Used orange pills in a plastic pack - blister. Global pharmaceutical industry for billions dollars per year. Pharmaceutical drugs for use as medications. From above. Vitamin C

Kiderült a nyári D-vitamin titok: ezt jobb, ha tudod a méregdrága pirulákról, tablettákról

2024. június 26. 06:29

A D-vitamin szedése, amely elengedhetetlen többek között a csontok, fogak és izmok egészségéhez, nyáron is szükséges lehet az életmódtól, bőrszíntől és napfénynek való kitettségtől függően - írja a Gazette Series. Mutatjuk az általános tanácsokat, kinek lehet szüksége még nyáron is D-vitamin pótlásra étrendkiegészítők formájában, illetve a magyar ajánlást.

A D-vitamin létfontosságú tápanyag, amely a kalcium és foszfát szabályozásában játszik kulcsszerepet a szervezetben, így hozzájárul a csontok, fogak és izmok egészségének fenntartásához. Ezt a vitamint a bőr képes előállítani, amikor közvetlen napfény éri. Télen, amikor kevesebb a napfény, ajánlott a D-vitamin-kiegészítők fogyasztása az egészséges szint fenntartása érdekében. De mi a helyzet nyáron, amikor sok napfény éri a bőrt? Ilyenkor mindenki elhagyhatta a tablettákat, vitaminos készítményeket, vagy van, akinek ilyenkor ajánlott szednie?

A Holland & Barrett bioélelmiszerlánc szerint az, hogy kinek érdemes nyáron is D-vitamint pótolni, nagyban függ az egyén életmódjától. Ha valaki napi szinten tölt időt a napon védőkrém használata nélkül és nem takarja el túlzottan bőrét, vagy ha sok D-vitaminban gazdag ételt fogyaszt - mint például vörös húsokat, egész tojást, olajos halat és dúsított élelmiszereket -, akkor valószínűleg nem szükséges kiegészítőket szednie. Ehhez persze szükséges az is, hogy ne legyen más körülmény, amely miatt fokozott bevitelre van szüksége - vannak ugyanis olyan betegségek, amelyek D-vitamin hiányt okozhatnak a szervezetben és például a túlsúlyosaknak is fokozottan oda kell figyelniük a bevitelre.

Ha valaki nem tölt elegendő időt napon nyáron sem, vagy nem fogyaszt elegendő D-vitaminban gazdag ételt, akkor indokolt lehet a kiegészítők alkalmazása. A lap szerint különösen az Egyesült Királyság változékony nyarai során előfordulhat, hogy nem sikerül elegendő napfényhez jutni. Magyarországon azonban más a helyzet, itt jóval magasabb a napsütéses órák száma.

Legfrissebb magyar D-vitamin ajánlás

Mivel a D-vitamin termelése a szervezetben nagyban függ az éghajlattól, napsütéses órák sámától, időjárástól, így minden országban - sőt az országok különböző részein - eltérő lehet az ajánlás a D-vitamin bevitelt illetően. Ezért nem érdemes a külföldi cikkekben leírtakat a konkrét mennyiségekre vonatkozóan magyarként magunkra érvényesnek tekinteni. Ehelyett a magyar szakértők által összeállított hivatalos D-vitamin ajánlást érdemes irányadónak tekinteni.

Magyarországon az egyik legtöbb embert érintő egészségkockázat a D-vitamin-hiány, amely a téli időszak végére szinte minden magyart érint, de korábbi mérések szerint még a nyári időszakban is minden második magyar D-vitamin-szintje alacsonyabb az ajánlott értéknél. Több mint tíz éve, elsők között a világon, Magyarországon született olyan D-vitamin-beviteli ajánlás, amely az összes érintett orvosi szakterület hivatalos konszenzusán alapul, melyet 2022-ben tettek közzé.

A hivatalos magyar D-vitamin ajánlás két évvel ezelőtt a negyedik alkalommal frissült a legújabb tudományos eredmények alapján, a munkában kilenc hazai orvostársaság vett részt. Az új ajánlás egyik legfontosabb megállapítása – amellett, hogy a lakosság túlnyomó többsége D-vitamin-hiányban szenved a téli időszak végére –, hogy Magyarországon az ideális D-vitamin-ellátottság fenntartásához elegendő márciustól októberig a végtagokat, a vállat és az arcot érő direkt napsugárzás – az UV-B sugárzás erősségétől függően napi 15–30 perces időtartamban.

Az idő azért fontos tényező – miközben azt természetesen senki nem javasolja, hogy hosszabb időt töltsünk a tűző nyári napon védelem nélkül –, mert a napvédő készítmények és naptejek gátolják az UV-B sugárzás bejutását a bőrbe, és így a D-vitamin termelést is  

– emelték ki az ajánlást bemutató sajtókonferencián az ajánlás társszerzői. Az októbertől márciusig tartó időszakban ugyanakkor mindenkinek ajánlott a D3-vitamin-készítmények fogyasztása. Az ajánlásban a felnőttek számára leírt napi 2000 NE-mennyiség élelmiszerből még kiegyensúlyozott táplálkozási szokásokkal sem biztosítható, mivel a szokásos magyarországi étrend alig tartalmaz D-vitamint, az ezzel reálisan bevihető mennyiség pedig mindössze napi 80 NE.

