony jövedelmük miatt nehezen engedhetik meg maguknak az orvosi ellátást vagy a védelmi eszközök beszerzését.

Christine Sauvé, a michigani Bevándorlók Jogai Központjának politikai menedzsere szerint ha a vírus emberről emberre kezd terjedni akkor bajban leszünk, mert a munkahelyi körülmények zsúfoltak, rosszul szellőzöttek, ilyen helyeken pedig gyorsan terjedhet bármilyen betegség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?