24 °C Budapest
Closeup man fishing in the lake

Súlyos betegség lehet a felelőtlen halfogyasztás eredménye: erről csak kevesen tudnak

2024. május 9. 08:15

Karácsonykor, a magyar konyha egyik legnépszerűbb élelmiszere a hal, de folyamatosan nő a fogyasztása év közben is. Vannak azonban kockázatosnak ítélt fajták, melyeket sokan nem is ehetnének - írja a HelloVidék.

A halakat számos természetes és antropogén forrásból származó káros anyag terhelheti. A tengeri környezetben található nehézfémek és a halak szennyezettsége nemcsak a halak, hanem az ember egészségét is veszélyezteti a halfogyasztás következtében. A nehézfémek egy része (mangán, vas, kobalt, réz) szükséges ásványi anyag a hal anyagcseréjében, de nagy koncentrációban mérgezőek, míg egyesek (kadmium, króm, higany, ólom, nikkel) még nyomokban is mérgező fémek emberekben és állatokban egyaránt. Vizsgálatok szerint a nehézfémszennyezettségnek a hazai halak kevésbé kitettek.

Megkülönböztetünk nagyon alacsony (csendes-óceáni és alaszkai vadlazac, kagyló, garnélarák, osztriga, hering, szardella), alacsony (konzerv tonhal, csendes-óceáni tőkehal, csendes-óceáni foltos tőkehal, atlanti-óceáni vadlazac, mahi-mahi, friss/fagyasztott csendes-óceáni tonhal, Dungeness-rák), közepes (laposhal, tengeri sügér, germon, kékhal, friss/fagyasztott atlanti-óceáni tonhal), és magas kockázati csoportba tartozó (kardhal, cserepeshal, marlin, cápa, kékúszójú tonhal, király makréla) halakat. Várandós és szoptatós édesanyáknak kerülniük kell a magas kockázatba sorolandó halfajtákat.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 31. péntek
Angéla, Petronella
22. hét
Május 31.
A Testvérek Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 31. 09:08
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm