Woman alone and depressed sitting at the beach

Így készíti ki a hajad 2024-ben az extrém hőség és a fürdőzés: ezzel megelőzheted a bajt

2024. július 20. 09:10

Hamarosan itt van július 22-e, mely nemcsak a Haj Világnapja, hanem Magdolna, a fodrászok védőszentjének napja is. A népi hiedelem szerint az ezen a napon levágott haj szerencsét hoz. Manapság el is kél a szentek segítsége, hiszen a klímaváltozás okozta egyre gyakoribb extrém magas hőmérséklet és a tűző nap fejbőrünk és hajszálaink egészségére is negatív hatással vannak. Míg a bőr fényvédelmének fontosságáról mindenki hallott már, azt kevesen tudják, hogy nyáron a hajunkat is védeni kell az UV-sugárzástól.

Az egyre melegebb nyarak és a hőségnapok számának növekedése nem csak a bőr, hanem a haj egészségére is káros hatással van. Az egyre szárazabb levegő és az égető nap ugyanis károsítja a hajat, ami a meleg hatására kiszáradhat, a magas UV-sugárzás elszíneződést okozhat, a tűző napsütés miatt pedig még a fejbőr is megéghet.

Az UV-sugárzás roncsolja a haj fehérjéit

Az UV-sugárzás bőrre gyakorolt negatív hatásáról régóta hallani, ám azt csak az utóbbi éveken sikerült bizonyítani, hogy a magas UV-sugárzás nem tesz jó a hajszálaknak sem. A látható színbeli változás mellett kutatók bizonyították, hogy az UV-sugárzás károsítja a hajban lévő fehérjéket is.

Az UV sugárzás fakítja a hajszínt és a tűző napon a fejbőr valamint a homlok töve is könnyen leéghet. Ilyenkor célszerű fényvédő krémmel bekenni a haj választékánál, valamint a haj kontúrjánál lévő területet. Vigyázzunk, hogy ne kenjük túl vastagon, mert a hajtő könnyen bezsírosodhat, ezért inkább fényvédő sprayt használjunk naptej vagy napolaj helyett

- mutat rá a lehetséges megoldásra Vass Edina, az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott Angerer Fodrászat mesterfodrásza.

„Lehetőleg ne használjunk hajformázó termékeket, hajlakkot vagy hajhabot, mert ezek a nap UV-sugarainak hatására valósággal beleégnek a hajba. A haj kúraszerű, hajpakolással történő hidratálása, valamint a hajban maradó hajtej és hajolaj használata viszont kifejezetten javasolt a száraz nyári időszakban, és az is segít, ha mindig langyos vízzel mosunk és öblítünk hajat.”- tette hozzá a szakember.

Így kerülhető el a haj bezöldülése

Az UV-sugárzás a természetes haj árnyalatán is képes világosítani, ám ez a hatás fokozottan jelentkezik festett haj esetében. A festett haj mindig több odafigyelést igényel, mint a természetes haj, és nem szakszerű ápolás mellett könnyen kifakul, vagy akár el is színeződhet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

„Festett haj esetén a kalap vagy kendő kifejezetten ajánlott, mert megóvja a haj színét a kifakulástól. Javasolt UV védelmet tartalmazó színvédő sampon használata, illetve az UV szűrős hajspray használata is száraz és vizes hajon egyaránt. Klóros víz esetén a festett hajjal szintén óvatosnak kell lenni, mert a világos árnyalatokat akár be is zöldítheti a klór. A világosításokat viszont érdemes erre az időszakra időzíteni, mert a nap amúgy is világosít a hajon 1-2 árnyalatot, így akár szőkítés nélkül is kipróbálhatunk egy világosabb hajszínt.” – magyarázta a mesterfodrász az UV-sugarak hatását.

Vízparti nyaralás: a frizura ellensége?

Az UV-sugárzás mellett a nyár másik elengedhetetlen összetevője, a klóros vagy sós víz sem tesz jót a hajnak. Strandolás után jól érezhetően megváltozik a tapintása, aminek hátterében a haj porózus szerkezete áll, ami könnyen magába szívja a klóros vagy sós vizet. A frissen mosott, száraz haj valósággal szivacsként viselkedik, ezért a szakember tanácsa alapján strandolás előtt soha nem szabad hajat mosni. Még akkor sem, ha zsírosnak érezzük, mert pont ez a nem kívánt réteg fog természetes védelmet nyújtani a káros hatásokkal szemben.

„Strandolás előtt ugyanakkor érdemes egy kevés hajápoló olajat vékonyan felvinni a hajszálak teljes hosszára, ami megvéd a nap sugaraitól és a medence vagy a tengervíz káros hatásaitól. Mielőtt fürdeni mennénk, öblítsük át a haj teljes hosszát és a fejbőrt is tiszta vízzel, mert így nem a klóros vagy sós vízzel fog telítődni a haj. Az öblítést ismételjük meg minden fürdőzés előtt és után, így kevésbé lesz száraz és töredezett a hajunk.” – magyarázta Vass Edina, és azt is hozzátette: nyaralás alatt az alapos hajmosás várhat a vakáció végéig, addig elég csupán tiszta vízzel alaposan átöblíteni a hajat, akár sampon és balzsam használata nélkül is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 5. csütörtök
Viktor, Lõrinc
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?