24 °C Budapest
Hátulnézetben egy boldog, felismerhetetlen férfi, aki felemelt karral hitelkártyát tart a kezében.

Ez lenne az új pénzügyi trend? Egyből megveheted, fizetni elég később és kamat sincsen

2024. szeptember 18. 09:55

A fintech szektor egyik legizgalmasabb újdonsága az elmúlt években a "vásárolj most, fizess később" (Buy Now Pay Later, BNPL) koncepció volt. Ez a fizetési módszer különösen népszerű a fejlett nyugati országokban, ahol bizonyos generációk és termékkategóriák esetében már a vásárlások ötödét teszi ki- írja a Telex.

A kelet-közép-európai régió vállalati BNPL-piacán egy magyar cég, a PastPay emelkedett ki vezető szereplőként. A vállalat nemrég jelentős, 12 millió eurós (körülbelül 4,7 milliárd forint) finanszírozási kört zárt le. Bár a nyugati piacokon már elterjedt ez a szolgáltatás, és idővel az ottani cégek is megjelenhetnek régiónkban, a magyar vállalatnak még van lehetősége a további növekedésre.

A BNPL-szolgáltatásnak két fő ága van: az egyik a magánszemélyeket célozza meg (B2C), a másik pedig a vállalati szektorra fókuszál (B2B). A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a vásárló - legyen az magánszemély vagy cég - nem köteles azonnal kifizetni a teljes vételárat, hanem részletekben vagy későbbi időpontban rendezheti a számlát, általában többletköltség nélkül.

Réti Bálint, a PastPay társalapítója és operatív igazgatója elmondta: "Mi kizárólag céges vevőkkel foglalkozunk, de nem velük, hanem az értékesítőkkel kötünk szerződést. A vállalati ügyfelek akár 15-90 napos halasztott fizetési lehetőséget is kaphatnak, miközben az eladó azonnal hozzájut a számla ellenértékéhez. Ezt a finanszírozást biztosítja a PastPay."

A PastPay jelenleg hét országban - Magyarországon, Németországban, Lengyelországban, Csehországban, Olaszországban, Szlovákiában és Romániában - nyújt szolgáltatást, de akár 21 különböző országból érkező vevőt is tud kezelni. A cég sikerének kulcsa a gyors és hatékony kockázatértékelés, amelyet mesterséges intelligencia segítségével, valós időben végeznek.

Ács Zoltán, az MBH Fintechlab ügyvezetője szerint a BNPL-piac most indul be igazán. Az MBH-csoporthoz tartozó MBH Fintechlab volt a PénTech (a PastPay anyavállalata) első külső befektetője, és a bank hitelezőként is részt vesz az üzlet finanszírozásában.

A BNPL-szolgáltatások különösen népszerűek a fiatalabb generációk körében, akiknek még nincs kiterjedt hiteltörténetük. Magyarországon érdekes módon nem annyira a kor, hanem inkább a végzettség határozza meg, ki veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat. A magasabb iskolai végzettségűek általában tudatosabbak és kevésbé tartanak az adósságcsapdától.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A friss finanszírozási körben olyan neves befektetők vettek részt, mint az MBH Fintechlab, az Advance Global Capital, a Quantic Financial Solutions, a STRT Holding és a BNL Start Partners. Emellett olyan ismert magánbefektetők is csatlakoztak, mint az amerikai unikornisalapító Jared Schrieber és az európai fintech piac egyik legismertebb alakja, Mark Ransford.

Berényi Benjamin, a PastPay társalapítója és ügyvezetője elmondta: "A frissen beáramló tőkét részben a termékportfólió bővítésére és új piacok meghódítására fogjuk használni, illetve a finanszírozásra. Bár a cég jelenleg még veszteséges a gyors növekedés miatt, 2025-től már nyereségessé szeretnénk válni."

A BNPL-piac jövője szempontjából kulcsfontosságú lesz a szabályozás alakulása. Az Európai Unióban várhatóan 2025-ben lép hatályba az új fogyasztói hiteldirektíva (CCD2), amely erősíti a fogyasztóvédelmet és csökkenti a bedőlt követelések okozta veszteségeket. Ez várhatóan számos jelenlegi BNPL-termék átalakítását vonja majd maga után.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?