18 °C Budapest
Emberi kéz, amint hitelkártyát helyez be egy ATM-be, hogy pénzt vegyen fel.

Elképesztő, ami a hazai ATM-eknél történik: egyre több számlatulaj használja erre a gépeket, mit tudhatnak?

2024. szeptember 24. 15:33

Rekordot döntött az ATM-es készpénzbefizetések száma 2024 második negyedévében Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai1 szerint majdnem kétszer annyi befizetés történt a bankautomatáknál, mint a pénztárakban. Újra dinamikusan nőtt az ATM-ek száma is – utoljára öt éve, a koronavírus-járvány előtt volt ennyi bankautomata Magyarországon.  

Az MNB friss adatai szerint 2024 április-június között tovább nőtt az ATM-ek forgalma. Összesen több mint 26 millió alkalommal vettek fel, vagy fizettek be készpénzt hazai bankkártyákkal az automatáknál. A növekedés főleg a befizetéseknek köszönhető: 2024 második negyedévében éves összehasonlításban 15,5 százalékkal nőtt az ATM-es készpénzbefizetések száma, amely majdnem elérte a 4 millió tranzakciót három hónap alatt - közölte az OTP Bank.

Ezzel párhuzamosan jelentősen visszaestek a pénztári befizetések. A bankfiókokban több mint 20 százalékkal csökkent a befizetések száma, ami így alig haladta meg a 2 millió tranzakciót. Vagyis majdnem a pénztári tranzakciók duplájára nőtt az ATM-használat a készpénzbefizetéseknél 2024 második negyedévében.

Ami a tranzakciók értékét illeti az MNB adatai rámutatnak: a bankautomatában történő befizetéseknél 17 százalékkal nőtt a befizetett összeg, de nagyobb összegeket még mindig a bankfiókokban fizetnek be az ügyfelek. Az ATM-es befizetések esetén az átlagos összeg 230 ezer forint tranzakciónként, addig ugyanez a szám a pénztári befizetések esetén meghaladja az 1,1 millió forintot.

Az országos arányokat is meghaladóan emelkedett az ATM-használat népszerűsége az OTP Bank ügyfelei között. A pénzintézet adatai szerint 17 százalékkal nőtt a bankautomatás készpénzbefizetések száma 2024 második negyedévében az előző év hasonló időszakához képest. Ugyanakkor a pénztári befizetések ennél is nagyobb mértékben, 43,2 százalékkal estek vissza ugyanezen időszakban.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ATM-használat térnyerését segíti a bankautomaták számának növekedése is. Az MNB adatai szerint míg tavaly egy év alatt csak ötvenhat darabbal nőtt a hazai ATM-ek száma, addig csak 2024 március-júniusban 153 új automatával bővült a hazai hálózat. A bankautomaták jelenlegi összdarabszáma (5033) alig marad el az abszolút rekordot jelentő 2017 decemberi adattól (5107).

A mostani bővülésből az OTP Bank is kivette a részét. Egy év alatt 54 új ATM-et állítottak üzembe és jelenleg az összes hazai bankautomata több mint harmadát, 1909 darabot működteti a hitelintézet.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 24. kedd
Gellért, Mercédesz
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?