24 °C Budapest
A healthcare Worker hands in surgical gloves pulling COVID-19 vaccine liquid from vial to vaccinate a patient

Sokkoló adat: ilyen hatással lehettek a COVID-oltások a halálozási arányra - erről jobb mindenkinek tudnia

2024. július 5. 09:04

Néhány nemrég megjelent kutatás azt próbálta meg bebizonyítani, hogy összefüggés van a COVID-oltások és a halálozási adatok között. A tévesen neves lapokkal is összefüggésbe hozott írások sok embert megtéveszhettek állításaikkal – írja a telex.

Egy, a BMJ Public Health nevű, nagy presztizsű folyóiratban megjelent írás azt vizsgálja, hogyan alakult a többlethalálozás a vakcinák megjelenése óta. A másik cikk a kevésbé ismert 'Forensic Science International' hasábjain olvasható, és a koronavírus-oltás utáni halálozások boncolási adatait elemzi.

Oltásokról szólván pedig, nemrég írtuk meg, hogy a küszöbön lévő újabb járvány hamarosan új oltási hullámot idézhet elő. Ráadásul ezen a nyáron a Covidos megbetegedések száma is növekszik.

Bár egyik tanulmány sem állítja konkrétan, hogy a vakcinák okozták a magas többlethalálozást, a sajtóban több helyen így értelmezték a kutatás eredményeit. A szerzők saját véleményük alapján állapították meg, hogy az elhunytak 73,9 százalékának halálát a vakcina okozta. Ráadául a tanulmány egyik szerzője, Peter A. McCullough kardiológus ismert oltásellenes nézeteiről és csúsztatott információiról.

A Telexnek nyilatkozó szakember, Ferenci Tamás szerint a tanulmányokban szereplő adatok alapvetően helyesek. A gond az értelmezésükkel van, kezdve azzal, hogy a szerzők szándékosan kerülik a 2021-es magas többlethalálozás egyik lehetséges okának, a koronavírusnak a vizsgálatát.

2021-ben sokkal több ember került kapcsolatba a koronavírussal, mint 2020-ban, mivel 2020 jelentős részében szigorú lezárások voltak érvényben, míg 2021-ben ezek enyhültek. A cikk említést sem tesz a különböző variánsokról, pedig 2021-ben jelentek meg azok, amelyek sokkal fertőzőbbek voltak

A tévhitek egyik fő oka, hogy nem lehet elvárni az emberektől, hogy minden tanulmányt elolvassanak egy adott témakörben, ezért nem lehet egyértelműen megmondani azt sem, hogy az átlagember mi alapján tudja biztosan eldönteni, hogy amit olvas, az szakmailag hitelesnek tekinthető-e. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– zárta összegzését a szakértő.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 8. hétfő
Ellák
28. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm