Young mother and father with newborn baby sitting in their kitchen and having fun together

Agykárosító mérget találtak több kedvelt bébiételben: ezek a veszélyes termékek, jön a szigorítás

2024. május 10. 19:01

Az amerikai törvényhozók egy új törvényjavaslatot nyújtottak be, amely az FDA szigorúbb szabályozásával korlátozná a bébiételekben található mérgező nehézfémek, mint az ólom, arzén, kadmium és higany mennyiségét. Reagálva ezzel a gyermekélelmiszerekben fellelt veszélyesen magas nehézfém-szintekre vonatkozó aggasztó jelentésekre - számolt be a CNN.

Amerikai törvényhozók egy új törvényjavaslatot nyújtottak be, amelynek célja a bébiételekben található nehézfémek szintjének csökkentése. Ez a lépés az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szigorúbb szabályozását és ellenőrzését kívánja megvalósítani. Az ólom, arzén, kadmium és higany mérgező hatása különösen a csecsemőkre és kisgyermekekre nézve aggodalomra ad okot, mivel ezek az anyagok maradandó károsodást okozhatnak az agy fejlődésében.

Korábbi jelentések rávilágítottak arra, hogy a piacvezető bébiételek jelentős része tartalmazza ezeket a veszélyes anyagokat. Az FDA jelenleg csak korlátozott számú termék esetében állapított meg határértékeket, például a rizspelyhek és gyümölcslevek esetében. A most előterjesztett törvényjavaslat célja, hogy bővítse az FDA hatáskörét ezen nehézfémek szabályozásában, lehetővé téve az ügynökség számára, hogy kötelező visszahívásokat rendeljen el a nem megfelelő termékek esetén.

Amy Klobuchar szenátor kiemelte, hogy a jogszabály növelni fogja az élelmiszerbiztonsági előírásokat és alaposabb vizsgálatokat ír elő a gyártóknak. Dr. Robert Califf, az FDA biztosa szerint hasonló felügyeleti modellre van szükség, mint amilyen a gyógyszergyártás területén működik.

A javaslatot Amy Klobuchar mellett Tammy Duckworth szenátor, Raja Krishnamoorthi képviselő és Tony Cárdenas képviselő is támogatja. Korábban már próbálkoztak hasonló intézkedés elfogadtatásával, de akkor nem sikerült elegendő támogatást szerezniük.

Az FDA "Closer to Zero" kezdeményezése hosszú távú stratégia a gyermekek élelmiszereiben található nehézfémek csökkentésére irányul. Ennek ellenére szakértők és érdekvédő csoportok szerint sürgős intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy megvédjék a csecsemőket és kisgyermekeket ezektől a veszélyes anyagoktól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A nehézfém-szennyeződés fő forrása a talajból eredeztethető, ami azt jelenti, hogy bizonyos növények termesztése során kerülnek be az élelmiszerekbe. Az Environmental Working Group képviselője szerint fontos lenne odafigyelni arra is, hol ültetünk bizonyos növényeket.

Az FDA által meghatározott határértékek bevezetése után látható volt javulás bizonyos termékcsaládoknál. Ez azt sugallja, hogy hatékonyabb szabályozás révén csökkenthető lenne ezeknek az anyagoknak az expozíciója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 21. szombat
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?