A tej és tejtermékek ára hónapról hónapra nő, amit a vásárlók már érezhetnek.
Mi a kuszkusz és hogyan történik a kuszkusz elkészítése? Izgalmas és diétás kuszkusz receptek
Izgalmas köretet keresel? Salátát készítenél valamiből, amit még nem kóstoltál? Netán szeretnél kipróbálni valamilyen újdonságot? Nincs szükség további keresgélésre, megtaláltuk a befutót, ami nem más, mint a közel-keleti gasztronómia elmaradhatatlan alapanyaga, a kuszkusz. Hallottad már ezt a furcsa kifejezést, de nem tudod hová tenni? Máris eláruljuk, hogy mi az a kuszkusz, avagy mi a kuszkusz jelentése, és hogy hogyan történik a kuszkusz elkészítése a legegyszerűbb kuszkusz receptek alapján!
A kuszkusz egy rendkívül egyszerű, mégis különleges és finom étel, amit fogyaszthatunk egyszerűen főzve, vitamindús köretként, vagy akár egy öntettel meglocsolt, keleti hangulatú, illatos-fűszeres salátaként is. Cikkünkben eláruljuk, mi az a kuszkusz, honnan származik és milyen kuszkusz receptek elkészítését érdemes kipróbálnunk, ha érdeklődünk a kuszkusz, mint alapanyag iránt. Amellett, hogy utánajárunk, a kuszkusz mi az, és hogy milyen étel a kuszkusz, azt is megtudhatod, hogyan történik a legegyszerűbb kuszkusz recept elkészítése (natúr kuszkusz alaprecept), és hogy a kuszkusz főzése meddig tart. A boltokban kuszkusz hol kapható, milyen kuszkusz árak jellemzik a piacot?
Mi az a kuszkusz?
A kuszkusz egy berber eredetű étel: hántolt, őröltlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készül. Habár a kuszkusz eredendően az arab gasztronómia egyik alappillére volt, mára már az egész világon elterjedt és közkedvelt élelmiszer. A kuszkusz alapját képezheti búza-, árpa-, zab- vagy kukoricadara is, ugyanis a kuszkusz eredetileg a gabonafélék malomköves őrlésének nagyszemű mellékterméke volt. A berber asszonyok hagyományosan vizet és lisztet adtak a kuszkusz alapjához, amelyből kézzel aprócska galacsinokat gyúrtak, majd ezeket kiszárították és durumbúzaliszttel vonták be.
Milyen étel a kuszkusz, hogyan fogyasztják?
A kuszkusz önmagában egy pergős, száraz étel, amelyet főzve (egész pontosan párolva) kell elfogyasztani – többnyire köretként esszük zöldséges és húsos ételek mellé, ám különböző salátákba téve is népszerű. A kuszkusz fűszerezése tipikusan zöldfűszerekkel történik, friss és párolt zöldségeket is adnak hozzá, de az sem ritka, ha egy kuszkuszsaláta vagy egy kuszkusz köret valamilyen édes hozzávalót is tartalmaz – ilyen pl. a gránátalma vagy a mazsola.
Van glutén a kuszkuszban?
Igen! Mivel egy búzaalapú élelmiszerről van szó, jó, ha tudjuk, hogy a kuszkusz nem gluténmentes, vagyis lisztérzékenység (ez lehet cöliákia, nem cöliákiás gluténérzékenység avgy búzaallergia is) esetén alapvetően a kerülendő élelmiszerek kategóriájába soroljuk.
A kuszkusz kalóriatartalma
A kuszkusz rostokban és fehérjében gazdag, lassan felszívódó szénhidrát, amit a legtöbb diétába is beilleszthetünk. A kuszkusz kalóriatartalma a gabonaalapú termékek skálájával mérve alacsony: 100 g főtt kuszkusz összesen 112 kcal, így bátran ehetjük bármilyen napszakban.
A kuszkusz elkészítése: meddig tart a kuszkusz főzése?
A kuszkusz főzése igazából nem a klasszikus értelemben vett főzés, hanem inkább forrázás. Fogjunk egy bögre kuszkuszt, mossuk át alaposan, majd egy hőálló edényben forrázzuk le két bögre (frissen forralt) vízzel. Adjunk hozzá egy kevés sót, majd takarjuk le a kuszkusz edényét és hagyjuk pihenni 15 perc alatt, amíg a kuszkusz szemek magukba szívják a nedvességet. Ha ízesített kuszkuszt szeretnénk készíteni, az utólagos fűszerezés helyett jobb, ha már a forralt vízben elkeverjük az aromákat, hogy az ízekkel együtt szívódjon fel a víz.
A legnépszerűbb kuszkusz receptek
A kuszkusz felhasználása hihetetlenül sokrétű: használhatjuk édes és sós ételekhez is, azonban a magyaros ízléshez tipikusan a sós kuszkusz ételek állnak közelebb. Így, hogy tudjuk, a kuszkusz mi az, meddig tart a kuszkusz főzése, és hogy hogyan történik a kuszkusz elkészítése, máris nekiláthatunk a főzésnek! A következő kuszkusz receptek során bemutatjuk, hogyan készül a kuszkusz egyszerűen, mégpedig egy friss kuszkusz saláta és egy nagyszerű kuszkusz köret formájában!
Kuszkusz saláta recept
A kuszkusz saláta készítése pofonegyszerű: jóformán nincs is szükségünk semmire, csak a friss alapanyagokra és egy kis párolt kuszkuszra – keverjük őket össze és már el is készült a világ legegyszerűbb kuszkusz salátája!
A kuszkusz saláta hozzávalói
- 2 bögre kuszkusz
- 4 bögre víz
- 200 g tonhal (konzerv)
- 100 g főtt kukorica
- 100 g zöld olajbogyó
- ½ citrom leve
- ½ kígyóuborka
- 4 szál újhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek akácméz
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 db avokádó
- 250 g görög joghurt
- só, bors ízlés szerint
A kuszkusz saláta recept elkészítése
- Forrázzuk le a kuszkuszt, majd várjunk, míg meg nem szívja magát vízzel.
- Ezalatt tisztítsuk meg és aprítsuk fel a felsorolt hozzávalókat, a tonhalat pedig villával tépjük szét.
- Keverjük össze az összes hozzávalót, végül adjuk hozzá az aprított petrezselymet, a folyékony ízesítőket és a görög joghurtot is. Alapos elkeverést követően tegyük be a kuszkusz salátát a hűtőbe legalább egy órára.
Zöldséges kuszkusz köret recept
A kuszkusz köret zöldségekkel szintén a legegyszerűbb kuszkusz receptek közé tartozik, elkészítése legalább olyan egyszerű, mint a fenti kuszkusz salátáé. Kínáljuk nyugodtan bármilyen mediterrán stílusú ételhez, sültek és szaftosabb húsételek mellett is remekül megállja a helyét.
A zöldséges kuszkusz hozzávalói
- 2 bögre kuszkusz
- 4 bögre víz
- 1 db padlizsán
- 1 db cukkini
- 1 db hagyma
- 2 db kaliforniai paprika
- 2 db lilahagyma
- 4 ek olívaolaj
- közel-keleti fűszerkeverék
- só, bors ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyemzöld
A kuszkusz elkészítése köretnek
- Forrázzuk le a keleti fűszerekkel ízesített vízzel és hagyjuk párolódni a kuszkuszt a fent leírtak szerint.
- Amíg készül a kuszkusz, süssük meg sütőben az olívaolajjal, sóval és borssal ízesített zöldségeket.
- Keverjük össze a kuszkuszt a sült zöldségekkel, végül adjuk hozzá a petrezselyemzöldet is.
Kuszkusz vásárlás, kuszkusz árak: kuszkusz hol kapható?
A kuszkusz népszerű és elterjedt élelmiszer Magyarországon is: nem kell speciális gasztronómiai szaküzleteket felkeresnünk a kuszkusz beszerzéséért, vásároljuk meg azt a szupermarketekben, vagy rendeljük meg online. Nézzük, mennyibe kerül a kuszkusz, milyen termék a kuszkusz ár szempontjából!
- Száraz kuszkusz ár: 1 kg kuszkusz kb. 1000-1200 Ft.
Kinek ajánlott a kuszkusz fogyasztása?
A kuszkusz készítését bárki számára nyugodt szívvel ajánljuk, főleg, ha nyitott a különleges ízekre és a közel-keleti konyha kipróbálására. A kuszkusz praktikus étel: nem igényel nagy előkészületeket és nagyon gyorsan megvan, ha hirtelen szükségünk lenne egy kis köretre. A kuszkusz könnyen kombinálható alapanyag, így bármilyen receptbe bele lehet csempészni, még az édességek közé is.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
-
Még könnyebb lesz a lakástakarékok felhasználása: te mit vennél belőle?
A lakástakarék megtakarítás lényegében bármilyen lakáscélra felhasználható.
-
Te mire költenéd a lakástakarékpénztári megtakarításodat?
A lakástakarék típusú öngondoskodás a piaci változások közepette is képes biztonságot adni.
-
20 éves Magyarország egyik legkedveltebb üzletlánca, a Lidl (x)
Közel 3,5 millió magyar elsőszámú választása, ha élelmiszerről van szó.