22 °C Budapest
Lipoptena cervi, the deer ked or deer fly, is a species of biting fly in the family of louse flies, Hippoboscidae. These flies are commonly encountered in temperate areas of Europe, Siberia and Northern China. It has been introduced to North America. They are parasites of elk, deer and other bovine animals, sucking blood and laying eggs in the fur of the host animals. L. cervi is relatively small, adults usually being 5–7 millimetres (0.20–0.28 in) in length and are brownish in colour. Their body is flat and elastic, making their removal difficult. L. cervi is a poor flier and can only fly for short distances. Once the insect reaches its target, it sheds its wings and starts burrowing through the fur.

Repülő kullancsok inváziója indult Magyarországon: nem hat ellenük a riasztó, borzasztó a csípésük

2024. június 23. 13:02

Nyáron és ősszel tömegesen jelenik meg a szarvaslégy Magyarországon is. A repülő kullancsnak nevezett ízeltlábúak elsősorban vadállatok vérét szívják, de embereket is megtámadhatnak, ami kellemetlen bőrtüneteket okozhat - emellett különféle betegségeket, élősködőket is terjeszthetnek. A hagyományos kullancs- és rovarriasztók hatástalanok ellenük, ezért érdemes néhány óvintézkedést megtenni kirándulásaink során.

A szarvaslégy a kullancslegyek családjába tartozik, külsőleg egy kullancsra emlékeztet, melynek a testéből két átlátszó szárny nő ki. Ellentétben a közönséges kullancsokkal – amelyek Magyarországon is a leggyakoribbak –, a szarvaslegyeknek vannak szemeik, valamint hat lábuk van a nyolc helyett. Szárnyaikat a gyors mozgáshoz használják, de amint kiválasztanak egy gazdatestet vérszíváshoz, ledobják azokat.

Kedvelt élőhelyei az erdők és erdőszélek Európában, valamint Észak- és Közép-Ázsiában is, emellett tanyák, istállók, különböző állattartó telepek közelében is gyakoriak. Ezeken a területeken nyáron és ősszel nagy számban fordulnak elő a "repülő kullancsok". A vadállatok, mint az őzek, szarvasok és vaddisznók ideális táplálékforrást biztosítanak számukra.

A szarvaslégy elsősorban állatokat csíp meg, az embereket ritkábban támadja

– mondta a Német Autóklub összefoiglalójában Prof. Dr. Emil Reisinger, a Rostocki Egyetem Orvostudományi Karának infektológus professzora és dékánja, valamint az ADAC Orvoskollégium tagja. Amint ezek az ízeltlábúak egy emlősre telepednek, hogy vért szívjanak, megharapják a bőrt, és akár 30 percig is folyamatosan szívják a vért a gazdatestből. Ha lehetőségük van rá, az áldozatukon maradnak, és szükség esetén többször is táplálkoznak.

A szarvaslégy csípésének felismerése

Ellentétben a kullancsokkal, amelyek inkább a szőrtelen testrészeket választják csípésükhöz, a szarvaslegyek a sűrű szőrzetet és a szőrös bőrfelületeket részesítik előnyben. Ezért a vadállatok mellett főként vastagabb bundájú állatokat csípnek meg, mint például a kutyákat vagy lovakat. Az embereket leggyakrabban a fej, a nyak területén harapják meg a "repülő kullancsok".

Egy másik különbség a kullancsokhoz képest: ha éppen nem táplálkozik, a szarvaslégy könnyen eltávolítható egy fésűvel vagy hideg folyóvízzel. Ugyanis nem ássa be magát tartósan a bőrbe, hanem csak a következő étkezésig marad rajta.

A légy a vérszíváskor a bőrbe kapaszkodik, és viszonylag könnyen eltávolítható, például csipesszel, egy műanyag kártyával vagy vízsugárral. A szarvaslégy csípése után az emberi bőrön helyi gyulladás léphet fel

– mondta Prof. Dr. Reisinger. Az érintett bőrfelület viszkethet, fájhat, kipirosodhat és gennyezhet. A tünetek enyhítése érdekében hűteni lehet. Tartós erős fájdalom, valamint erősen pirosodott vagy irritált bőr esetén orvoshoz kell fordulni.

A rossz hír az, hogy a hagyományos kullancs- és rovarriasztók teljesen hatástalanok a kullancslegyek ellen. Ha kirándulni indulunk, ajánlott zárt ruházatot viselni – bár ezt a nyári melegben nehéz megvalósítani –, és ha már ránk szállt a rovar, a legjobb zsebkendővel megfogni, majd körömmel elpusztítani. Nemrég egy magyar influenszer is elmagyarázta, mit kell tenni, ha rádszáll egy:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sajnos nagyon nehéz védekezni ellenük, ugyanis hangtalanul repülnek a barnás színükkel tök jól beleolvadnak a környezetbe. Nagyon fontos, hogy sose próbálod elhessegetni, mert hidd el, nem tudod lerázni, mindig vissza fog jönni, helyette várd meg, hogy leszálljon a ruhádra és egy papírzsebkendővel nyomd össze

- magyarázta.

Terjeszt betegségeket a szarvaslégy?

A szarvaslégy képes a "Bartonella schoenbuchensis" baktériumot terjeszteni. Ez a kórokozó viszkető bőrkiütést okozhat az embernél (szarvaslégy-dermatitisz). Emellett különféle élősködőket is terjeszthetnek.

Az állatoknál a Bartonella schoenbuchensis különböző szervekben gyulladásos fertőzéseket idézhet elő, az embernél ilyen fertőzéseket feltételeznek, de még nem bizonyították. A baktériumok átvitelének kockázata kisebb, mint a kullancsoknál, mivel a szarvaslégy vérszívásának időtartama sokkal rövidebb

– mondja Reisinger. A kullancsok által terjesztett betegségek, mint az FSME és a Lyme-kór nem veszélyeztetik az embereket a szarvaslégy csípésénél.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

Az Országgyűlés nemrégiben egy új jogszabály-módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A módosított törvény szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 28. péntek
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm