Close-up view on indian-meal moth on oatmeal.

Undorító molyok bujkálnak sok magyar kamrában: ha nálad van ilyen, így irthatod ki

2024. szeptember 22. 20:02

Gyuris Rita biológus egy rövid videóban mutatja be az élelmiszermolyok elleni védekezés módjait. Elmondása szerint a kárt nem a molylepke, hanem annak hernyója okozza, amely gyakran megtalálható élelmiszerekben, például tésztákban, csokoládéban vagy fűszerekben. A molylepke könnyen felismerhető, mert teste elülső része világosabb, míg hátulja sötétebb. Ha lepkéket látunk, valószínűleg hernyók is vannak a környéken. Fontos megtalálni és eltávolítani őket, hiszen akár a dió belsejében is elbújhatnak.

Újabb hasznos tanáccsal lát el minket Gyuris Rita, biológus, digitális tartalomkészítő egy rövid ismeretetővideójában, ezúttal az élelmiszermolyokról. Az élelmiszermolyok rengeteg ember életét megkeserítik de igazából nem is a lepke a kártevő, hanem ez a kis hernyó. Ezt a molylepkét tudományos nevén plódia interpunktellának nevezzük, magyarul pedig aszalványmolynak. Egy általánosan elterjedt raktári és háztartási kártevőről van szó aki a világ szinte minden táján megtalálható.

Sokféle termékben megtalálható, például csokoládéban fűszerekben, tésztákban, gabonaőrleményekben. Amikor a hernyó már elég fejlett lesz, akkor odaszövi magát bármilyen repedéshez, zacskóhoz, és ott bábozódik be- derül ki a videóból.

Lepkét egyszerű megismerni, ugyanis az első fele világosabb, a második fele pedig sötétebb. Első lépés a megoldás felé, hogyha látjuk a lepkéket, akkor vannak hernyók is

- mondja a rövid ismertetőben Gyuris Rita, biológus. Azt is elárulja, hogy mi a teendő, ha ilyet találunk:

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Na, ezeket meg kell szépen keresni, és ha megvannak, akkor meg kell tőlük szabadulni. Sokszor nagyon huncut módon tűnnek el, például a csonthéjas dió belsejében is lehetnek. Az élelmiszermolyok rengeteg ember életét megkeserítik de igazából nem is a lepke a kártevő, hanem ez a kis hernyó"- összegzi röviden. 

Kép forrása: Gyuris Rita videójaKép forrása: Gyuris Rita videója

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 22. vasárnap
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?