Azzal, hogy télen érdemes szedni a D-vitamint, már a lakosság nagyrésze tisztában van. A nyári pótlást illetően azonban még mindig merülnek fel kétségek. Pedig sok tényező befolyásolhatja, szükség van-e nyáron is a D-vitamin pótlására. Fontos tudni, hogy az életkor emelkedésével egyre kevesebb D-vitamin szintetizál a szervezet, nyáron a napvédő krémek gátolják a képződését, a sötétebb bőrűek kevesebb D-vitamint állítanak elő ugyanannyi napon tartózkodás után, mint a világosabb bőrűek. Sőt, ahogy fokozatosan barnulunk a nyáron, egyre kevesebbet tud a szervezet termelni. Ezen túlmenően egyes betegségek, egészségi állapotok esetén - mint pl. a túlsúly - magasabb lehet a szükséglet, mint amennyit a szervezet az étrenddel bevitt, napfényből termelt vitaminból fel tud használni. Erről, akit érinthet, háziorvost, kezelő orvost, gyógyszerészt érdemes megkérdezni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mekkora a D-vitamin szükséglet átlagosan?

A 2022-ben frissített magyar konszenzusajánlás szerint az októbertől márciusig tartó időszakban az ajánlott napi mennyiség Nemzetközi Egységben kifejezve, ha a vitaminpótlás célja a D-vitamin-hiány megelőzése:

  • Gyermekeknek 6 éves korig: 400-500 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 1000 NE
  • Gyermekeknek 6 éves kor felett: 1000 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 2000 NE
  • Felnőtteknek: 2000 NE, a biztonságosan bevehető napi mennyiség 4000 NE
  • Terhesség és szoptatás idején a kismamák számára mindenképpen a napi adagolás ajánlott legfeljebb 4000 NE mennyiségben.

Egyéb esetben felnőtteknél a napi 2000 NE-mennyiségű D3-vitamin elegendő a normális tartomány fenntartásához, vagyis rendszeresen, napi gyakorisággal szedett vitamin esetén nem indokolt nagyobb, 3-4000 NE tartalmú D3-készítmény szedése téli időszakban se! Az természetesen más, ha betegség, vagy más egészségi állapot miatt nagyobb mennyiségre van szükség. Érdemes több tényezőt együtt vizsgálni, és szakemberrel konzultálni a D-vitamin megfelelő mennyiségéről pl. megfázás, stresszes időszak, vagy túlsúly esetén. Az adagolás kortól függően is eltérő lehet, mivel a szervezet D-vitamin-képzése az életkorral jelentősen csökkenhet, ezért az idősek esetén különösen érdemes figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű D-vitamin-bevitelre!

Hogyan és milyen formában érdemes szedni a D-vitamint?

A szakértők figyelmeztetnek, hogy a D-vitamin előírásszerű pótlására mindenképpen javasolt megbízható forrásból származó, termékeket választani. Mérések bizonyítják ugyanis, hogy az internetről rendelhető, ellenőrizhetetlen külföldi gyártótól származó készítmények gyakran nem a feltüntetett vitaminmennyiséget tartalmazzák. A szakértők szerint formátumtól függetlenül fontos, hogy a D-vitaminból az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő dózisokat fogyasszunk.

Ma már rengetegféle készítmény, tabletta, italpor, szirup, stb. közül választhat az, aki a D-vitamin szintjét szeretné fenntartani. A felnőttek számára alapvetően a tablettás és a kapszulás készítmények, míg a csecsemőknek és a gyermekeknek cseppekre adagolható folyékony készítmények állnak rendelkezésre. Természetesen ezen kívül sok más formában is forgalmaznak D-vitamint, például kalciummal kombinálva pezsgőtablettaként - ez nyáron kedvelt formája a D-vitamin bevitelnek.

A szakértők leginkább az olyan készítményeket ajánlják, melyek C-vitaminnal vannak kombinálva, esetleg cinkkel és szelénnel. Ezek a mikrotápanyagok ugyanis ugyanúgy szükségesek az immunrendszer megfelelő működéséhez. Orvosi felügyelet nélkül, vény nélküli készítmények szedésénél javasolt a napi adagolás. Mivel a napi bevitel 1500-2000 nemzetközi egység (NE), ennek megfelelően érdemes szedni a tablettát is. Egy 1000 NE-t tartalmazó tablettának például a javallott adagolása felnőttek esetén kétnaponta 1 tabletta - hiszen ne felejtsük el, hogy a szervezet is állít elő D-vitamint, valamint természetes úton is viszünk be belőle a táplálkozással.

Ahogy minden évben hangsúlyozzuk, a D-vitamint fel lehet íratni a háziorvossal receptre, támogatott áron pedig a töredékébe kerül, mint rendes áron megvenni a boltban! Továbbá, mivel egyes D-vitaminok gyógyszernek minősülnek, így egészségpénztári megtakarításból is ki lehet fizetni őket a patikákban, illetve olyan boltokban, ahol lehet egészpénztári kártyával fizetni, mint pl. a drogériák, vagy több biobolt. Amivel pedig szintén sokat spórolhatunk: figyeljük az akciókat, ne csak az élelmiszerboltban, hanem a gyógyszertárban is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 29. szombat
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem