Az irritábilis bél szindróma, röviden csak IBS Magyarországon egyike a leggyakrabban diagnosztizált emésztőrendszeri egészségügyi problémáknak.
Biztosan mindenkinek van legalább egy laktóz- vagy gluténérzkény ismerőse, vagy akár olyan, aki annak vallja magát. Rengeteg a tévhit az élelmiszerekhez kapcsolódó emésztési zavarokkal és allergiákkal kapcsolatban, miközben több diéta szinte már divattá válik. Szakértők segítségével járjuk körül a témát: honnan tudhatod, hogy speciális étrendet kell követned, tényleg a többszörösébe kerülnek ezek az élelmiszerek, hol veheted meg őket, és mire érdemes figyelned a vásárlásnál?
Egyre többen szenvednek attól, hogy bizonyos - főleg laktóz vagy glutént tartalmazó - ételek fogyasztása után kellemetlen hasi tüneteket tapasztalnak. A köznyelvben gyakran keverik a táplálékallergiát és az emésztési zavarokat, ami félreértésekhez és hibás diagnózishoz vezethet. Míg az allergia mögött kóros immunreakció áll, az érzékenységnek nevezett emésztési vagy felszívódási zavar (malabszorpció) esetében bizonyos táplálékok emésztetlenül haladnak át a bélrendszeren, és végül a vastagbél baktériumai bontják le őket, jellegzetes tüneteket okozva. Mi a különbség ezek között, és mit jelent az érintetteknek?
- A coeliakia vagy lisztérzékenység olyan autoimmun betegség, amely genetikai alapon, környezeti provokációra alakul ki. Egyénfüggő, mennyi gluténtartalmú élelmiszer elfogyasztása után jelentkeznek a tünetek. A magyar lakosságnak körülbelül 1 százalékát érinti ez a probléma.
- A gabonaallergia (vagy búzaallergia) gabona alapú termékek fogyasztása után jelentkezik az élelmiszerekben található fehérjék hatására, allergiás reakciót kiváltva (puffadás, hasmenés, bőrkiütés, aszthma, anafilaxia). Ez a lakosság 0,1-0,5 százalékát érinti.
- A laktóz malabszorpcióban (tejcukor-emésztési zavar) szenvedők a tej egyik összetevőjére, a tejcukorra (laktóz) érzékenyek. Nem allergiáról van szó, hanem emésztési zavarról, amely során a tejcukor bontatlanul halad tovább a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok bontják le.
- A tejallergia, pontosabban tejfehérje-allergia esetében a tejben található fehérjéket (kazein és savófehérjék) a szervezet allergénként kezeli és kóros immunválaszt ad.
Sok az öndiagnózis, és ez veszélyes
"Valódi táplálékallergiák a magyar felnőttek 2-3 százalékát, a gyerekek 5-8 százalékát érintik, és ebbe nemcsak a tej vagy a búza, hanem például a mogyoróallergia is beletartozik" - mondta el a Pénzcentrumnak Pálfi Erzsébet dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Tudományos Bizottságának tagja. A szakértő sokan azonban öndiagnózis alapján váltanak valamilyen, számukra szükségtelen diétára, ezért valójában a szükségesnél többen keresik ezeket a terméket.
Ha az ember internetről vagy barátoktól szerzett információk alapján félrediagnosztizálja, és ezáltal félrekezeli magát, annak nagyon súlyos következményei lehetnek.
Minden kornak megvan a táplálkozási divatja
Tehát nemcsak a diagnosztizáltak, hanem a magukat érzékenynek vallók száma is nőtt az elmúlt években, és ezzel új piaci rés nyílt az élelmiszeriparban.
- véli Antal Emese dietetikus, szociológus, a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform (TÉT Platform) szakmai vezetője.
Az elmúlt években erősödő étkezési trend a paleo táplálkozás, amely teljesen kizárja a tejtermékeket, illetve rengeteg tévhit él mostanában a tejjel kapcsolatban, például, hogy nem tesz jót a felnőtt szervezetnek, vagy az UHT-tej tele van adalékanyagokkal. Pedig a tejtermék mint élelmiszercsoport napi bevitelre ajánlott, így
Bővül a kínálat a boltokban
Általában véve is igaz, hogy egyre nagyobb a kínálat az élelmiszeripari szegmensben: csökkentett cukor-, zsír- vagy szénhidráttartalmú termékek sora jelent meg az elmúlt 4-5 évben, ezzel párhuzamosan pedig a táplálkozástudományban előtérbe került a személyre szabottság, amit a dietetikus mindenképp pozitív változásnak tart.
- véli Pálfi Erzsébet.
A másik fontos változás , hogy a beszerzési helyek száma is növekszik: már nemcsak tematikus üzletekben - például bioboltokban és reform élelmiszerüzletekben - lehet ezeket beszerezni, bár még mindig ezekben a legszélesebb és legsokszínűbb a kínálat,
10-15 évvel ezelőtt még a falvakból a megyeszékhelyekre és a fővárosba kellett utazni annak, aki ezeket be akarta szerezni, de ma már kisebb településen is van rá lehetőség, vagy ha mégsem, akkor webshopokból is meg lehet vásárolni, ráadásul házhozszállítással.
A speciális élelmiszerek általában többe kerülnek, mint a hagyományos összetételű termékek:
és ez a jövőben is így marad, hiszen az árkülönbséget okozó tényezők nem változnak:
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
- speciális tudást igényel ezeknek a termékeknek a fejlesztése és előállítása;
- speciális alapanyagokból készülnek, amelyeknek jelentős része külföldről (például az észak-amerikai rizsparéj vagy quinoa) származik;
- speciális előállítási, tárolási és szállítási körülményekre van szükség, hogy ne szennyeződjenek a mellőzni kívánt alapanyagokkal;
- speciális szabályoknak kell megfelelniük (például jogszabály által előírt mennyiségű laktóz vagy gluténtartalom).
Akik gyártják is, nem csak forgalmazzák
Olyan értelemben is bővül a választék, hogy ma már például a legtöbb tejipari cég gyárt laktózmentes termékeket, és nemcsak tejet, hanem tejfölt, joghurtot, vajat és tejszínhabot is, tehát kialakítható a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás.
- tudta meg a Pénzcentrum a Lidl Magyarországtól. Júl mutatja a termékszegmens fontosságát, hogy az áruházláncnak több bio, gluténmentes és reform élelmiszeri terméke elnyerte az Év terméke 2017 díjat.
Ezen túlmenően saját minőségbiztosítási rendszerének megfelelően szigorúan és rendszeresen auditálja sajátmárkás beszállítóit, valamint több független, akkreditált laborral dolgozik együtt, amelyekkel rendszeresen bevizsgáltatja a termékeket.
Sokan nem tudják, hogy bizonyos betegségek miatt adókedvezmény illeti meg őket. Fontos tisztázni, hogy nem támogatásról vagy segélyről van szó, hanem az adó mértéke csökkenthető ezzel a kedvezménnyel, így csak az veheti igénybe, akinek van adóköteles jövedelme. A gluténérzékenység nem minden típusa számít súlyos betegségnek, de a coeliakia esetén jár a mindenkori minimálbér öt százalékának megfelelő adójóváírás. Ez 2017-ben összesen mintegy nettó 76 000 forintot jelent, de az első összeg ennek a sokszorosa is lehet, ugyanis ha valaki igazoltan évek óta szenved a betegségben, akkor az öt éves elévülési időn belül utólag is érvényesítheti az adókedvezményt egy összegben. Diagnosztizált gluténérzékeny gyermek után a szülők emelt összegű családi pótlékot és más kedvezményeket igényelhetnek.
Mire kell figyelni?
A speciális termékeken fel van tüntetve, hogy mit tartalmaznak, és kik fogyaszthatják, ezekre a jelölésekre természetesen mindig nagyon kell figyelni. Pálfi Erzsébet szerint a coeliakia, tejfehérje- és a tojásallergia (de a többi táplálékallergia esetében is) esetében például
A szakértő szerint a vendéglátásban és a közétkeztetésben is egyre többen feltüntetik, hogy ételallergiában szenvedőket is ki tudnak szolgálni, de nem mindenhol ügyelnek a szennyeződések kerülésére, így a vendéglátóhelyeken még nagyobb óvatosságra van szükség, mint a csomagolt élelmiszerek bolti vásárlásánál.
Antal Emese arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyéni toleranciaszinteket is fontos figyelembe venni: például tejcukorérzékenységnél előfordul, hogy valaki csak tejet nem tud fogyasztani, de más termékeket igen, valaki pedig semmilyen tejterméket. Ezekkel a különbségekkel fontos tisztában lenni, és ennek megfelelően kialakítani az étrendet, illetve adott esetben figyelni kell a nélkülözhetetlen tápanyagok megfelelő pótlására.
attól, hogy ezek bizonyos alapanyagoktól mentesek, ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos termékek, ezért nagymértékű fogyasztásuk elhízáshoz vezethet.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
-
Még könnyebb lesz a lakástakarékok felhasználása: te mit vennél belőle?
A lakástakarék megtakarítás lényegében bármilyen lakáscélra felhasználható.
-
Te mire költenéd a lakástakarékpénztári megtakarításodat?
A lakástakarék típusú öngondoskodás a piaci változások közepette is képes biztonságot adni.
-
20 éves Magyarország egyik legkedveltebb üzletlánca, a Lidl (x)
Közel 3,5 millió magyar elsőszámú választása, ha élelmiszerről van szó.