17 °C Budapest
Young unshaven man looking at mirror in bathroom at home. Handsome guy looking at his face in mirror, checking hair and hairline. Man in pijamas concerned with hair loss.

Jobban hullik a hajad nyáron? Ez nem véletlen: erre nagyon figyelj, hogy ne legyen belőle baj

2024. augusztus 6. 15:33

A túlzásba vitt napozás nemcsak a bőr, de a haj számára is kockázatot jelenthet, ezért fontos, hogy nyáron az erős napfénytől hajunkat is védjük. A napfénynek való kitettség után gyakoribb lehet az őszi hajhullás, ezért érdemes megelőzni a bajt. Dr. Lieber Andrea orvos kozmetikus hasznos tippekkel segít a probléma kezelésében.

„A hajunk egészségügyi állapotunk indikátora. Szervezetünk mindig mérlegel és optimalizál, ezért ha kevés a tápanyag, azt a szervezet a létfontosságú szervek felé irányítja, így a haj az egyik olyan első terület, mely megszenvedheti a tápanyaghiányt. Ez az oka annak is, hogy hosszú fogyókúrák után több hajszálat találunk a fésűben, de a túlzásba vitt testedzés is okozhat a hajhagymákban tápanyaghiányt. Sokan tapasztalják az őszi hajhullást erősebben egy napos nyár után:  a „napstressz”  több okra visszavezethetően befolyásolja a hajhagymák és a hajszálak állapotát” – mondta dr. Lieber Andrea, aki összegyűjtötte, melyek azok a természetes praktikák, amelyekkel megtarthatjuk, vagy visszanyerhetjük hajunk egészségét.

Mire figyeljünk, ha hajhullást tapasztalunk?

  1. A legjobb, ha már a nyári időszak előtt elkezdünk hajbarát táplálékokat enni, úgy, mint a szőlő, az articsóka, lenmagolaj vagy tengeri algák.
  2. A kenderkefű a hajhullás egyik csodaszere! Ez a gyógynövény egyensúlyt teremt a haj és a fejbőr területén. A patikában kapható hajhullás elleni étrend-kiegészítők és samponok esetében érdemes megnézni, tartalmaznak-e kenderkefüvet.
  3. A megfelelő táplálkozás mellett hasznos lehet a C- vagy E-vitamin, mivel ezek együtt védik a sejteket az oxidatív stressztől.
  4. Hagyjuk megszáradni a hajunkat! Ha lehetséges, nyáron kerüljük a hajszárító használatát, mert a magas hő is a haj gyengüléséhez vezethet.
  1. Ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, amely a vitaminok garantált felszívódása és a fejbőr szárazságának legyőzése miatt is fontos. A dehidratáció a hajat erőtlenné teszi és növekedési ciklusát is megzavarhatja.
  2. Védjük fejünket az UV és a hő hatásától. Viseljünk kalapot, ha lehet, húzódjunk árnyékba vagy napernyő alá. A napfény szabad gyököket képez a hajban, ami roncsolja a hajhagymákat, és kiszárítja a haj védő zsírrétegét.
  3. Nincs szükség minden haj/fejöblítésnél ill. hűsítésnél sampon használatára. A samponokat érdemes mindig hígítani, mert a sűrűbb hajmosás jobban terheli a fejbőrt és a hajszálakat.  Viszont sampon használata után ne feledkezzünk el a balzsamról! A balzsam visszazárja a tisztítás során kinyílt kutikulákat a hajszál felületén.
  4. Ősszel figyeljünk a hajhullás mennyiségére, a változásra! Az őszi hajhullás sokakat érint, és minél előbb elkezdjük kezelni, például a hajhullást előidéző fehérjét gátló enzimet tartalmazó hajaktivátor segítségével, annál könnyebb visszafordítani a folyamatot.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?