12 °C Budapest
Tambov, Russian Federation - September 03, 2015: Lego man minifigure with ring and flowers standing in front of the heart on Lego baseplates. Studio shot.

Elképesztő, ami kiderült sokak kedvenc Lego készleteiről: megszólalt a gyártó, rengeteg pénzről van szó

2024. szeptember 2. 10:44

A Lego az elmúlt időszakban kiemelkedő eredményeket ért el, annak ellenére, hogy a globális játékpiacon csökkentek az eladások. A vállalat továbbra is elkötelezett a fenntarthatóság mellett, és célja, hogy 2032-re minden termékét megújuló és újrahasznosított anyagokból állítsa elő. A Lego jelenleg is jelentős beruházásokat hajt végre, hogy csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.

A Lego bejelentette, hogy jó úton halad afelé, hogy a jellegzetes kockáinak gyártásához használt fosszilis tüzelőanyagokat drágább, megújuló és újrahasznosított műanyaggal váltsa fel, miközben az eladások és a nyereség jelentősen megugrottak.

A dán vállalat jelentése szerint az év első felében a nyereség 26%-kal, 8,1 milliárd dán koronára (1,2 milliárd dollárra) nőtt. A fogyasztói értékesítés 14%-kal emelkedett, jelentősen felülmúlva a szélesebb játékpiac teljesítményét.

A CNN-nek adott interjúban Neils Christiansen vezérigazgató a márka „világszerte minden fogyasztóval való erősségére” hivatkozott. „Termékportfóliónk rendkívül jól rezonál minden korosztály és érdeklődési kör számára” – tette hozzá.

A Lego kiemelkedő eredményei annak ellenére jöttek, hogy világszerte csökkentek a játékeladások, mivel a fogyasztók visszafogták a nem létfontosságú kiadásokat. A Hasbro tavaly év végén bejelentette, hogy az eladások visszaesése miatt 20%-os létszámcsökkentést tervez.

Környezetbarátabb műanyag

A Lego, amely évente több milliárd műanyag kockát értékesít, több mint 600 különböző anyagot tesztelt, hogy kifejlesszen egy új anyagot, amely teljesen helyettesítené az olaj alapú kockát 2030-ra, de eddig korlátozott sikerrel.

Most a Lego arra törekszik, hogy fokozatosan csökkentse a kockák olajtartalmát, és akár 70%-kal többet fizetjen a tanúsított megújuló gyantáért, a kockák gyártásához használt nyers műanyagért, annak érdekében, hogy ösztönözze a gyártókat a termelés növelésére. „Ez jelentős költségnövekedést jelent egy Lego kocka előállítása során” – mondta Christiansen.

Elmondása szerint a vállalat jó úton halad afelé, hogy biztosítsa, hogy 2026-ban a szükséges gyanta több mint fele megfeleljen a tömegmérleg módszer szerinti tanúsításnak, amely a fenntartható anyagok ellátási láncon keresztüli nyomon követésének ellenőrizhető módja, szemben a 2024 első felében elért 30%-kal.

A Lego célja, hogy 2032-re minden termékét megújuló és újrahasznosított anyagokból állítsa elő. A vállalat egyelőre magára vállalja a többletköltségeket abban a reményben, hogy beruházásai ösztönözni fogják az ezekkel az anyagokkal foglalkozó vállalatokat a termelési mennyiség növelésére.

„Egy fenntarthatóságra elkötelezett családi tulajdonos mellett privilégium, hogy többet fizethetünk a nyersanyagokért anélkül, hogy a vásárlókat is többletköltséggel terhelnénk” – mondta Christiansen. „Nem látjuk, hogy a fogyasztók igazán készek lennének vállalni a költségeket” – mondta a CNN-nek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lépés egy olcsó szűz műanyag többlet közepette történik, amelyet a nagy olajtársaságoknak a petrolkémiai iparba való beruházásai táplálnak. A műanyagok várhatóan az olaj új keresletének motorjai lesznek a következő évtizedekben.

A Lego beszállítói biológiai hulladékot, például használt étolajat vagy az élelmiszeripari hulladék zsírját, valamint újrahasznosított anyagokat használnak fel a szűz fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére a műanyaggyártásban.

Az újrahasznosított vagy megújuló műanyag piaca még gyerekcipőben jár, részben azért, mert a rendelkezésre álló alapanyagok többségét támogatott biodízel gyártására használják, amelyet közlekedési üzemanyagokhoz kevernek.

A világ legnagyobb megújuló alapanyagokat gyártó vállalata, a Neste szerint a fosszilis alapú műanyag ára körülbelül fele vagy harmada a fenntartható opciókénak.

„Több aktivitást és hajlandóságot érzékelünk a befektetésekre most, mint egy évvel ezelőtt” – mondta Christiansen. Nem volt hajlandó megnevezni a beszállítókat, illetve részleteket közölni az árakról vagy a mennyiségekről.

A versenytárs játékgyártó Hasbro egyes játékokban növényi alapú vagy újrahasznosított anyagokat kezdett használni, de anélkül, hogy szigorú célokat tűzött volna ki a műanyaghasználatra vonatkozóan. A Mattel (MAT) azt tervezi, hogy 2030-ig minden termékben csak újrahasznosított, újrahasznosítható vagy biológiai alapú műanyagokat használ.

A PlasticsEurope nevű lobbicsoport szerint az összes műanyag körülbelül 90%-a szűz fosszilis tüzelőanyagokból készül.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?